“МАЂАРИ, МИРНО СПАВАЈТЕ” Орбан: Поражен предлог Европске комисије о забрани коришћења руске нафте

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан оценио је да је “поражен предлог Европске комисије о забрани коришћења руске нафте у Мађарској”.

МАЂАРИ, МИРНО СПАВАЈТЕ Орбан: Поражен предлог Европске комисије о забрани коришћења руске нафте

Фото: Профимедиа

“Мађарске породице могу да спавају мирно, јер је најнечувенија идеја одбачена”, навео је Орбан на Фејсбуку, пренео је АП.

Америчка новинска агенција додаје да је Орбан још једном изашао на крај са Европском унијом, овог пута кроз преговоре о руској нафти на самиту у Бриселу.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ 

Мађарска, која своје потребе за нафтом покрива 65 одсто из Русије, а потребе за гасом 85 одсто покрива из Русије, била је усамљена међу украјинским суседима, пошто је једина одбила да преко њене територије иде војна помоћ, а није слала Кијеву ни војну опрему.

Тај потез је наишао на гнев многих лидера ЕУ, као и председника Украјина Володимира Зеленског.

Лидери Мађарске и Аустрије оптужују Европску комисију

Подсетимо, премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је да европски предлог о ембаргу на увоз руске нафте „није добар” и да компромиса међу земљама чланицама о шестом пакету санкција још нема.

Премијер Мађарске је, долазећи на самит ЕУ лидера, поручио да је „спреман да подржи шести пакет санкција” ако се дају одговори и гаранције за безбедно снабдевање Мађарске енергентима.

– Решење које изузима нафтоводе није лоше, али требају нам гаранције да, у случају проблема са нафтоводом који пролази кроз Украјину, имамо право да узимамо руску нафту из других извора. Ако то добијемо, онда је у реду – рекао је Орбан.

Орбан је за непостизање договора о шестом пакету санкција оптужио Европску комисију, наводећи да је изнела предлог о ембаргу на руску нафту а да није пружила одговор на питање о безбедности снабдевања енергентима Мађарске.

И став Аустрије потпуно јасан

Аустрија не може пристати на ембарго на руски гас, истакао је раније аустријски канцелар Карл Нехамер на главном одбору аустријског парламента, уочи ванредног самита ЕУ.

ПРАТИТЕ НАС НА ВИБЕРУ 

Став Аустрије је, каже, потпуно јасан, било да је реч о гасу у Аустрији или нафти у Мађарској, свака земља мора сама да се брине да не изазове кризу унутар своје државе.

Нехамер је указао на зависност Аустрије од руског гаса.

Уз то, казао је да у вези са ембаргом нико не говори о уранијуму, што, сматра, такође треба тематизовати.

Када је реч о ембаргу на руску нафту, рекао је да не може у потпуности схватити деловање Европске комисије.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.