ПУТИН И АНТИ-ПУТИН

Пише
ТИОСАВ ПУРИЋ

ПРИЛОГ РАЗУМЕВАЊУ ЈЕДНЕ ПРОПАГАНДЕ

Пропаганда не трпи нијансе. Тренутна ратна пропаганда Запада јасно распознаје разлику између протагонисте Зеленског и антагонисте Путина. Односно између неруског анти-Путина и руског Путина. Демонизација Путина има своју вишегодишњу традицију на Западу, a почела је у тренутку када је новоизабрани руски председник отпочео консолидацију руске државе у Чеченији. У ратом захваћеној Украјини Запад је добио идеалног анти-Путина у лику Владимира Зеленског

Жртви је неопходан женски лик. То је, очигледно, закон западне пропаганде који је установио још Пулицер када је лажно оптуживао Шпанце за силовање Кубанки не би ли легитимисао америчку интервенцију. To су Американци знали и када су оптуживали Србе за силовање „милиона муслиманки“ у Босни. То зна и Ентони Блинкен када каже да Руси плански спроводе „кампању убијања, силовања и чињења ужаса“. Даље, он уверава: „извештаји су више него кредибилни. Докази стоје на располагању читавом свету.“ Жртве, наравно, никад нису жртве Запада. Чак и када је западна држава агресор, то је зато што је поклекла пред оним незападним у себи. Жртве су они који апелују на Запад да им помогне и ослободи их из канџи не-Запада.

Украјинска девојчица Анастасија (12) је према „Ал Џазири“ побегла у Аустралију. Њена породица није успела да понесе ништа осим „две мачке, једног пса, две корњаче, две патке, два пацова и једне сове“. Дакле, добра украјинска (неруска) девојчица спасава животиње и растаје се од своје породице која остаје у „несигурној“ Пољској. Она води свог млађег брата право у Аустралију, која, мада најзатворенија земља Комонвелта, спремно дочекује под своје окриље бегунце од руске „злочиначке руке“ и даје им уточиште и достојанство. Циници би рекли да овој причи недостаје још само Звоничца која чаробним прахом омогућава Анастасији, мачкама и пацовима да одлете право у земљу Недођију.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

 

 

 

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.