РАТ У УКРАЈИНИ: Међународни трибунал за заробљенике из Азовстаља

Русија је јуче гађала командне центре, трупе и складишта муниције украјинске војске на истоку и југу земље. Премијер Велике Британије Борис Џонсон разговарао је јуче са председником Украјине Володимиром Зеленским о руској блокади Одесе, највец́ој украјинској бродској луци.

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Међународни трибунал за заробљенике из Азовстаља  (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Shutterstock/Zabby

Међународни трибубунал у ДНР судиће заробљеним из Азовстал

Председник самопроглашене Доњецке народне републике (ДНР) Денис Пушилин, изјавио је данас да ће свим припадницима украјинских снага који су се предали у Азовстаљу судитие међународни трибунал који ће бити основан у ДНР.

Пушилин је за Интерфакс рекао да је у току израда статута трибунала, додајући да се заробљени припадници украјинских снага налазе на територији самопроглашене ДНР.

Пољска прекида увоз руског гаса

Пољска влада је објавила да прекида увоз руског природног гаса и то не чекајући да истекне садашњи уговор крајем 2022, преноси РТ.

Заједно са Бугарском и Финском, Варшава је одбила да прихвати нови руски механизам плац́ања заснован на рубљама уведен крајем марта.

“Нећемо чинити уступке Русији”

Саветник украјинског председника Михаил Подољак одбацио је прекид ватре са Русијом и рекао да Кијев неће прихватити било какав споразум са Москвом који укључује уступање територије.

– Рат неће престати после било каквих уступака. Само ће бити стављено на паузу на неко време – рекао је он Ројтерсу у интервјуу у председничкој канцеларији у суботу.

Амерички неонациста наводно погинуо у Украјини

Амерички неонациста Далтон Кенеди погинуо је наводно током борби у Харкову, написао је на друштвеним мрежама његов пријатељ Кент Меклилан а преноси РИА Новости.

У затвореном чету за комуникацију “Националсоцијалистичког покрета”, где се окупљају екстремисти из Украјине, САД и других земаља, Меклилан је написао следеће:

– Порука за оне који су га познавали. Далтон Кенеди је погинуо у Харкову.

Нови Зеланд шаље војнике у Британију да тренирају украјинске трупе

Премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн изјавила је данас да ће њена земља распоредити још 30 додатних војника у Великој Британији, како би подржала тренинг украјинских снага.

– Војници ће бити у Британији до краја јула – казала је Ардерн, а пренео ЦНН.

Они ће тренирати украјинске војнике како да користе лаки пиштољ Л-119, додала је премијерка Новог Зеланда.

Војници, муниција за обуку и вишак опреме, укључујући системе за нишањење, биће премештени ваздушним путем којим координира Велика Британија.

Русија: Уништили смо америчке хаубице украјинске војске

Руско министарство одбране саопштило је да су њене снаге уништиле украјинску јединицу која је користила америчке хаубице типа ховицер М777, јавила је данас новинска агенција РИА Новости.

Украјина је прошле недеље на линије фронта поставила највећи део од 90 послатих америчких хаубица М-777, саопштила је раније америчка амбасада у Кијеву.

Јаке експлозије у Коростену у Житомирској области

У граду Коростену у Житомирској области, на северу Украјине, током ноћи су се чуле јаке експлозије.

Заменица градоначелника Коростена Наталија Чижевскаја саопштила је да су мештани чули две експлозије, којима су претходили бљескови, преноси Униан.

Она је касније навела да се у граду чула још једна експлозија, али других детаља нема.

Путин и Лукашенко се данас састају у Сочију

Председник Белорусије Александар Лукашенко допутовао је у Сочи, где ће данас разговарати са руским председником Владимиром Путином.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ  

Кремљ је раније саопштио да ће током разговора 23. маја председници Русије и Белорусије размотрити развој односа две земље, са акцентом на интеграционој сарадњи у оквиру Савезне државе Русије и Белорусије, као и међународна питања.

Више од осам милиона људи расељено од почетка сукоба у Украјини

Према подацима УНХЦР-а више од осам милиона људи је расељено од почетка сукоба у Украјини.

– Одговор јавности на људе који беже од рата у Украјини био је изузетно позитиван. Саосећање постоји и потребна нам је слична мобилизација за све хуманитарне кризе широм света – рекао је комесар УН за избеглице Филипо Гранди.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *