РАТ У УКРАЈИНИ: “Можда МИ6 стоји иза дешавања у Бучи?”; Број погинулих у Краматорску достигао 39

СПЕЦИЈАЛНА операција руске војске у Украјини данас је ушла у 44. дан. Јуче је 4.676 људи евакуисано коридорима за евакуацију, објавила је потпредседница украјинске владе Ирина Верешчук. Свих 27 чланица Европске уније одобрило је забрану увоза руског угља, дрвене грађе и вотке.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ 

“Можда МИ6 стоји иза дешавања у Бучи?”

Спољна обавештајна служба Руске Федерације окарактерисала је дешавања у Бучи циничном провокативном акцијом. У одговору шефу МИ 6 на оптужбе да је Русија одговорна за наводне злочине над украјинским цивилима представник СВР је сугерисао да можда шеф британске обавештајне службе Ричард Мур стоји иза читаве организације догађаја у Бучи.

Раније је шеф МИ6 на својој Твитер страници оптужио Русију за наводне злочине против украјинских цивила, преноси Спутњик.

ПРАТИТЕ НАС НА ВИБЕРУ

Број погинулих у Краматорску сада 39 људи

Број погинулих у гранатирању железничке станице у Краматорску попео се на 39 људи, а 87 је повређено, јављају представници Градског већа.

Русија протерује 45 пољских дипломата

Пољско министарство спољних послова саопштило је да Русија протерује 45 пољских дипломата као одмазду због претходних корака Варшаве.

УКРАЈИНЦИ МОГУ ДА ПОБЕДЕ: Пентагон изнео процену да ће Кијев добити рат

Фото: АП 

Одговор Русије Бугарској

Москва протерује двоје бугарских дипломата као одговор на претходне кораке Софије, потврђено је из Министарства спољних послова Русије.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ  

Пољски амбасадор позван у МСП Русије

Пољски амбасадор позван у Министарство спољних послова Русије након одлуке Пољске да протера 45 руских дипломата. 

Он је напустио руско Министарство спољних послова и одбио је да коментарише резултате састанка.

Словачка тајно пребацила ПВО систем С-300 у Украјину?

Систем противваздухопловне одбране С-300 тајно је достављен из Словачке у Украјину у протекла два дана, саопштио је чешки портал “Новини”, позивајући се на телевизију “Маркиза”.

РАТ У УКРАЈИНИ: Преостало 3.500 екстремиста пука Азов; Чечени чисте Мариупољ од нациста и плаћеника;   (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Танјуг/АП

Срушио се руски МиГ-21

Ловац МиГ-31 срушио се у Лењинградској области на северозападу Русије а посада се катапултирала, саопштила је прес служба војног сектора.

Како је наведено, авион се срушио током тренажног лета. Посада се катапултирала а у потрагу су послата три хеликоптера Ми-8, преноси агенција Тасс.

ЕУ запленила 30 милијарди евра руске и белоруске имовине

Радна група Европске комисије са праћење примене санкција против Русије и Белорусије саопштила је да су земље чланице до сада пријавиле да су на својој територији замрзле имовину у вредности од 29,5 милијарди евра и блокирале око 196 милијарди евра трансакција.

У замрзнуту имовину се убрајају некретнине, јахте, хеликоптери као и уметничка дела у вредности од скоро 6,7 милијарди евра, наводе у Комсији.

У Бриселу додају да је Радна група за замравање и одузимање затражила извештаје од свих земаља чалница о имовини која је до сада замрзнута у њиховим јурисдикцијама, а да је више од половине чланица пријавило резултате док су преостале у процесу скупљања информација.

Крвави напад у Краматорску

Више од 30 људи је убијено, а више од 100 рањено у ракетном нападу на станицу у источном украјинском граду Крематорску, саопштиле су данас Украјинске железнице.

– Две ракете су погодиле железничку станицу Крематорск. Има више од 30 жртава – навеле су Украјинске железнице.

Територијална одбрана ДНР тврди да су напад извеле украјинске снаге ракетама Точка-У.

Гувернер украјинске источне Доњецке области Павло Кириленко оптужио је данас руске снаге да су употребиле касетну муницију у нападу на железничку станицу.

Специјалци руске гарде уништили украјинску артиљерију

Специјалне снаге руске Националне гарде пронашле су и уништиле украјинску артиљерију у Харковској области, саопштила је прес-служба ресора

– Током акције извиђања и потраге, јединица специјалних снага Националне гарде открила је оружану групу екстремистичких снага. Уследила је борба. Упркос пуцњави из митраљеза великог калибра, специјалне снаге Руске гарде нанеле су противнику пораз. Део групе екстремистичких снага је уништен, а остали су се повукли, остављајући тешко наоружање. Артиљеријско наоружање екстремистичких снага уништено је експлозивом – наводи се у саопштењу.

Истиче се да је заплењена хаубица Д-30 калибра 122 милиметра и минобацачи калибра 120 милиметара и 80 милиметара.

Фото: Јутуб принтскрин CityNews

Уништен центар за обуку код Одесе

Оружане снаге Русије уништиле су високопрецизним ракетама обалског система Бастион, центар за обуку и припрему страних плаћеника североисточно од Одесе, саопштио је данас портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков.

Навео је да је руска ПВО оборила још два украјинска хеликоптера и пет беспилотних летелица, укључујући два Барјактара ТБ-2, преноси РИА Новости.

Такође се наводи да је у Доњецкој области на железничким станицама Покровск, Славјанск, Барвенково уништено наоружање и техника украјинске војске која је стигла у Донбас.

Снимак напада “Ориона”

На друштвеним мрежама је објављен снимак напада руске беспилотне летелице “Орион” на украјинско возило и хаубицу. 

Фон дер Лајен и Борељ стигли у Кијев

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ стигли су рано јутрос у главни град Украјине Кијев.

Фон дер Лајен и Борељ у Кијев кренули су ноћас возом из Пшемисла, у Пољској, око 13 километара од границе са Украјином.

Планирано је да се Фон дер Лајен у Кијеву састане са председником Украјине Володимиром Зеленским.

Кина о узроцима кризе у Украјини

Кина верује да је губитак равнотеже у европској безбедности основни узрок украјинске кризе, изјавио је кинески министар спољних послова Ванг Ји у разговору са дипломатским саветником француског председника Емануелом Боном.

Ванг је оценио да је неопходно поново изградити избалансиран, ефикасан и одржив европски безбедносни систем у складу са принципом недељивости безбедности.

Само на тај начин се може остварити дугорочна стабилност у Европи, рекао је Ванг, саопштило је кинеско министарство спољних послова.

Аустралија шаље “Бушмастере” Украјини

Аустралија шаље 20 оклопних транспортера Бушмастер као помоћ Украјини у борби против руских снага.

Конвој ремонтованих Бушмастера кренуће данас из Бризбејна авионом Ц-17 Глобемастерс, пише Дејли мејл.

Оклопна возила су префарбана у маслинасто зелено, а на њима је застава Украјине са шаблонима на свакој страни и натпис “Уједињени са Украјином” на енглеском и украјинском језику.

Кадиров о борбама у “Азовстаљу”

Лидер Чеченије Рамзан Кадиров тврди да су украјински националисти фабрику Азовстаљ у Маријупољу претворили у тврђаву са бункером

– Сва пажња у Маријупољу усмерена је на дешавања око Азовстаља. У ствари, бившу фабрику користе као седиште у тој области. Нацисти су, извршивши инжењерске радове, фабрику претворили у праву тврђаву са бункером – рекао је Кадиров.

Према његовим речима, то неће зауставити планирани јуриш, а екстремисте ионако чека смрт.

– У сваком случају, крај СС банди у Маријупољу је неминован за све холивудске жанрове. Олуја… Чишћење рушевина. Фластери на рукавима са нацистичким симболима – додао је он.

Кина робу из Русије плаћа јуанима

Кинези то раде директно, потпуно заобилазећи амерички долар при операцијама, па чак и без осигурања трансакција у западним фирмама, пише Блумберг у тексту под насловом “Руски угаљ и нафта плаћени јуанима стижу у Кину”.

Пентагон доставља податке Кијеву

Амерички министар одбране Лојд Остин признао да Пентагон Украјини преноси обавештајне информације о операцијама у Донбасу и ситуацији на истоку земље.

Пушилин о украјинским територијалцима

Одлука владе Украјине да дозволи територијалној одбрани да користи артиљеријске и ракетне системе (раније им је било дозвољено да користе само малокалибарско оружје) довешће до уништења цивилне инфраструктуре и масовних жртава, изјавио је за Спутњик шеф ДНР Денис Пушилин.

– Људи се већ плаше да напусте своје домове, где су се пре доношења ове одлуке могли осећати релативно безбедно. Замислите сада шта ће се десити када се артиљерија, ракете, укључујући и невођене, појаве у рукама лудих “осветника” – каже Пушилин. 

Фото: Танјуг/АП

Летонци забранили прославу Дана победе

Парламент Летоније усвојио закон о забрани прославе 9. маја. Новим законом 9. мај  је проглашен за Дан жалости у Летонији и обележаваће се „дан сећања на погинуле у Украјини“. Тог дана ће бити забрањене све масовне забавне и свечане манифестације, као и ватромет.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *