КУПАЊЕ НА ТРИ ДАНА

Шта је Александар Вучић поручио Србији, а шта од њега тражи Национални конвент о Европској унији

Од свега што је током сат и 45 минута обраћања јавности прошлог петка изговорио председник Србије Александар Вучић најважније је испало оно што није изговорио. Он, наиме, није изговорио да ће Србија увести санкције Русији. И ништа боље од тога нисмо ни могли да чујемо; макар и ако успут председник традиционално није пропустио прилику да се пожали на последице такве, разуме се, тешке одлуке. Но то не значи и да наши западни партнери намеравају да нас после такве одлуке оставе на миру. И да неће бити настојања да наша позиција буде ослабљена и изнутра уместо само споља…

Елем, у свом најављеном, па одложеном обраћању, што је додатно допринело стварању осећања да присуствујемо веома важном и драматичном тренутку, а које је (одлагање) можда томе и служило јер тренутак тако захтева, председник Србије напокон је прошлог петка, 6. маја, одлучио да своје изнуђено ћутање о важним питањима прекине описом наше стварности коју је разделио у 10 тачака. Од Европске уније, преко Косова и Метохије и (не)увођења санкција Русији, до финансија и наше безбедности, енергетске а и иначе.

Анализираћемо најважније међу порукама које је упутио, рачунајући да је тиме оцртао и основне правце политике коју намерава да води сад кад није изложен непосредној претњи избора и потребе да због тога удовољава народу више него што се то сматра пожељним у свету оцвале западне демократије која се (закључак истраживача с америчког Принстона) претворила у олигархију. Но добро, то је њихов проблем, ми имамо сасвим довољно сопствених.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

3 коментара

 1. unutrašnji dijalog, glas naroda

  Obraćanje Vučića u 10 tačaka. Od EU preko KiM, Briselskog sporazuma, demografije, i (ne) uvodjenja sankcija Rusiji, do finansija, bezbednosti, energetike.¸

  Analizirajući zakljičke. očigledno je da neka najbitnija pitanja nisu dovoljno razjašnjenan, neka nedorečena, izostavljena, nejasno protumaćena.
  Na primer, prvo pitanje o Briselskom sporazumu: Tačka 1. Formiranje zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), (nije dodat drugi pasus) … Mogu da se priključe i druge opštine ako se članice slože. – Akcentira se da Srbija nakon 9. godina nije dobila ZSO iako je sve ispunil iz sporazuma (nikada se ne navodi šta je sve ispunila: ugašene sve srpske institucije, formirana albanska vlast sa institucijama, Srbi integrisani u albanske institucije), a albanska strana navodno ništa nije ispunila a dobila suverenitet nad Kosovom, vlast, svoje institucije – i sada izbegavaju dijalog jer smatraju da je završena priča – traže medjusobno priznanje za učlanjenje u UN.
  ZAŠTO JE formiranje ZSO-u dodat pasus, mogu da se priključe i druge opštine ako se članice slože (jer je neprihvatljiv: Sporazumom o sudstvu i tužilaštvu na 4. srpske opštine Albanci su priključili 3. albanske opštine sa četvorostrukom većinom nad Srbima (i Vućić je tada rekao da su dobili višestruku većinu) = ukupno 7. opština: Albanci dobili isti broj sudija i tužilaca kao i Srbi (ZSO može da se čita i kao ZASO (Zajednica albansko-srpskih opštine jer Albanci imaju četvorostruku većinu)? AKO JE ZAJEDNICA SRPSKIH OPŠTINA – podrazumeva se da Zajednici mogu da se priklučuju Srpske opštine, a Ne i albanske.
  DRUGA tačka 2. ZSO će biti uspostavljen na osnovu Statuta. Pravne garancije će pružiti merodavno pravo i ustavno pravo. Nije naznačeno ime države (Kosovo) koja će pružiti garancije, merodavnoi i ustavno pravo? To nije korigovano ni u sporazumu 2015. godine, prikriva se od javnosti da je Kosovo dobilo sve statusne-državne atribute. Zato Briselski sporazum nije prošao skupštinsku debatu po tačkama (15).
  Drugo najvažnije pitanje koje u Vučićevom izlaganju nije temeljno obrazloženo: Demografska politika (bela kuga), da ne dužim – u nastavku… Hvala na objavi.

  • (nastavak komentara)

   Demografska politika
   Pored Kosova i Metohije, drugo najvažnije pitanje je negativna demografija u Srbiji. U Vučićevom izlaganju nije bilo adekvatnog obrazložemja. Konkretno, u srpskom narodu vlada najizraženija bela kuga, ali se taj problem utapa u opšti demografski problem Srbije, što nije dobro. Treba da postoji i da se prikaže statistički uvid nataliteta kod različitih etničkih grupa (ima ih i sa natprosečnim-velikim natalitetom koje dobijaju veći finansijski podsticaj nego ove sa malim natelitetom i belom kugom (primer KiM iz ranijeg perioda što je dovelo do teške posledoice po Srbe). Takva politika na duge staze dovešće Srbe u manjinski status u svojoj državi.

   Predsednik Vučić je konkreto ozbiljno pokrenuo demografsko pitanje 2018 godine.: Formiran je Demografski Savet za finansijski podsticaj radjanja (protiv bele kuge). Predsednik Saveta Vučić. izglasano rešenje: primera radi, … za treće dete 12.000. din. dečji dodatak, za četvrto 18.000. din., i za peto dete 18.000. dinara (nagradjivanje po broju dece: ko ima najviše dece najviše dobija finansijski podsticar za radjanje). Takva raspodela-podsticaj najviše odgovara Albancima, Romima, Bošnjacima sa nadprosečnim-velikim natalitetom – a kod Srba vlada bela kuga. Zašto se nikada ne rešava problem bele kuge kod Srba?

   DEMOGRAFSKA POLITIKA treba da se formira na principima RAMNOPRAVNOSTI I JEDNAKVOSTI svih naroda i narodnosti, to bi značilo: finansiranje-podsticaj nataliteta PO BRAČNOM PARU (za prosek dvoje dece, ništa više ništa manje, ko hoće više dece neka se sam brine). To znači da svski registrovani bračni par dobija isti podsticaj (univerzalna ramnopravnost). Da se Evropa i KiM držala ovih principa, kiM – ne bi doživljavali islamizaciju i etničko izumiranje autohtonog naroda.

   Da se potsetimo da je u ranijem periodu (i Titovog vremena) natalitet podstican Dečjim dodatkom – PO KRITERIJUMU: Republički prosek po člano domaćinstva = cenzus: bračni parovi sa mnogo dece – manji prosek po članu domaćinstva -uvek su ispunjavali kriterijum za dečji dodatak. Dok Srbi sa jedno-dvoje dece – nisu ispunjavali kriterijum za dečji dodatakl. To su separatisti na KiM debelo iskoristili da albaniziraju KiM, proteraju Srbe i otmu teritoriju!

   I demografska politika iz 2018 preko formiranog Demografskog Saveta je u istom smeru – takmičarskog karaktera – ko ima najviše dece najviše je finansijski podstican i nagradjivan (kao da su po etničkoj osnovi svi nataliteti u ravnoteži, što je skrou netačno: Na natalitet utiču različite nacionalne kulture, verske tradicije, a ponegde i separatističke i ekspanzionističke ideologije).
   Zbog svega navedenog, kao pouka, Srbi, Srpski narod sa zabrinjavajućom belom kugom, pored državne demografske pilitike za sve narode na ramnopravnoj osnovi (1-2 dece – limit za održavanje nataliteta), – TREBA POSEBNO da formira INTERNI SRPSKI FOND protiv bele kuge, u organizaciji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Dijasporom, da se dopunski organizuje dodatni dečji dodatak za svako rodjeno srpsko dete (samo za Srbe) – kako bi se uspostavila ramnoteža sa drugim drugim etničkim zajednicama sa nadprosečnim natalitetom. Ovo je izazvana preventivna reakcija, reklo bi se na vreme. Ako se čeka pedeset godina biće kasno, Srbi će biti manjina u svijoj državi za 70-100 godina. da ne dužim. hvala na razumevanju!

   • (dodatni komentar)

    Kako je formiran Demografski Savet za finansijski podsticaj radjanja 2018 godine

    Po statističkim izveštajima i medijima predsednik Aleksandar Vučić je bio zabrinut za kontinuiran pad nataliteta i bele kuge u Srbiji. Formiran je Demografski Savet. Ministarstvo za porodicu i demografiju objavilo je konkurs za najbolji SLOGAN za podsticaj radjanja za nagradu od 200.000 dinara. Izabrana su pet prva slogsna, ali komisija nije bila baš zadovoljna sloganima (da ih ne navodim). Ja sam odmah napisao tri adekvatna slogana, smatram bolja i efektnija od objavljenih, ali nisam znao za konkurs dva meseca prošao.

    Postavlja se pitanje zašto nije objavljen vrlo važan konkurs za predlog rešenja demografskog pitanja, a objavljan je mnogo manje važan konkurs za “slogan”?

    Za rešavanje demografskof problema Vučić je pohvalno govorio o pozitivnom, konstruktivnom RUSKOM-PUTINOVOM MODELU demografske politike za povećavanje nataliteta u Rusiji koji će se primeniti i kod nas. Nakon par meseci u meijima se pojavio izveštaj da je natalitet u Rusiji nedovoljan, u opadanju. Za izvesno vreme i Putin lično je u izjavama potvrdio da je natalitet Rusa nedovoljan. Nakon toga u jedan politički nedeljnik objavljen je izveštaj visokog zvaničnog ruskog statističara koji kaže, citiram: natalitet kod Rusa je mali u odnosu na muslimana kod kojih je dvostruko veći, a u jednoj muslimanskoj državi skoro trostruko veći.

    Postavlja se pitanje zašto nije uzet u obzir KINESKI DEMOGRAFSKI MODEL koji bi najviše odgovarao za Srbiju: Kinezi su trideset godina imali model JEDNO DETE po porodici (bračnom paru). Ko je imao više dece taj je plaćao porez državi. Od pre neke godine kinezi su korigovali demografsku politiku na “DVOJE DECE” po porodici (verovatno zbog širenje islama na kineski prostor), ko je imao više dece taj je plaćao porez državi. Preterao sam sa komentarima, verujem da će te me razumeti. Hvala na objavi,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.