СПАЉИВАЛИ ЉУДЕ УЗ “СЛАВА УКРАЈИНИ”: Осам година од злочина у Одеси

ДАНАС се навршава осам година од трагедије која се догодила у згради Дома синдиката у Одеси, где је услед сукоба у центру града и пожару у згради погинуло 48 особа – присталице „антимајдана“

СПАЉИВАЛИ ЉУДЕ УЗ СЛАВА УКРАЈИНИ: Осам година од злочина у Одеси (ВИДЕО)

Грађани Одесе, међутим, не могу да одају пошту погинулима као што су то чинили претходних седам година, јер су локалне власти увеле полицијски час од 1. маја до пет сати ујутро 3. маја.

Раније је председник Русије Владимир Путин у више наврата изјављивао да ће Москва учинити све како би одговорни за злочин били кажњени.
 

– Тај стравични злочин још није истражен, разоткривен. Кијев и западне земље затварају очи на тај догађај, као и на неонацизам који буја у Украјини, као тумор. Ми никада неће заборавити тај страшни злочин. Истрајаћемо на томе да се установи кривица и казне све одговорни – написала је на Телеграм каналу портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Трагедија у Одеси

Трагедија у Одеси се, подсетимо, догодила после државног преврата у Украјини 2014. када су активисти „антимајдана“, противници политике која је победила на кијевском Мајдану, у знак протеста поставили камп на Куликовом пољу у Одеси.

Другог маја 2014. почела су кошкања између активиста „антимајдана“ с једне стране, и екстремних навијачких група из Харкова и Одесе, као и радикала „Eвромајдана“, с друге.

Сукоби су се завршили рушењем шатора и подметањем пожара у Дому синдиката у ком су се сакрили представници „антимајдана“. Присталице радикала су притом пуцале на људе који су покушавали да се спасу из запаљене зграде.

(Спутњик)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *