ИЗЛОГ КЊИГЕ

Борисав Челиковић (приређивач)

ПОДРИМЉЕ

Службени гласник, Београд

После књига посвећених Метохији доносимо студије и прилоге који се односе на антропогеографска, етнографска и историјска истраживања остатка јединствене природно-географске средине Подримља. Тај простор руски конзул Иван Степанович Јастребов сматра Старом Србијом, и он обухвата слив Црног Дрима, који истиче на северозападној обали из Охридског језера код Струге, тече кроз југозападну Македонију, примајући код Дебра највећу притоку Радику, и потом прелази на територију данашње Албаније, где се код града Кукеса спаја са Белим Дримом и као јединствена река Дрим тече даље ка Скадру и Јадранском мору. Обрађена су насеља у долинама Црног Дрима и Дрима. Предеоне целине у сливу Црног Дрима: Дебарски Дримкол, Дебарско поље, Дебарска Жупа, Дебарца, Голо брдо, Мијаци, Горна река и Мавровско поље који се данас налазе у границама Северне Македоније, док део токова Црног и Белог Дрима и даље Дрима до ушћа у Јадранско море, са сливовима ових река, данас захвата простор северне Албаније.

 

Драган Лакићевић

МИСЛИ СВЕТОГ ЈУСТИНА ЋЕЛИЈСКОГ

Српска књижевна задруга, Београд

Уз Св. Владику Николаја (Велимировића), Свети Ава Јустин (Поповић) Ћелијски представља најзначајније име и дело српске теолошке мисли и речи – не само у 20. веку. Овај подвижник, професор и својеврсни херој свога доба, свестрано је и целог живота мислио и писао о вери. Из његовом обимног дела одабране су оне мисли – О Богу, човеку, љубави, смрти, бесмртности, души, греху, кајању, нади, слободи, Србији – и свему о чему човек мисли откако мисли, а које могу да стоје независно од дела из којег су извучене у свом аутентичном облику. Књига садржи и регистар појмова на које се односе Јустинове мисли, да би читалац лакше дошао до мисли о траженом појму.

Мила Колар

ОСВАЈАЊЕ СЛОБОДЕ

Чигоја, Београд

Освајање слободе Миле Колар, сви њени напори, одрицања, сабрани су у ову необичну аутобиографску и путописну књигу. Милино трагање за новим животним искуствима личи на путовање временским бродом који иде од Хонгконга, преко Саудијске Арабије, Јемена, Аустралије и Канаде. Све време Мила дефинише своју животну филозофију, живи живот своје породице и свагде и на сваком месту проналази неки нови животни циљ и нови животни пут. Њена трагања нису трагања једног хирурга него је то дубоко урањање у науку, лечење и сваколике медицинске изазове. Та непредвидљивост животних токова омогућила јој је да сагледа различите концепте живота, многе религије и веровања, да би на крају утврдила своју дефиницију Бога. Њена животна интересовања иду преко медицине до литературе, филозофије, естетике, сликарства и дизајна ентеријера. Многи ће у овој књизи сазнати необичне и чудесне ствари из светова које је она имала прилике да види и ужива у њима.

 

Павле Ћосић

ЈЕЗИЧКЕ НЕДОУМИЦЕ: ЗАБЛУДЕ И МИТОВИ

Прометеј, Нови Сад

Књига је намењена свима којима је језик струка или средство. Свима који пишу и негују језичку културу било својим интересовањима, било да им је то део посла који обављају. Такође и ђацима и студентима, пре свега хуманистичких наука. Свима онима који се спремају да буду учитељи, наставници и професори. Свима којима је стало до овог нашег лепог и изазовног језика. У књизи ће се наћи све оно што нас збуњује у језику, јер у домен језичких заблуда спадају и језичке недоумице и дилеме. На крају књиге налази се индекс појмова који коришћење овог приручника умногоме олакшава. Према речима проф. др Рајне Драгићевић, „раскринкавајући језичке митове, Павле Ћосић на духовит и забаван начин указује на њихово постојање, али и на склоност неких говорника српског језика да их упорно заступају у јавности, преносе и да их бране по сваку цену“.

 

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.