РАТ У УКРАЈИНИ – НАЈНОВИЈЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

РУСКЕ оружане снаге отвориће данас хуманитарни коридор из Маријупоља за Бердијанск и гарантоваће прекид ватре ради евакуације страних држављана.

Лондон планира испоруку противбродских ракета

Британски премијер Борис Џонсон инсистира на потреби да се Украјини снабдева противбродским пројектилима како би могла заштитити обалу од гранатирања са мора, објавио је Тајмс позивајући се на британске званичнике.

Један од њих је рекао да је Украјина затражила испоруку смртоносног оружја за употребу на обали Црног мора.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ 

“Са Украјинцима имамо вероватно најзрелији однос него са било којом земљом. Имамо списак онога што им је потребно и трудимо се да је задовољимо најбоље што можемо. Премијер је одлучан да помогне Украјини да се одбрани и он ће подржавати испуњавање ове потребе“, цитира лист извор.

Фото: АП

 

Јарослав Качињски: Пољска отворена за смештај америчког нуклеарног оружја

Заменик премијера Пољске, председник Комитета за националну безбедност и одбрану Јарослав Качињски изјавио је у интервјуу за немачки лист Велт ам зонтаг да је његова земља спремна да распореди нуклеарно оружје САД на својој територији.

– Ако би Американци тражили да у Пољској поставимо атомско оружје, били бисмо отворени за то, рекао је он, и додао да би таква одлука „значајно повећала могућност обуздавања Москве“, преноси Лента.ру.

Министарство одбране РФ потврдило напад на рафинерију нафте у Одеси

Портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков је на јутарњем брифингу рекао:

– Оружане снаге Русије уништиле су рафинерију нафте код Одесе и три складишта горива и мазива, одакле се гориво снабдевало украјинској војсци; Руска ПВО оборила два украјинска дрона; Руска авијација је током ноћи погодила 51 војни циљ на територији Украјине.

Медински скептичан у погледу спремности нацрта споразума са Украјином

Шеф руске делегације на руско-украјинским преговорима Владимир Медински рекао је да не дели оптимизам Кијева у погледу спремности споразума, чији су параметри објављени након разговора у Истанбулу, наводи ББЦ на руском.

“Што се тиче спремности нацрта споразума за самит, нажалост, не делим оптимизам Арахамије. Морамо више да радимо. А видим да дипломатске и војне службе Украјине, чини ми се, далеко заостају у имплементацији чак и оних споразума, који су већ постигнути на политичком нивоу“, рекао је он Интерфаксу.

ПРАТИТЕ НАС НА ВИБЕРУ

Представник украјинске делегације Дејвид Аракамија раније је на украјинској телевизији рекао да су нацрти докумената на украјинско-руским преговорима спремни за дискусију председница и да Украјина жели да добије безбедносне гаранције од других земаља и тако створи „своју украјинску НАТО“.

Он је навео и да је руска страна прихватила предлоге за гаранције безбедности Украјине, осим тачке о Криму.

„Разумемо да се Арахамија обраћа својој публици и ако све ово назива украјинским ставом, онда нам није жао“, прокоментарисао је његове речи Медински. Што се тиче Крима и Донбаса, позиција Русије остаје непромењена“, додао је он.

Фото: Профимедиа

 

Серија експлозија у Одеси

Одеса је била изложена ракетној ватри, а из неких делова града јављали су се пожари, пише Ројтерс, позивајући се на извештај Градског већа.

Према речима очевидца које је цитирао Ројтерс, у недељу ујутро у Одеси је одјекнула серија експлозија и био је видљив дим. Према дописнику УНИАН-а, део пројектила је оборио противваздушна одбрана, а забележени су пожари у неким областима. Експлозије јавља и дописник АФП-а.

Телеграм канал Градског већа пише да су пожари избили у појединим деловима града. Упозорење о ваздушном нападу, издато око 4:30 по локалном времену, отказано је у 6:30.

Руско Министарство одбране није коментарисало ситуацију.

ЦНН: Русија жели да прогласи победу у Украјини до 9. маја

Амерички обавештајци верују да ће Русија желети да Донбас преузме под пуну контролу до 9. маја, преноси ЦНН, позивајући се на изворе упознате са обавештајним подацима.

Саговорници ТВ компаније су подсетили да је Русија ревидирала своју стратегију према Украјини и званично изјављује да сада намерава да се фокусира на Донбас. У остатку Украјине, руске копнене снаге „не могу да одрже контролу над областима у којима се боре“, рекли су они.

У случају Донбаса, преноси ЦНН, Русија има веће шансе. Извори кажу да је важно да руски председник Владимир Путин успе до 9. маја, јер Дан победе за њега има симболично значење.

Москва: Представнци МКЦК неспособни за организовање евакуације

Представници Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) показали су неспособност да помогну у припремама за евакуацију цивила и странаца из Мариупоља, изјавио је генерал-пуковник Михаил Мизинцев, начелник руског Центра за управљање националном одбраном.

“Представници организације (МКЦК), декларишући међународној заједници хумане принципе у циљу спасавања народа Мариупоља, у пракси су показали своју неспособност да пруже било какву помоћ у припреми за евакуацију цивила и страних држављана из Мариупоља”, рекао је синоћ Мизинцев, пренео је ТАСС.

Канцеларија високог комесара УН за Избеглице (УНХЦР) није учествовала у евакуацији цивила преко хуманитарног коридора од Мариупоља до Запорожја, наводећи као разлог неприпремљеност организације, навео је он.

Британија: Русија је појачала авијацију на југоистоку Украјине

Русија је појачала авијацију на југоистоку Украјине, наводи се у дневном извештају британског Министарства одбране, позивајући се на податке британских обавештајних служби.

Ово је одјек упозорења председника Владимира Зеленског, који је пре неколико сати рекао да Русија жели да преузме источне и јужне регионе Украјине.

Руско Министарство одбране је такође назвало „ослобођење Донбаса“ својим главним циљем.

Британско Министарство одбране сматра да украјинске снаге „бацају озбиљан изазов Русима у ваздух“ – авиони су рањиви на системе ПВО кратког и средњег домета.

Жао: Кина пружа Украјини хуманитарне залихе, САД оружје

Потпарол кинеског Министарства спољних послова Жао Лиђијан изјавио је да Кина Украјини пружа преко потребне хуманитарне залихе, као што су храна, млечна формула за бебе, вреће за спавање, јоргани и простирке отпорне на влагу, док, насупрот томе, САД, како је рекао, пружају Украјини смртоносно оружје.

Жао је указао да су 16. марта САД најавиле додатних 800 милиона долара безбедносне помоћи Украјини, чиме је у марту укупна безбедносна помоћ Америке Украјини износила милијарду долара, пренео је Спутњик.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ  

“Шта више треба цивилима у Украјини – храна и вреће за спавање или митраљези и минобацачи? Неће бити тешко никоме при здравој памети са мало здравог разума да упути прави позив”, рекао је Жао.

Руске снаге отварају коридор из Маријупоља за Бердијанск

Руске оружане снаге отвориће данас хуманитарни коридор из Маријупоља за Бердијанск и гарантоваће прекид ватре ради евакуације страних држављана, саопштио је начелник руског Националног центра за одбрану Михаил Мизинцев.

“Ради извршења хуманитарне операције, руске оружане снаге отварају 3. априла хуманитарни коридор и гарантују стриктно поштовање прекида ватре”, навео је Мизинцев, преноси ТАСС.

 

Извор: Вечерње новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *