ВАРАЛИ СМО НАТО МАКЕТАМА С-300 ОД СТАРИХ БАЧВИ: Пуковник Драгомир Крстовић о стратегијском маскирању током НАТО агресије

БИЛА је средина маја 1999, када су у две ратне пролећне ноћи улицама Београда вожене макете руског ПВО система С-300. Лажни ракетни лансери били су направљени од старих бачви и монтирани на тешке тегљаче за тенкове, а град је ионако живео углавном од сумрака до свитања. Ноћу су се “чекале” НАТО ракете, а нису спавали ни НАТО шпијуни. Та наша парада била је организована за њих.

Овако се дана усред агресије НАТО на нашу земљу сећа пуковник Драгомир Крстовић, тада заповедник јединице за стратегијско маскирање ВЈ. Крстовић је командовао јединицом од педесатк људи и, по онима који су их познавали, вероватно су током агресије били “најпаметнија чета ВЈ”. У саставу се, сећа се наш саговорник, нашло 10 редовних професора универзитета и најмање 11 универзитетских асистената. Остатак су чинили инжењери електронике и “уметници” дизајна. Према ратном задатку, требало је избацити што већи број верних макета скупог наоружања и војне опреме јер се “показало да НАТО из ваздуха не бира много”.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ 

– Када је наступио мир, избројано је да је НАТО на 785 верно израђених лажњака испалио око 24.000 вођених пројектила, што их је по тадашњим ценама коштало око 600 милиона марака. Наравно, ми се са њима нисмо надмудривали због пара, већ је циљ био да спасавамо животе наших људи – говори пуковник Крстовић.

Наш саговорник, машински инжењер, појашњава и да су искуства ВЈ у отпору НАТО-у после 1999. постала предмет изучавања на многим војним академијама широм света.

ПРАТИТЕ НАС НА ВИБЕРУ

– Сада се ратује у Украјини и јавност је углавном обавештена о ракетним ударима обе стране. Ефекти дејства су непознати и зависиће и од тога како је која страна применила и наше рецепте. У том, нашем случају, испоставило се да је просечно по бригади ВЈ – НАТО употребио око 3.000 бомби и ракета и прецизно погодио све објекте у касарнама, док код покретних циљева готово да и није имао резултата. Промашио је у око 95 одсто удара, од чега је на гађање лажних положаја употребио око 70 одсто ефектива – објашњава Крстовић.

Фото: П. Милошевић

Враћајући се на причу о београдској лажној паради са С-300, Крстовић се сећа да су за ову, показало се успешну “шараду”, једва добили сагласност команданта 1. армије. “Парадирање” С-300 од бачви ишло је од Аутокоманде, поред Сајма, преко Видиковца, Раковице, до базе на Бањици. Објашњава пуковник да је то био период када се нон-стоп говорило о испоруци правих ракетних система С-300. Открива нам и да је првобитна идеја јединице била да се демонстративно вожење “лажњака” изврши од границе неке од суседних земаља према унутрашњости земље.

– Током НАТО агресије урађено је 785 макета, од тога, за 1. армију 373 комада, 3. армију 331 макета, а за потребе РВ и ПВО 81 макета – каже пуковник Крстовић. Лажњаке је израђивала 51 особа из батаљона ремонтне подршке, а замисли су долазиле од стручњака Електронске индустрије Ниш, Телеоптика, Крушика, фабрике Утва… Било је важно да, осим визуелно, сви лажни системи “опонашају” зрачења правих оруђа и оружја, јер противник ипак није био толико технички необавештен.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ  

Наш саговорник се присећа и да је током 2001. тадашњи саветник за безбедност председника САД генерал Мекмастер обелоданио да је “НАТО кампања у Југославији 1999. доживела неуспех јер је мање од пет одсто српских борбених система уништено за 78 дана бомбардовања”.

ОМЕТАЊЕ “ТОМАХАВКА”

НАШИ електроничари током НАТО агресије успели су да израде уређај за ометање ГПС сигнала, који је могао да скрене крстареће пројектиле.

– “Омега” ГПС ометач урадио је Институт “Имтел”, а руководилац тима био је професор др Алекса Зејак. Он је вршио ометање ГПС сигнала код крстарећих ракета које користе ГПС навигацију. Домет му је 22, односно 33 километра. Може да се користи са земље и из ваздуха – појашњава пуковник Крстовић.

ПРАВИЛИ И “СМЕРЧ”

– ОРУЖЈЕ из Русије тада нисмо могли да добијемо никако, али смо могли да га произведемо сами – смеје се Крстовић и подсећа да су направљени и лажни системи вишецевних бацача ракета “смерч”.

Један коментар

  1. Памет, домишљатост, веште руке… све је успевало да надмудри зликовце НАТО пакта. За дивљење! И онда, дође време кад је Србија изгубила све. У МИРУ! И све оно што је могла да има према Резолуцији 1244. И оно што је могла да има, да је стисла петљу да тражи ратну оштету. Савијањем кишме, клањањем, рукољубима, попуштањима… И угађањима Шиптарима који су све време знали шта раде и замишљеном циљу ишли право, док је Србија, издајничким понашањем свог руководства, непрестано само губила. Највише на цвиљењу “Европа нема алтернативу!” Све је дала, није добила ништа.
    Сав труд, храброст, памет, животи бранилаца – ПРОДАТИ СУ ЗА МАГЛУ! Но, то је већ нит која се провлачи кроз све наше победе у рату које смо увек губили у миру.
    Зар није срамотно да свет ни данас не зна да је постојало нпр. НЕКИ ЈАСЕНОВАЦ, тај најмонструоознији логор смрти у Европи, где је пуном паром радио као суза чист ГЕНОЦИД НАД СРПСКИМ НАРОДОМ! А Срби као да и не хају! Ником ништа! Хрватска је за оданост и помагање Хитлеру чак добила на поклон целу Далмацију и Дубровник приде! Зашто и како је, недавно, створена Албанија? Где су се све, некад, простирале српске земље?

    ШТА ТО СРБИЈА РАДИ СЕБИ И КАКО ТО ТОЛЕРИШЕ ОВАЈ НАПАЋЕНИ НАРОД?! И дан-данас – тренд је исти. Крај се већ назире… Друмови ће пожелети Срба, али Срба нигде бити неће…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *