ПОНОС НАЦИЈЕ: Девојчица Павлина носи фотографије српских хероја на Бесмртном пуку у Москви

ФОТОГРАФИЈЕ, али и славу тројице српских хероја који су деведесетих година страдали на Космету данас ће улицама Москве пронети девојчица из Ораховца, српске енклаве на Косову и Метохији, Павлина Радовановић.

Фото: Град Бања Лука/М. Јаковљевић/ЕПА/илустрација

Ова талентована девојчица, која је задобила епитет „косовског чуда“, у Москву је допутовала на позив организатора „Бесмртног пука“ у Русији, где ће певати песме са Косова и Метохије и где ће учествовати у шетњи „Бесмртног пука“, акцији која је покренута 2014. године са циљем очувања сећања на страдале у Другом светском рату.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ 

Павлина ће на иницијативу домаћина носити портрете тројице српских хероја – Александра Мицића из Велике Хоче, који је 1998. године, на дан Светог Василија Острошког, убијен у нападу на полицијску патролу у близини села Ратковац код Ораховца, као и Александра Мајмаревића из Ораховца, који је убијен у нападу терористичке ОВК.

Мајмаревић је прва жртва напада на недужан народ, а убијен је снајперским хицем на линији одбране своје улице у Ораховцу бранећи свој кућни праг, своје родитеље, браћу и сестре.

У нападу који је почео на дан када се Православна црква сећа страдања царске породице Романов, убијено је више Срба, а за злочине почињене тих дана нико није одговарао, иако је већина киднапованих завршила живот мученички у некој од многих масовних гробница широм Косова и Метохије.

ПРАТИТЕ НАС НА ВИБЕРУ

Павлина ће у „Бесмртном пуку“ носити и портрет Дејана Вечевића из Велике Хоче, војника у резерви, који је убијен на дан Свете Тројице 1999. године, током агресије НАТО-а на нашу земљу.

Вечеревић је са својом јединицом био у Шех махали на Планеји, која је тих дана горела од даноноћног бомбардовања. У једном од многих налета бомбардера који су немилосрдно сипали тзв. тепих бомбе угасио се и Дејанов живот, заједно са животима још двадесеторице његових сабораца.

На његовом гробу у Великој Хочи се и данас вијори српска застава као сведочанство да је Дејан бранио своју земљу, своје село, родитеље, браћу, пријатеље, своју неостварену љубав. Застава се вијори и као сећање на неправду која је задесила његов народ, али и као опомена да се такво зло нането њему и хиљадама невино пострадалим у бомбардовању никада више не понови.

Павлина Радовановић, девојчица раскошног талента и гласа, није званична представница Србије на Дану победе у Москви, али је наш најбољи представник.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ  

Она ће наступити на централној међународној сцени „Бесмртног пука“ у Парку Горког у Москви поводом обележавања Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, а како је Спутњик раније писао, Павлину очекује и још неколико концерата у Руској престоници. Публици неће само представити музичку баштину Косова и Метохије, него ће говорити и о свом родном Ораховцу, о ни мало лаком живота Срба у овом метохијском гету.

Тренутно јој је највећа жеља да прикупи средства за израду фрескописа Цркве Успења Пресвете Богородице у родном Ораховцу и већ је одржала неколико хуманитарних концерата како би тај свој сан остварила.

(Спутњик)

 

Један коментар

  1. Borac za istinu

    Pa nije mala stvar i ni nevazna poruka ovakav nastup mlade Srpkinje usred Moskve na takvom dogadjaju!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *