КИНЕСКИ АВИОНИ ДОНЕЛИ ПОЈАЧАЊА ВОЈСЦИ СРБИЈЕ: Због лажи западних медија огласио се и Пекинг

кинески авион
Фото: Јутјуб/FlyingHigh Aviation

Транспортним авионима прошле суботе Кина је Србији доставила редовну војну испоруку у оквиру годишњег плана сарадње две земље – изјавио је портпарол кинеског министарства спољних послова Џао Лиђен и нагласио да овај транспорт није усмерен ни на једну “трећу страну” и да нема никакве везе са актуелном ситуацијом у свету.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ

Овом изјавом Кина је практично потврдила испоруку војне опреме нашој земљи, али портпарол Лиђен није навео шта је тачно чинило товар који је испоручен Србији. Домаћа јавност, међутим, данима спекулише да је ретко виђеним летећим конвојем од чак шест авиона Y-20 “кунпенг” Београду достављен ракетни систем “земља-ваздух” средњег домета ФК-3.

Да је Србија купила и платила наоружање за заштиту ваздушног простора, није тајна, али детаљи испоруке званично још нису саопштени. Ипак, западна јавност показала је видно интересовање за испоручени кинески “пакет”.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ

Америчка новинска агенција Асошијетед прес операцију транспорта описала је као “прикривену”, уз назнаку да је кинеским авионима у Србију пребачен ПВО систем ФК-3 (западне ознаке ХQ-22). Позивајући се на кинеску штампу, АП указује и да је пут за Србију досад највећа инострана операција кинеске авијације у којој учествују њихови транспортни авиони, који су у оперативној употреби свега неколико година.

Домаћи војни врх још није потврдио да је ФК-3 испоручен Војсци Србије, али упућују на речи председника Александра Вучића, који је за ову недељу најавио промоцију наоружања које ће “као понос наше војске драстично повећати њене борбене способности”. Из овако срочене најаве домаћи познаваоци борбене технике прочитали су да је најмодернији ракетни систем ПВО који је наша војска икада имала – већ у Србији.

Уколико је то тачно, Србија ће постати први корисник овог борбеног система ван Кине. Ракете ФК-3 многи пореде са, за нас готово па легендарним, руским системом С-300, с тим што су кинеске нешто краће дефинисане путање, па се декларишу у средњи домет. То значи да оне ефикасно уништавају циљеве у ваздушном простору (авионе, ракете, дронове) на даљини до 100 и висини до 27 километара.

Залет модернизације оружаних снага Србија ће, сва прилика, наставити и отвореном процедуром набавке вишенаменског авиона “рафал” француске производње. Да се преговара да чувени “рафал” постане део Ратног ваздухопловства потврдио је и председник Вучић у интервјуу за агенцију Ројтерс.

– Преговарали смо о куповини 12 нових авиона. Такође, планирамо да купимо и још толико коришћених летелица истог типа од друге државе – рекао је Вучић за Ројтерс.

(Новости)

Најновије информације читајте у категорији ВЕСТИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *