ВАСКРС У МАРИУПОЉУ

Игор Дамјановић испред металуршког комбината „Иљич”

За „Печат“ из Мариупоља Игор Дамјановић

Ратна репортажа из Украјине

До прије 2 мјесеца мало ко на свијету је знао за Мариупољ, лучки град на Азовском мору и индустријски центар, у коме је до рата живјело око 440.000 становника. Овај ни мали, ни велики град у Доњецкој области, који је у последњa два мјесеца претрпио апокалиптнична разарања, дочекао је можда и најтежи Васкрс у својој историји.

Детонације из правца стратешке жељезаре Азовстал преплитале су се са звуком црквених звона и традиционалним поздравом „Христос Воскресе!“ , који је одјекивао у портама цркава у Мариупољу, које су из рата изашле практично без оштећења. Ни то што практично у цијелом граду нема струје и воде није спријечило хиљаде вјерника да буду на литургијама и на освештање донесу шарана јаја и васкршњи колач куљич, типичан за руску православну традицију. Своје васкршње дарове несебично су дијелили и са нама, извањцима, који су прије 23 године Васкрс прославили у сличној атмосфери као они данас.

[restrict]
Игор Кимаковски саветник председника ДНР Дениса Пушилина

Како је све почело Када је из правца Доњецка кренула офанзива милиције ДНР украјинска армија је практично без борбе напустила своја утврђења на прилазима граду. О томе свједоче нетакнтути ровови и утврђења, те практично неоштећене куће у њиховој околини. Украјинска стратегија одбране града подразумијевала је повлачење дубоко у градско језгро. Тамо су од школа, болница, пијаца, тржних центара и стамбених зграда направили утврђења и борбене положаје. Када су истјерани из стамбених блокова, повукли су се у гигантске фабрике на ободима града. За истјеривање украјинске војске из градског језгра плаћена је висока цијена. Поред великог броја цивилних жртава уништено је између 60 и 80 посто стамбеног фонда Мариупоља. 

По граду су разбацани разбијени и спаљени цивилни аутомобили, аутобуси и камиони, али и десетине уништених тенкова и оклопних транспортера, како украјинских, тако и руских. Посебно трагично је када уђете у дворишта стамбених блокова и видите преостале станаре порушених зграда окупљене око наложених ватри на којима се грију и припремају храну. Пошто нема прозора који је остао читав, чак и они чији станови нису озбиљније оштећени принуђени су да ноћи проводе у подрумима. Најболније је било разговарати са дјецом.

Деца рата Већина дјечице испричала ми је да су се у почетку плашили, али да су се временом навикли. Смјело и без страха на својим бициклима крстаре порушеним улицама и пролазе не осврћући се на сцене ужаса около, док ноћи проводе у двориштима без струје. Најхрабрије су чини се петогодишња Емилија и деветогодишња Бела: „Сада више није страшно, бомбардовање је престало, можемо да изађемо у двориште и играмо се као и прије са другарима који су остали.“ – говоре у један глас. Дјечаци се са друге стране надају да ће „рат престати до 9. маја“ – тако су им казали родитељи. 

Црква у Мариупољу

Нажалост нису сви имали среће да у рату изгубе „само“ кров над главом. Алексеју (Љоши) Ивљеву, 9-годишњем дјечаку родитељи су погинули 9. марта, од последица авионског бомбардовања. О њему сада рачуна воде бака, дјед и старији брат. Замолио ме да му помогнем да пронађе тету Тању, своју крсну куму која живи у Москви. Дјечак, иако је изгубио и родитеље и дом, одлучно и отресито је саопштио своју поруку тети Тањи. Објавио сам је на свом Фејсбук профилу и замолио своје рускојезичне пријатеље да је подијелимо. Љошу сам поново срео на Васкрс, полетио ми је у загрљај и ускликнуо да је тета Тања видјела његову поруку на мом Фејсбук зиду, да му се јавила и да се нада да ће га ускоро пребацити у Москву.    

