АМЕРИКАНЦИ НАОРУЖАВАЈУ САРАЈЕВО: Пентагон шаље “џавелине” и ПВО системе војсци БиХ

Командант Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал-пуковник Сенад Машовић рекао је данас да ће Вашингтон ускоро испоручити ракете “џавелин” и ПВО системе Сарајеву.

Машовић, који се вратио из посете Америци, где је разговарао са званичницима Пентагона, гувернером и партнерима из Националне гарде Мериленда, рекао је и да ће ускоро бити одржане специјалне вежбе ОС БиХ и америчке војске.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ

– Имали смо могућност да искажемо наше потребе када је у питању јачање капацитета и способности ОС БиХ. За нас су врло битне ствари јачање противваздушне одбране, унапређење мобилности, јачање противоклопних способности, али и спровођење специјалних вежби ОС БиХ и војске САД које ће се убрзо десити, како у БиХ тако и изван ње – рекао је Машовић.

Он је открио и да ће врло брзо Оружаним снагама БиХ бити испоручена и специфична опрема.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ

– Неке информације још не могу да откријем, али сада могу рећи да је реч о противоклопним системима “џавелин”, тренутно најбољим у свету, ПВО системима, односно ракетама кратког и средњег домета, те неким додатним специфичним потребама. Очекујемо отпочињање обуке на тим средствима, а надам се и отпочињању процеса испоруке – рекао је Машовић за сарајевске медије.

Изјава команданта Заједничког штаба Оружаних снага БиХ долази у светлу појачаних притисака на Бањалуку и увођења санкција руководству Републике Српске, али и тренда наоружавања у региону.

Велика Британија ће тзв. Косову послати ракете “џавелин”, као и противтенковске пројектиле “НЛАW”.

Ове ракете током последња два месеца окосница су готово свих западних испорука наоружања Украјини, за рат против Русије. 

Да апсурд буде већи, док Запад наоружава Сарајево и Приштину, недељама се већ води кампања против наше државе због пријема наоружања које је наручено и плаћено још 2019. године, и не подлеже никаквим санкцијама САД.

Тако су Аљбин Курти и Мило Ђукановић напали председника Вучића због испоруке кинеског ПВО система ФК-3, који је по својој природи одбрамбено оружје и не угрожава никога у региону.

Најновије информације читајте у категорији ВЕСТИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.