“МОЈ ЈЕДИНИ ИДЕАЛ ЈЕ СРБИЈА”: Вучић се обратио након полагања заклетве – званично започео други председнички мандат

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић данас је положио заклетву у Народној скупштини, чиме је званично почео други председнички мандат.

МОЈ ЈЕДИНИ ИДЕАЛ ЈЕ СРБИЈА: Вучић се обратио након полагања заклетве - званично започео други председнички мандат (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Новости

Вучић је у обраћању након полагања заклетве рекао да током свог мандата жели да ради више, али не за себе, него за Србију, као и да му је идеал добробит свих грађана.

– Не постоји већа част и обавеза од оне које ти даје да водиш своју земљу. Све то и обавезу, и дужност, и част, и понос добио сам од грађана на изборима. Желим да будем председник свих и за све, први по обавезама и последњи по привилегијама. Да радим више и не тражим ништа за себе, али тражим све за Србију – рекао је Вучић.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ 

Вучић је казао и како има велику част да преузме дужност председника, али и обавезу јер то чини у преломним временима, пре свега због дешавања у свету.

– Приоритети мог другог мандата гласе: Мир, стабилност, независност у одлучивању, слобода, сигурност, здравље, Европа, рад, рад и рад. Србија је производ наших мисли, снова и дела, наш идеал, наш циљ, свест, знање о томе где смо.

Фото: П. Милошевић

 

“Да храбро грабимо напред упркос недаћама”

Вучић је рекао да “живимо у временима када сви гласно говоре, а мало ко слуша”.

– Данас је можда више него икада цео свет жељан истине и правде, која још увек стоји као императив без кога нема напретка. За такву истину и правду ћу увек да се борим. Свет можда више никада неће бити исти, али указујем на чињеницу да ћемо ми покушати да останемо снажни и непоколебљиви. Да храбро грабимо напред упркос свим недаћама. Не постоји довољно велика реч за нашу Србију која је увек стајала на раскршћу култура и цивилизација.

– Свет се пред нашим очима никад брже мења. Наша земља је 1999. године нападнута без одлуке Савета УН – рекао је Вучић, након чега је уследио громогласан аплауз.

– Уткале су овај несаломиви слободарски дух у све будуће нараштаје нашег народа. Напад на Украјину је прекретница у међународним односима. Русија је желела спречавање даљег ширења НАТО-а, Кина жели аутономију без уплива других, САД жели да очува своју позицију у свету. Тачно је да је нападом на Украјину погажено међународно јавно право – нагласио је Вучић и додао:

ПРАТИТЕ НАС НА ВИБЕРУ 

– Ми овде у Србији то на најбољи могући начин можемо да потврдимо. Наша земља је 1999. године нападнута без одлуке УН. А да наша земља пре тога није окупирала ниједну другу. Отимана је и даље, упркос резолуцији 1244. Када би неко други то учинио, кршио би међународно право и мир у свету. Поносан сам на Србију данас која се понаша у складу са међународним јавним правом, али и на Србију у којој нема русофобног јавног понашања. На то Србија може да буде поносна.

– Да не мислите да то што сви знате, ја не знам. Неретко знам боље од свих осталих, видим и осећам али то не решава наш проблеме. Политика вођења земље није политика жеља, већ реалности – рекао је Вучић.

Нова Влада до краја јула

Истакао је да се радује скором формирању новог парламента и да очекује да ће се то догодити до краја јула.

– Не желим да одговарам на бесмислене тврдње да сам бирао пред којим ћу парламентом да полажем заклетву. Шта год учинио, никада неће бити довољно добро или довољно лоше. Формирање нове Владе је од пресудног значаја. Очекујем да нова Влада буде формирана до краја јула месеца. Уверен сам да ће прихватити неке од мојих савета и молби. Да укључимо што је могуће више припадника не само српског, него да у Влади буду и Мађари и Хрвати и Роми и представници свих националности које желе добро овој земљи.

– Од нове Владе очекујем прво наш европски пут, када говоримо о Европи она нам је постала обавезни део успутног помињања али и нешто што најлакше можемо да критикујемо, нападамо али да опет размишљамо колико ћемо помоћи да тражимо.

Вучић истиче да ће, због повезаности са кризом у Украјини, питање КиМ бити још теже за решавање.

“Морамо да чувамо наш народ на Косову и Метохији”

– Шта год вам говорили са Запада, Косово и Метохија биће већа и важнија тема. Они ће вам рећи да то није тако и да Косово није слично као други примери у свету. Што више то понављају, то их више то мучи. Немамо ни са ким да разговарамо. Знам да ово нико не жели да слуша у Србији, али ми морамо да будемо спремни на компромисе. Да чувамо наш народ на Косову, и њихову децу, који и даље воле Србију.

Председникове речи дочекане су великим аплаузом.

Фото: П. Милошевић

 

– Данас, када о томе говоримо, не враћају оно што Високим Дечаним припада. Нико се због тога не секира. Колико разумевања можемо да добијемо и рационалног прихватања наших аргумената када кажемо, чекајте, ви очекујете да се једнако снажно опредељујемо против РФ, све остало по страни, али како мислите да сваког дана говорите о територијалном интегритету, али ви Срби заборавите на поштовање тог принципа међународног јавног права. Добро је за вас да заборавите на то. Ја молим представнике тих земаља да буду макар мало фер према Србији.

Разговор са једним од најмоћнијих лидера западног света

Председник Србије Александар Вучић открио је, током свог говора у Скупштини Србије након полагања заклетве, детаље разговора са једним од најмоћнијих лидера западног света.

Вучић је навео да је са моћним западним државником разговарао до касно у ноћ и да је разговор трајао до 3 сата иза поноћи.

– Рекао сам му да су учинили велики неправду Србима, не само 1999. године, већ и много више. Он ме је саслушао са великом дозом разумевања. У једном тренутку је рекао: „Александре, ајде да пресечемо ово… Ви сте у праву за 80 или чак 90 одсто ствари, али став моје земље се неће мењати. Велики не мењају своју политику. Кајање и жаљење су остављени за мале земље. Водиш Србију и треба да гледаш шта данас можемо да учинимо и урадимо једни за друге”.

Вучић је додао и да је у том тренутку осетио бар мало олакшање због разумевања и личног признања да је био у праву износећи став Србије.

– Иако сам осетио личну сатисфакцију, знајући да и они на Западу схватају да су погрешили, знам да се њихов став неће мењати. Велики не признају своје грешке и Србија од тог нашег разговора неће имати ништа. Зато морамо да гледамо шта ћемо учинити и шта радити даље, водећи рачуна о интересу наше државе и народа – рекао је Вучић.

Фото: П. Милошевић

Стабилне јавне финансије

Председник је рекао да Србија има стабилне јавне финасије.

– Хране имамо и имаћемо довољно. Велики су и кључни реформски задаци пред Србијом који ће многе да боле – истакао је Вучић.

– Ситуација је алармантна и важно је да формирамо Владу што пре. Ми имамо стабилне финасије захваљујући целој Влади, НБС, добром раду и стабилности коју смо чували све време. Ми никога не лажемо када кажемо да имамо довољно пшенице, кукуруза… Најлакше је чекати само када ће следећа плата, а да не видимо колико заостајемо за Немачком. Наставићемо или мора држава да настави да улаже у здравство, даље дигитализација, развој роботике, али и брига о климатским променама.

– Трудићу се да наша војска буде снажнија, гарант безбедности, мира и стабилности. Слушали смо протеклих месеци како ће Србија некога да нападне и лагали су недељама, 96 дана, свакога дана сте по сто пута и на сто места могли да прочитате те лажи и нико нам још није рекао “извините и хвала Србији што се понаша као стуб стабилности и што никога не угрожава” – казао је Вучић.

“Србија више није лак плен”

Председник Вучић је рекао и како ће Србија чувати своју војну неутралност и да данас није лак плен као што је то била 1999. године.

– Свуда око нас су земље у којима се налази НАТО. Не постоји ниједна земља која није у НАТО-у, Србија је као мало острво. Неки то наводе као проблем. Шта је проблем што верујете свом народу, јуначком гену својих грађана да смо у стању да чувамо своју земљу и да желимо да имамо право да чувамо своје границе, да чувамо своју земљу, да имамо своје војнике и да штитимо своје небо. Србија данас више никоме не би била лак плен, као што смо, нажалост, били лак плен 1999. године. То је нешто на шта сам поносан, никога не нападамо. Србија је снажнија, захваљујући народу који зна да је пут неутралности пут за будућност – рекао је Вучић.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ  

Председник је рекао и како ће плате и пензије да расту, али да је важно да их инфлација не поједе.

– Оно што је важно јесте да ће пензије и плате да расту, а инфлација не сме да их поједе. Ко год се појави негде каже: “Ето, село нам је пусто” и на крају схватите да нам је лепо у градовима. Живимо у градовима, такав тренд је у целој Европи. И уз све наше напоре, тешко ћемо успети да променимо тај тренд. А онда са исте стране слушамо како имамо недовољно деце.

“Морамо имати децу”

Он је рекао да од Владе очекује да настави са мерама за подстицање наталитета, јер “држава без грађана не може да постоји”.

Истакао је и како су кућни љубимци лепи, али да морамо имати децу, јер они продужавају живот држави.

– Извините што ћу ово да кажем, лепи су кућни љубимци, али нама земља неће да напредује ако немамо деце. Ми као држава морамо да имамо оне који ће да продуже живот држави, држава без грађана не може да постоји. За нас је веома важно то што смо постигли у протеклом периоду. Са нашим пријатељима из Мађарске имамо најближе историјске односе, имамо добре односе и са Румунијом и Бугарском, и са Грчком и Турском – рекао је Вучић.

Односи у региону

Говорећи о односима у региону, Вучић је истакао да са Загребом морамо да нађемо исте наочаре за будућност.

– Имамо Отворени Балкан за који ћу се свим срцем борити, вероватно најбоље односе у историји са Албанијом и Северном Македонијом.

Овде се Вучић посебно захвалио патријарху Порфирију на доприносу на овом пољу.

– Данас осећамо Македонце као браћу, и то је најбоља ствар коју смо могли да направимо. Са Албанијом су односи такође много бољи него пре. Сада ћемо морати да погледамо ка Загребу, да пронађемо исте наочаре, исте двогледе за будућност. Врата ће увек бити отворена за добар дијалог са Загребом. Исто очекујем са политичким Сарајевом, уз поштовање права, Устава БиХ, Дејтонског споразума. Разумљиво ћемо бити уз Републику Српску и развијати наше односе. Никога због тога не угрожавамо, јер ћемо се трудити да свима у сваком тренутку пружимо подршку. 

Фото: П. Милошевић

– Мој отац је пореклом с друге стране Дрине. Тамо су увек говорили да Срби не могу да разумеју колико РС воли Србију. Ја бих рекао гостима из РС да не сумњају у то колико Србија воли Српску – рекао је председник:

– Упркос свим политичким разликама, иако неко не жели да прихвати испружену руку, желимо са Бошњацима да градимо добре и пријатељске односе. Догађаји из Прибоја више не смеју да се понове.

– Ми смо после 37 година донели две златне медаље у боксу. Једну нисмо донели. Реч је о једном Мамићу или Мемићу, опростите ако грешим. Кад год би доносио медаље огрнуо би заставу Србије с поносом, и ми смо поносни и морамо да са нашом бошњачком браћом градимо ту будућност – рекао је Вучић и нашалио се да је за ту медаљу крив судија:

– Опљачкао га је – рекао је Вучић на смех присутних.

– Кључни циљ коме ћу посветити овај мандат је да Србија буде боља земља неко кад сам дошао. Нема те жртве коју нећу поднети, јер са идеалима нема компромиса. Управо зато што је мој једини идеал Србија. Преузимам на себе бреме велике одговорности, не само према овој генерацији, него и према претходницима и поколењима која следе. Верујем да ће наша политика бити лишена суда времена. Верујем да ће наше време означити као време стабилизације и узлета Србије – рекао је Вучић.

– Онај који зна шта је држава увек зна шта му је дужност и никада то не заборавља. Интереси државе су увек изнад појединачних – рекао је Вучић и захвалио свим присутнима.

– Хвала вам на томе што сте трпели моје другачије ставове. Циљ је добро за наш српски народ и ми смо на том циљу заједно радили.

Председник Србије Александар Вучић се захвалио својој породици, а нарочито својој деци.

– Желим да кажем Данилу, Милици и Вукану да их све волим и да тата ништа без њих не би могао – рекао је Вучић.

– Због свега наведеног, молићу се Богу као Ребека Вест док су нацистичке бомбе падале на њену домовину. Господе, дозволи ми да се држим српски. Нека живи Србија! – рекао је Вучић на огроман аплауз присутних.

3 коментара

  1. Briselski dijalog

    Vučić: “Moramo da čuvamo naš narod na Kosovu i Metohiji”… Ali mi mora da budemo spremni na kompromise. Da čuvamo naš narod na Kosovu, i njihovu decu, koji i dalje vole Srbiju.
    Predsednikove reči dočekane su velikim aplauzom.
    Dobro. To se podrazumeva i patriotska je dužnost-obaveza. Ali – zašto su po Briselskom sporazumu ugašene sve institucije Srbije na KiM a Srbi integrisani u Kosovske institucije po zakonima i Ustavu Kosova? Nema ni jedne reči u sporazumu da piše Srbija, Južna Srpska Pokrajina? Na kraju sporazuma piše: Ostali dokumenti: Integrisano upravljanje administrativnim prelazima (Na Jarinje i Brnjak): Kosovo prepoznaje “prelaze” kao granicu (za Kosovo je granica), a Srbije prepoznaje kao “administrativnu liniju” (za Srbiju je administrativna linija). Gde to ima u svetu!? – Kada Srbi dodju do administrativne linije ne mogu da predju na Kosovu (i Metohiji) jer je za Kosovo granica(!).
    … ALI, MI moramo da budemo spremni na KOMPROMIS/E. Valjda je svima jasno, još od 2017. godine, kakav se “kompromis očekuje od Srbije (sa Kosovom)… – za potpisivanje “pravno-obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine (Srbije i Kosova))” – da se finalizira-okonča Briselski sporazum kojim je odredjen STATUS, Kosovo dobilo sve atribute “nezavisne” albanske države sa granicom, koji otvara vrata Kosovu da dobije punopravno članstvo u SB UN-a i svim ostalim medjunarodnim organizacijama. Zašto Briselski sporazum 9. devet godina nije prošao skupštinsku debatu-raspravu po tačkama (15) i da ide na narodni referendum?
    PRIMERA RADI, do danas (8 godina) ne može da se reši problem “registarskih tablica” izmedju Srbije i Kosova (zašto se tablice prekrivaju nalepnicama… Kosovo je Srbija). Može to brzo, za pet dana da se reši, ali ne dozvoljava Briselski sporazum, integrisano upravljanje sa granicom. —

    • (nastavak u sklopu komentara)

      Nastavak u sklopu komentara

      U Vučićevom izlaganju, pored nedovoljnih i površnih informacija o Kosovu i Briselskom sporazumu (kakav status Kosova je odredjen) kojim su stvoreni brojni problemi za Srbiju, nedovoljno i površno su date i informacije o demografskom problemu “bele kuge” u Srbiji (drugo najbitnije pitanje posle Kosova), i finansijskog podsticaja radjanja.

      DEMOGRAFSKA POLITIKA (sistemsko Rešenje) Gorine 2018 formiran je Demografski Savet (predsednik Saveta Vučić) za finansijski podsticaj radjanja protiv bele kuge. Doneto rešenje: … za treće dete 12.000. dinara, za četvrto 18.000.. i za peto dete 18.000. dinara. Takav finnsijski podsticaj radjanja najviše koristinacionalnim i manjinskim zajednicama sa nadprosečnim-velikim natalitetom – a kod Srba vlada bela kuga. Nije uzeto u obzir da različite kulture, tradicije (čak i separatističke ideologije kao na KiM da se albanizira-islamizira teritorija i otme od Srbije) – utiču na natalitet-radjanje. To se vidi i u velikim demografskim razlikama izmedju hrišćana, muslimana, afrikanaca, ili crnaca i belaca u SAD itd.

      ŠTA JE PROBLEM:
      — Srpsko demografsko Rešenje je “takmičarskog karaktera” još od Titivog vremena: koja porodica ima najviše dece dobija najveći finansijski podsticaj radjanja i pomoć;
      — Finansijski podsticaj nije na “ramnopravnoj osnovi” (zbog izrazite neravnoteže u natalitatu kod naroda i nacionalnih manjina): RAVNOPRAVNOST bi bila da svi bračni parovi dobiju isti finansijski podsticaj radjanja, na primer do dvoje dece za prirodno održavanje nacije (kao u Kini). Ko hoće više dece neka se sam brine (u Kini za više od dvoje dece plaćaju porez državi);
      — Zanemarena-zaobidjena je bela kuga koja najviše pogadja Srbe-Srpski narod i po tom pitanju ništa se ne radi, prenosi se kao “sistemsko Rešenje” za celu Srbiju (ne vlada bela kuga kod svih naroda i manjina). Sa takvom demografskom politikom Srbi će za 70-100 godina postati manjina u svojoj državi – izgubiće državu. To može i pre da se dogodi ako se, pretpostavimo, pojavi neko ratno stanje, udružiće se neki sa nadprosečnim-velikim natalitetom protiv Srba – kao većina, Srbi će biti u manjini…! To se negde dogadjalo na političkoj sceni.
      — U prvom planu da se otklanjaju uzroci bele kuge god srpskog naroda: kao prvo, pored državne demografske politike “sistemskog Rešenja” NA RAMNOPRAVNOJ OSNOVI za celu Srbiju, nezavisno od toga –
      — SRBI-SRPSKI NAROD sa zabrinjavajućom belom kugom INTERNO da, zajedno sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom – formira “Interni SRPSKI FOND protiv bele kuge, da se svakom rodjenom srpskom detetu dodeli “dodatni” dečji dodatak (samo za srpske bračne parove za podsticaj radjanja) – “dok se ne uspostavi izvesna demografska ramnoteža na etničkoj osnovi”.
      Ostale nacionalne Zajednice mogu formirati svoje “fondove” ako hoće veliki natalitet, niko im neće braniti. Da ne dužim. Hvala na razumevanju!

    • nastavak u sklopu komentara

      U Vučićevom izlaganju, pored nedovoljnih i površnih informacija o Kosovu i Briselskom sporazumu (kakav status Kosova je odredjen) kojim su stvoreni brojni problemi za Srbiju, nedovoljno i površno su date i informacije o demografskom problemu “bele kuge” u Srbiji (drugo najbitnije pitanje posle Kosova), i finansijskog podsticaja radjanja.

      DEMOGRAFSKA POLITIKA (sistemsko Rešenje) Gorine 2018 formiran je Demografski Savet (predsednik Saveta Vučić) za finansijski podsticaj radjanja protiv bele kuge. Doneto rešenje: … za treće dete 12.000. dinara, za četvrto 18.000.. i za peto dete 18.000. dinara. Takav finnsijski podsticaj radjanja najviše koristinacionalnim i manjinskim zajednicama sa nadprosečnim-velikim natalitetom – a kod Srba vlada bela kuga. Nije uzeto u obzir da različite kulture, tradicije (čak i separatističke ideologije kao na KiM da se albanizira-islamizira teritorija i otme od Srbije) – utiču na natalitet-radjanje. To se vidi i u velikim demografskim razlikama izmedju hrišćana, muslimana, afrikanaca, ili crnaca i belaca u SAD itd.

      ŠTA JE PROBLEM:
      — Srpsko demografsko Rešenje je “takmičarskog karaktera” još od Titivog vremena: koja porodica ima najviše dece dobija najveći finansijski podsticaj radjanja i pomoć;
      — Finansijski podsticaj nije na “ramnopravnoj osnovi” (zbog izrazite neravnoteže u natalitatu kod naroda i nacionalnih manjina): RAVNOPRAVNOST bi bila da svi bračni parovi dobiju isti finansijski podsticaj radjanja, na primer do dvoje dece za prirodno održavanje nacije (kao u Kini). Ko hoće više dece neka se sam brine (u Kini za više od dvoje dece plaćaju porez državi);
      — Zanemarena-zaobidjena je bela kuga koja najviše pogadja Srbe-Srpski narod i po tom pitanju ništa se ne radi, prenosi se kao “sistemsko Rešenje” za celu Srbiju (ne vlada bela kuga kod svih naroda i manjina). Sa takvom demografskom politikom Srbi će za 70-100 godina postati manjina u svojoj državi – izgubiće državu. To može i pre da se dogodi ako se, pretpostavimo, pojavi neko ratno stanje, udružiće se neki sa nadprosečnim-velikim natalitetom protiv Srba – kao većina, Srbi će biti u manjini…! To se negde dogadjalo na političkoj sceni.
      — U prvom planu da se otklanjaju uzroci bele kuge god srpskog naroda: kao prvo, pored državne demografske politike “sistemskog Rešenja” NA RAMNOPRAVNOJ OSNOVI za celu Srbiju, nezavisno od toga –
      — SRBI-SRPSKI NAROD sa zabrinjavajućom belom kugom INTERNO da, zajedno sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom – formira “Interni SRPSKI FOND protiv bele kuge, da se svakom rodjenom srpskom detetu dodeli “dodatni” dečji dodatak (samo za srpske bračne parove za podsticaj radjanja) – “dok se ne uspostavi izvesna demografska ramnoteža na etničkoj osnovi”.
      Ostale nacionalne Zajednice mogu formirati svoje “fondove” ako hoće veliki natalitet, niko im neće braniti. Da ne dužim. Hvala na razumevanju!)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *