ОБРАЧУН ОКО САВЕТА ЕВРОПЕ

ФОТО: БЕТА

Немачка је директно предочила Београду шта се од њега очекује, док се у исто време Приштина протежира да незаконито и на „мала врата“ уђе у неке институције, ломећи тиме и Србију да попусти и коначно призна Косово

Док Вучић тврди да Србија остаје снажно на европском путу, из те Европе стижу све отвореније поруке – може, али преговори с Приштином се морају завршити обостраним признањем. Ова амбиваленција – што нам више „заврћу уши“, ми све упорније хрлимо у њихов загрљај – важи само за нашу страну. Запад никада није одустајао од зацртаног циља, само је сада, нарочито због дешавања у Украјини, много директнији, да би своје позиције на Балкану, опет у односу на Русију, додатно ојачао и „зацементирао“.

Како би показали да им је Балкан поново важан, шетали су се њиме многи западни емисари, уз уљудан говор и понашање, али су после њиховог поздрава само нашој страни „трнули прсти“. „Штафетну палицу“ од Американаца преузели су Немци: немачки канцелар Олаф Шолц организовао је у Берлину, како би дао подстицај дијалогу о нормализацији односа између Србије и „Косова“, састанак председника Србије Александра Вучића и премијера привремених власти у Приштини Аљбина Куртија.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.