ДОГОВОР ВУЧИЋА И ПУТИНА: Топла и сигурна зима за грађане Србије

СРБИЈА ће имати топлу и сигурну зиму будући да је држава обезбедила довољне количине основних животних намирница и да су робне резерве пуне, а обезбеђен је са Русијом повољан аранжман за увоз гаса за наредне три године. За Србију ће остати цена која се заснива на стопостотној нафтној формули, тако да ћемо имати и даље најповољнију цену на европском тлу. У овом тренутку то би било три пута мање, а зими и 10 до 12 пута мање него што ће плаћати остали у Европи, за Србију ће то бити од 340 до 350 долара за 2,2 милијарде кубика.

М. СТАНОЈКОВИЋ/С. БУЛАТОВИЋ

ДОГОВОР ВУЧИЋА И ПУТИНА: Топла и сигурна зима за грађане Србије

Фото: Инстаграм профил “Будућност Србије”

Ово је јуче, након телефонског разговора са шефом Русије, обилазећи складишта Републичке дирекције за робне резерве у Београду, најавио председник Србије Александар Вучић. Како је обећао, ниједан дан неће бити проблема са снабдевањем грађана, ма како да се вештачки изазивају кризе.

– Држава мора у смутним временима, а то је када имате рат на тлу Европе, да преузме дизгине у своје руке, покаже да је стабилна, сигурна, безбедна и да има снаге да довољно робе и свега обезбеди за своје грађане – поручио је Вучић. – Важно је да покажемо истински домаћински однос и бригу за грађане, да знају да могу да се ослоне на своју државу, која гледа унапред шта може да се деси, а да будемо осигурани и безбедни, уз очување јавних финансија, не угрожавајући стопу јавног дуга.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ 

Председник Србије истакао је да је разговор са Путином био врло добар, као и да су се дотакли различитих тема, од којих је најважнија наши билатерални односи, као и питање истека гасног споразума после десетогодишњег трајања 31. маја.

– Договорили смо се, а то је веома добра вест, да ћемо потписати уговор, а први елемент је да је он на три године, а не на месец дана како су неки говорили – рекао је Вучић. – То изузетно одговара српској страни. Друга ствар је да ће формула која ће се користити остати иста као и до сада.

ОД 310 ДО 420 ДОЛАРА

ПРЕМА објашњењу стручњака за питање енергетике Милоша Здравковића, гас смо у прошлости плаћали по 270 долара за 1.000 кубних метара, али је време јефтине енергије давно прошло на тлу Европе, који наводи да је за то крива сама Европа, јер није желела дугорочне уговоре са Русијом, већ да купује на тржишту и веже се за берзу у Холандији.

– “Гаспром” нуди гас по различитим условима. На цену може да утиче цена са берзе и цена нафте – објашњава Здравковић за “Новости”. – Ми смо изабрали 100 одсто нафтну формулу и то је много боља цена. Цена гаса је експлодирала и први пут прешла 1.000 долара, а у марту је скочила на 3.600 долара. Ми смо везани за цену нафте. Она је сада 118,8 долара за барел брента. Наша цена ће за 2,2 милијарде кубних метара гаса бити између 310 и 420 долара за кубик. Сада када је на тржишту гас 1.000 долара, ми плаћамо 310, а зими ћемо плаћати 420 долара.

Како је прецизирао Вучић, пре разговора са Путином плашио се да ли ће добити најповољнију формулу, а да су најоптимистичније прогнозе биле да добијемо 80 према 20:

– Добили смо оно што је много боље од тога, а то је 100 одсто, остаје нам да видимо за додатне количине. У зимским месецима када је цена нафте виша, гас ће за Србију бити од 310 до 408 долара по 1.000 кубних метара што је, заиста убедљиво најбоља цена, која ће се односити на 2,2 милијарде кубних метара гаса. Нама је потребно још 800 милиона кубика и остаје да се разговара око цене за ту количину.

Према Вучићевим речима, у разговору са “Гаспромом”, који је већ иницирао, биће договорене додатне количине, а да је председнику Путину објаснио да је захваљујући привредном напретку дошло до увећане потражње за гасом.

– Платформа и формула остаје иста за договорену количину, а за додатну ћемо после састанка са “Гаспромом” моћи да кажемо колико ће нас просечни кубни метар коштати – рекао је председник Србије. – Захвалан сам руским партнерима на изузетној коректности, и надам се да ћемо ту подршку имати и у будућности.

Вучић је, појашњавајући договорено, истакао да не постоји фиксна цена за гас по метру кубном, већ да нафтна и берзанска формула по којој се рачуна, зависи од других енергената и сировина:

– Имате нафтну формулу и на основу цене нафте се прави цена гаса. Када је нафта била 81,82 долара, тада је гас по метру кубном био 270 долара, данас је нафта 120, а гас није много скупљи, свега 240 долара. То је никаква цена, када кажем никаква, мислим мала. У овом тренутку цена гаса на берзи је 960 долара, лети је нижа јер се гас користи у мањим количинама, а очекује се да на зиму скочи на 3.500 долара.

ПРАТИТЕ НАС НА ВИБЕРУ 

СА ПРИТИСЦИМА ЖИВИМО СВАКИ ДАН

РАЗГОВОР председника Александра Вучић и Владимира Путина трајао је око пола сата. Како је после разговора истакао Вучић, Србија са притисцима, пре свега по питању КиМ, живи сваки дан, тим пре што је Западу потребно да се косовско питање што пре реши, по могућству признавањем тзв. Косова, како би тај пример био приказан као sui generis, а ојачала њихова позиција према Русији.

На питање да ли очекује интензивирање притисака на Србију, након повољног разговора са Путином, и да ли ће се ти притисци пре свега одразити на КиМ, Вучић је одговорио да земља са тим притисцима живи сваки дан, јер је невероватна потреба свих да воде политику Србије, а, сви, приметио је иронично, најбоље знају каква би та политика требало да буде.

Шеф државе прецизирао је да ће се кренути у изградњу нових складишта дизела и сирове нафте, за шта нам је потребно годину и по. Такође, како је рекао, следи даља изградња складишта за гас, о чему је делимично разговарао и са руским председником, подсећајући да имамо простор за закуп и у Мађарској. Навео је да је важно и да се обезбеде довољне количине угља и мазута, за топлу зиму за грађане, што, каже, све неће бити лако, ако се сукоб у Украјини не заустави.

Према Вучићевим речима, залихе намирница код Луке Београд су само петнаестина свих резерви, од Врбаса, преко Пећинаца, Ирига, Лесковца, где се највеће количине хране чувају за потребе грађана. Председник је истакао и да је ситуација са шећером решена и да имамо довољне количине:

– Увек се појави нека шпекулативна радња. Једно је што из региона долазе код нас да купују, од Северне Македоније, Малог Зворника и других места. Али, овога пута није било то, већ наши домаћи шпекулативни разлози. За три дана успели смо да то превазиђемо. Лично сам се уверио да га има у готово свим маркетима.

Вучић је указао да житна криза очекује свет после суше у Индији и Аргентини, истакавши да је уверен да ће наша држава по том питању успети да обезбеди све што је неопходно. Он је прецизирао да је ускладиштено 25.000 тона брашна само у робним резервама, затим више од 54.000 тона пшенице, 94.000 тона кукуруза, 11,5 милиона литара уља, 11,4 милиона килограма пасуља, као и исто толико милиона килограма соли:

– Све је то држава набавила, издвојено је 4,3 милијарди динара за робне резерве. Наставићемо да се припремамо. Предстоје нам јун, јул и август за потпуне припреме у ове две кључне области добављања енергената и набавке хране. То је огромно финансијско оптерећење за земљу, али гледамо како то да решимо без проблема за грађане. Киша нам је сада добродошла, много је значила за пшеницу, а значиће и да имамо једну, две, касније за кукуруз. Надам се да ће и то да дође, али дошло, не дошло, обезбедили смо довољне количине за људе.

КРЕМЉ О РАЗГОВОРИМА

ПОВОДОМ разговора Вучића и Путина, огласила се и прес служба Кремља, која је истакла да је председник Русије разговарао са српским колегом о ситуацији у Украјини и дешањима око Косова. Како је саопштено, договорено је да Русија настави да несметано снабдева Србију природним гасом.

– Путин и Вучић су потврдили тежњу Русије и Србије за јачањем стратешког партнерства заснованог на традиционално блиским везама између народа две земље – саопштено је из Кремља.

СПОРАЗУМ ЗА МИР НА СТОЛУ

ВУЧИЋ је изнео став Србије да бисмо желели брже успостављање мира у Украјини и рекао да је Путин на то одговорио да постоји понуђени споразум на столу, како у Москви, Кијеву, тако и у другим центрима моћи:

– Неке одређене елементе сам чуо, али то није нешто чиме можемо да се бавимо. Нити можемо, нити ћемо то да решимо. Надам се да ће се мир успоставити.

ОНИ ТРАЖЕ, МИ ОДЛУЧУЈЕМО

ПРЕДСЕДНИКА Србије данас очекује разговор са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем и европском посланицом Виолом фон Крамон.

– То ће бити разговори, није само питање шта ће они да траже – рекао је Вучић. – Фон Крамон ће да говори у своје име и име европарламентараца, и добиће одговор у складу са политиком коју водимо. Србија се налази на европском путу, добро је да се чује шта мисли Фон Крамон, али много више оно што каже комесар, јер он представља извршну власт Уније.

Вучић и Вархељи ће, како је планирано, обићи радове на изградњи Универзитетске дечје болнице “Тиршова 2”.

СВЕТСКИ МЕДИЈИ О АРАНЖМАНУ

РАЗГОВОРА званичника Србије и Русије јуче су се дотакли и регионални и светски медији, истичући да је договорен нови трогодишњи аранжман за снабдевање Србије гасом и повољна цена. Портал “Кликс” доноси вест о томе под насловом “Вучић договорио с Путином: Србија ће имати најниже цене гаса у Европи”, док портал РТЦГ наводи да ће руски гас за Србију бити три пута јефтинији него за друге европске земље. Ројтерс је пренео да је председник Вучић навео да му је Путин рекао да га позове ако осећа да има још о чему да се разговара.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ  

ДРЖАВА ИЗА РАДНИКА “ФИЈАТА”

ЗА део радника “Фијата” у Крагујевцу који буду остали без посла, држава ће обезбедити посао у новој немачкој компанији у том граду. Ипак, како је Вучић истакао, прошла је ера социјалистичког управљања и “Фијатом” не руководи држава, тако да “Стелантис” сам доноси пословне одлуке, као и да је добро што желе да праве електрични аутомобил у Крагујевцу.

БОЉИ СИСТЕМ ОД ХРВАТСКЕ

У ПОСЛЕДЊА три дана испаљене су 1.003 ракете са 114 противградних линија одбране, истакао министар пољопривреде Бранислав Недимовић. У последње четири године потпуно је реновирана и уведена аутоматска противградна одбрана на подручју радарских центара Самош, Бајша и Фрушка гора:

– Комплетна Војводина је покривена. Хрватска и Мађарска немају овакав начин противградне заштите, тако да се ми сами бранимо од свих градоносних облака који одатле долазе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.