ОТАЦ ГА КРИТИКУЈЕ, ПОРОДИЦА ПОДРЖАВА: Абдикација принца Петра изазвала различите реакције Карађорђевића

У САДАШЊИМ околностима у Србији, абдикација принца Петра Карађорђевића јесте приватна ствар породице и њихових краљевских рођака широм света. Ипак, његово одрицање на првенствено право на круну у корист млађег брата Филипа, изазвало је пажњу јавности.

ОТАЦ ГА КРИТИКУЈЕ, ПОРОДИЦА ПОДРЖАВА: Абдикација принца Петра изазвала различите реакције Карађорђевића

Фото: Casa de Pilatos

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ 

Интригантност причи дало је саопштење принца Александра, оца краљевића Петра и Филипа. Док су чланови шире породице без задршке подржали ову одлуку, престолонаследник Александар се неколико дана није оглашавао. Потом је у саопштењу замерио што је “ово питање пребрзо покренуто”. Наглашавајући да цени искреност свог најстаријег сина у вези са тешком одлуком коју је донео, најстарији Карађорђевић је написао:

– Нажалост, овако кључан и важан поступак није спроведен у складу са традицијом и нормама краљевске породице. Овај догађај и пратећа процедура се нису одиграли у Краљевском двору, у Србији, уз моје присуство и ауторитет као старешине породице, уз благослов наше Цркве и уз учешће Крунског савета, него се све десило у иностранству, без ваљаног разлога за обављање тако важне ствари далеко од наше отаџбине.

Сличне замерке, међутим, нису имали Александрови рођаци, потомци његових стричева Андреја и Томислава. Први се огласио принц Михаило Карађорђевић, син краљевића Томислава који је навео да се уверио у Филипове искрене намере и истинску бригу за напредак српског народа у Србији и ван ње.

ПРАТИТЕ НАС НА ВИБЕРУ

– Подржавамо одлуку принца Петра да се одрекне свог од Бога датог права и пренесе своје дужности, права и обавезе на принца Филипа. Захваљујемо се патријарху Порфирију на благослову овог свечаног догађаја. Упућујемо честитке свим потомцима краља Петра Другог и радујемо се заједничком раду са принцом Филипом у смеру добробити српског народа – написао је принц Владимир Карађорђевић, на свом фејсбук-профилу.

Принц Петар је одлуку о абдикацији потписао прошле недеље у палати Светог Андреја у Севиљи. Осим принца Филипа и његове супруге Данице, присуствовали су Петрова и Филипова мајка принцеза Марија, очух Игнацио, Љубодраг Грујић, члан Крунског већа, као и јеромонах Микел Ортега Модест – са, како је саопштено, благословом патријарха Порфирија.

– Овај догађај је значајан за породицу Карађорђевић. Зашто би ико коментарисао лични чин братске љубави. Увек је лепо кад се јавност интересује за династију и породицу Карађорђевић, а посебно кад сви поштују слободу избора и јасно изражену личну вољу – каже писац Предраг Марковић, члан Крунског савета.

ПРЕУЗИМА СВЕ ОДГОВОРНОСТИ

ОДМАХ по повратку у Србију, принц Филип је са својом породицом отишао на Опленац, да ода пошту својим прецима.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ  

– Принц Филип преузима на себе све одговорности и све дужности, будућност онога што јесте српска круна – каже Драгомир Ацовић, члан Крунског већа и председник Крунског савета. – Добро је што живи у Србији, што му је супруга Српкиња и што је у прилици да упозна ситуацију каква је стварно и народ у земљи. За некога коме је судбина да настави линију краљева Србије то је неопходно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.