ВЕЛИКА ПРОМЕНА У УЈЕДИЊЕНИМ НАЦИЈАМА: Сваки пут када буде уложен вето, мораће да буде образложен

ГЕНЕРАЛНА скупштина (ГС) УН одобрила је без изгласавања одлуку да се седнице ГС одржавају сваки пут када нека држава са правом вета у Савету безбедности УН искористи то своје право.

ВЕЛИКА ПРОМЕНА У УЈЕДИЊЕНИМ НАЦИЈАМА: Сваки пут када буде уложен вето, мораће да буде образложен

Ова данашња одлука предвиђа да се убудуће седнице Генералне скупштине сазивају у року од 10 дана након што се у СБ УН искористи право вета од неке од сталних чланица.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ 

У таквим ситуацијама на дневном реду ГС биће питање због којег је уложен вето, који, међутим, ГС неће имати право да оспори, преноси Тасс.

Генерална скупштина УН може да усвоји свој документ, али није у позицији да оспори вето јер резолуције овог тела, за разлику од оних које усваја Савет безбедности, нису обавезујуће.

Један коментар

  1. Velika promena u UN-a

    Svaki uložen veto od strane članice UN-a – mora da bude obrazložen(!). Ovo je verovatno priprema terena (kao pritisak) na pet članice EU (Španija, Grčka Rumunija, Kipar, Slovačka) koje nisu priznale Kosovo da će u dogledno vreme to morati da urade. Takva inicijativa je sigurno u sklopu sankcija Rusiji, da se kazni i Srbija! Skupo će da košta Srbiju (gubitak teritorije KiM) brzopleto prihvatanje i potpisivanje nametnutog veleizdajničkog Briselskog sporazuma! Treba pod hitno odbaciti Briselski sporazum kojim se otima-predaje KiM – dok još ima vremena!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *