ПУТ КОЈИМ СЕ РЕЂЕ ИДЕ

СРБИЈА И ЕУ

Дуго година наметана мантра о томе како „Европа нема алтернативу“ изгледа да је коначно ударила у зид и Србија као да ће поново, за разлику од већине европских држава, уместо ћорсокака изабрати пут којим се ређе иде

Рат у Украјини заиста има далекосежне последице и већ сада је јасно да, без обзира на то како се он окончао, свет више неће бити исти, па ни Србија. Евроатлантисти још од окончања избора ламентирају због некаквог „пробоја деснице“, односно евроскептичних, конзервативних, традиционалистичких и, на крају, проруских снага на српској политичкој сцени. Истина је, међутим, да никаквог „пробоја“ није било, то јест да то није никакво чудо, јер Срби одавно већ у континуитету праве такав избор. Сетите се само да Слободана Милошевића није могао са власти сменити „прогресивни“ Зоран Ђинђић, Горан Свилановић, или било ко други из тадашњег „прозападног“ дела опозиције, него је за то изабран Војислав Коштуница, човек конзервативних и националних схватања којег је колективни запад практично одмах по доласку на власт почео да руши. Исто тако, иако се Демократска странка представљала као, у најмању руку „благо“, национална, пре свега посредством неких својих кадрова који су се „заклињали у српство“ (икона тог правца је свакако Вук Јеремић), њу са власти није скинуо ЛДП Чедомира Јовановића, него представници политичког тока који су заступали конзервативне и националне идеје какви су били Томислав Николић и Александар Вучић, „реформисани радикали“.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

 


3 коментара

 1. Објашњење Sapientis atis, или – ЗА ПАМЕТНОГ ДОСТА. Зато:

  НЕ! – УВОЂЕЊУ САНКЦИЈА РУСИЈИ.
  НЕ! – ЕВРОИНТЕГРАЦИЈАМА.
  НЕ НЕ НЕ НЕ НЕ НЕ НЕ НЕ НЕ НЕ… Хиљаду пута НЕ!

  АКО НАМ ЈЕ ЖИВОТ МИО!

 2. Ne za sankcije Rusiji. Ne za EU integracije. EU su najveći lažovi. Borelj je jezuita Španac katolički. Puno pozdrava iz Crne Gore.

 3. Па наш РТС се тако труди да се заволи Европа. Нигде Ћирилица; Латиница се не одбацује, књиге су све латиничине, па ми? смо сами себи увели Санкције!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.