Фабрике, механизација и Азов У кругу металуршког комбината Иљич видио сам десетине тешких камиона и друге борбене технике. Овај стратешки привредни објекат до рата је запошљавао 14.000 радника и имао годишњи обрт од чак 3,48 милијарде долара. Његов власник је Ринат Ахметов, олигарх број један у Украјини. У руској јавности често се могу чути спекулације да је управо Ахметов успио да излобира крајем љета 2014. да милиција ДНР у својој великој августовској контраофанзиви не поврати контролу над Мариупољем, кога је батаљон Азов заузео након краткотрајних борби у јуну 2014. Несрећници који и даље живе у рушевинама Мариупоља испричали су нам да је након потискивања у комбинат Иљич, украјинска армија, вјероватно неонацистички батаљон Азов, почео одатле неконтролисану артиљеријску паљбу по граду у који је надирала руска војска.

У машинском концерну Азовмаш још је више уништене технике него у комбинату Иљич, укључујући и модернизоване тенкове Т-64. Разбацана храна, конзерве, војнички кревети, средства везе, документи, униформе, цокуле и друга опрема у подрумима и катакомбама Азовмаша говори нам да су се тамо налазили касарне и командни центри 36. бригаде морске пјешадије. Ова елитна јединица до рата бројала је око 2500 војника и до сада се око 2/3 њеног састава предало руској војсци. Владимир Лабузов, санитетски мајор 36. бригаде, који се предао Русима, тврди да је најмање 700 њених припадника током борби избачено из строја. У објектима Азовмаша борба је вођена до прије 15-ак дана. У Азовмашу су се некада производило све од бијеле технике до највећих и најсложенијих грађевинских машина. Сличну судбину као Азовмаш и Иљич, доживјела је мариупољска лука, на чијем је улазу украјинска армија потопила неколико бродова да би спријечила руски десант.

Градско језгро Мариупоља

Гигантска жељезара Азовстаљ, такође у власништву олигарха Ахметова, последња је тачка отпора украјинске армије у Мариупољу.  Борбе се док пишем овај текст тамо и даље воде. Послије затишја на Васкршњи понедељак, чији сам непосредни свједок био и које би могло да буде последица евентуалних преговора о предаји, или другим хуманитарним питањима, украјински извори јављају да је у уторак ова фабрика изложена новим жестоким бомбардовањима. Током Васкрса бомбардовање Азовстаља било је готово непрекидно, а руска артиљерија и авијација су се смењивале у дејствима, послије којих су се из фабричког круга подизали густи облаци дима.  

Из Азовстаља украјинска армија није више у стању да бомбардује градско језгро. Међутим опасност од снајпера и даље постоји. Процјењује се да је у катакомбама, подземним бункерима и ходницима жељезаре, који се мјере десетинама километара, тренутно између 1500 и 3000 војника, од чега главнину чине припадници батаљона Азов. Ова чак и по свом симболу неонацистичка јединица, временом је прерасла у пук, укупне бројности 12.000. Претпоставља се да су са Азовцима и остаци разбијене 36. бригаде украјинске армије, али и неколико стотина страних плаћеника, већином држављана земаља чланица НАТО. Спекулише се да су команданти Азова, свјесни да уколико падну у руске руке чека их извјесна доживотна робија због ратних злочина почињених током претходних осам година, па су странцима и домаћим борцима забранили предају.

Уништени тенк украјинске армије у „Азовмашу”

Након састанка са министром одбране Сергејом Шојгуом, предсједник Владимир Путин наредио је да се обустави пјешадијска операција унутар Азовстаља, али и да се територија жељезаре блокира тако „да ни птица не може да пролети.“ Поред тежње да сачува животе својих војника, ова намјера предсједника Путина могуће да је мотивисана и обавјештајном процјеном да би већина опкољених могла да се побуни и ликвидира своје команданте, који не допуштају предају. Са друге стране режиму у Кијеву у интересу је да се отпор продужи и максимално растегне да хероизацијом опкољених у Азовстаљу подигне морал својој војсци која трпи поразе на фронту.

У Азовстаљу има и цивила. Руска страна процјењује да их је око 70, а украјинска армија помиње бројку од око 200. Претпоставља се да се ради о радницима, који су били потребни за одржавање одређених система и објеката када је жељезара стала са радом, али и чланова породица официра Азова. За сада ни они, упркос руској доброј вољи, не могу да напусте фабричке катакомбе. 

„Азовстаљ” после дејства руске авијације

Колико је легитимно од цивилних објеката правити војна утврђења и тако максимизирати патње цивилног становништва питање је за експерте међународног ратног права,  али о оне који се баве етиком.

[/restrict]

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *