ПРЕДСОБЉЕ БИОЛОШКОГ РАТА

НОВА ОТКРИЋА О АМЕРИЧКИМ БИОЛАБОРАТОРИЈАМА

Транскрипт излагања Игора Кирилова, начелника трупа за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Руске Федерације

Захваљујући специјалној војној операцији руских трупа, добијене су додатне информације о војнобиолошким активностима Сједињених Држава на територији Украјине, потврђујући бројна кршења Конвенције о забрани биолошког оружја (БТВЦ). Користећи празнине у међународном законодавству и одсуство јасног механизма верификације, америчка администрација доследно гради свој војнобиолошки потенцијал у различитим регионима света.

Руска Федерација непрестано улаже напоре да створи механизам за проверу поштовања БТВЦ-а, али ову иницијативу од 2021. доследно блокира колективни Запад са Сједињеним Државама на челу. Постојећи Механизам генералног секретара УН за истрагу наводне употребе биолошког и токсичног оружја, као и Женевски протокол из 1925. о забрани употребе загушљивих, отровних и других сличних гасова и бактериолошких агенаса у ратовима и војним сукобима, не обухватају верификацију биолошких активности држава учесница. Организација за забрану хемијског оружја са седиштем у Хагу такође нема таква овлашћења.

Раније смо представили шему за координацију активности биолошких лабораторија и истраживачких института у Украјини од стране Сједињених Држава. Један од његових елемената је Украјински научнотехнолошки центар (СТЦУ), који наизглед нема никакве везе с Пентагоном. Министарство одбране Русије успело је да открије његову улогу у војнобиолошким активностима САД на територији Украјине.

У складу са статутарним документима, СТЦУ је међународна међувладина организација створена са циљем „спречавања ширења знања и искустава у вези са оружјем за масовно уништење“. Њен правни статус одређен је Споразумом од 25. октобра 1993. између влада Украјине, Канаде, САД и Шведске, као и Протоколом о изменама и допунама од 7. јула 1997. године. Седиште СТЦУ је у Кијеву а регионалне канцеларије налазе се у Бакуу, Кишињеву и Тбилисију, као и у Харкову и Лавову.

Истовремено, Експертски центар за хемијске и биолошке претње Министарства одбране Русије утврдио је да је главна делатност СТЦУ да делује као дистрибутивни центар за грантове са циљем спровођења истраживања од интереса за Пентагон, укључујући и област биолошког оружја. Само у последњих неколико година Вашингтон је потрошио више од 350 милиона долара на имплементацију пројеката СТЦУ.

Амерички Стејт департмент и Министарство одбране су амерички купци и спонзори СТЦУ. Финансирање се такође обезбеђује преко Агенције за заштиту животне средине, Министарства пољопривреде, здравља и енергетике САД. Такође, погледајте документ који су припремили кустоси СТЦУ од 11. марта 2022, а који истиче праву природу активности ове организације. У њему се примећује да „постоји одлив стручњака за развој доставних возила и модерног наоружања који су радили у украјинским институцијама, као и стручњака за развој биолошког, радиолошког, хемијског и нуклеарног оружја. Најобученији стручњаци са искуством у раду са материјалима и технологијама двоструке намене (има их од 1.000 до 4.000) нашли су се у неповољним професионалним и финансијским приликама. То их чини рањивим на прелазак на страну других држава да учествују у програмима за развој оружја за масовно уништење, возила за доставу и другог оружја“.

Користећи такве формулације, Вашингтон заправо признаје рад украјинских стручњака на стварању средстава за испоруку и употребу оружја за масовно уништење и сматра да је сврсисходно да се њихово финансирање настави. Навешћу имена званичника који су били укључени у реализацију војнобиолошких програма. Извршни директор СТЦУ је амерички држављанин Куртис Белах. Рођен 27. августа 1968. у Калифорнији, студирао на Калифорнијском универзитету за менаџмент. Магистрирао је међународне финансије и од 1994. године ради у Украјини. Еди Артур Мајер је председник одбора СТЦУ из Европске уније, а за САД је задужен Фил Долиф, који је заменик саветника секретара за међународну безбедност и програме неширења оружја за масовно уништење. Документа која је примило руско Министарство одбране потврђују повезаност СТЦУ с америчким војним ресором. На слајду је приказана званична препорука америчког Стејт департмента којом се подржава сарадња СТЦУ са главним извођачем радова Пентагона, Black & Veatch. У преписци се изражава спремност потпредседника ове компаније Метјуа Вебера да ради са СТЦУ у оквиру војних биолошких истраживања која су у току на територији Украјине.

Између 2014. и 2022. године Украјински научнотехнолошки центар у земљама постсовјетског простора (Украјина, Грузија, Молдавија, Азербејџан) реализовао је више од 500 истраживачких пројеката. Американци су првенствено били заинтересовани за истраживања двоструке намене, нпр. пројекат 6166 под називом „Развој технологија за моделирање, процену и предвиђање утицаја сукоба и претњи ширења оружја за масовно уништење“, пројекат 9601 „Трансфер украјинских технологија за производњу сложених материјала двоструке намене у Европску унију“ итд.

Многи од њих су усмерени на проучавање потенцијалних агенаса биолошког оружја (куга, туларемија) и узрочника економски значајних инфекција (патогена птичја инфлуенца, афричка свињска куга). Директно у интересу војног ресора, Центар је финансирао пројекте П-364, 444 и 781, који су за циљ имали проучавање ширења узрочника опасних инфекција путем вектора инсеката, дивљих птица и слепих мишева. Обратите пажњу на документа пројекта 3007 „Мониторинг епидемиолошке и еколошке ситуације у вези са опасним болестима које се преносе водом у Украјини“.

Украјински стручњаци су током рада, под надзором америчких научника, систематски узимали узорке воде у низу великих река Украјине, укључујући Дњепар, Дунав, Дњестар, као и у Севернокримском каналу, како би утврдили присуство посебно опасних патогена, укључујући узрочнике колере, трбушног тифуса и хепатитиса А и Е, те извукли закључке о могућности њиховог ширења водом. У оквиру пројекта процењена су штетна својства одабраних узорака, а сами сојеви су депоновани у колекцију и потом извезени у Сједињене Америчке Државе.

Пред вама је мапа водних ресурса Украјине. Њена анализа показује да се резултати обављеног рада могу искористити за стварање неповољног биолошког окружења не само на територији Руске Федерације већ и у водама Црног и Азовског мора, као и у земљама Источне Европе – Белорусија, Молдавија, Пољска. Наша забринутост због активности Вашингтона у Украјини произлази из чињенице да су, супротно својим међународним обавезама, САД задржале у свом националном законодавству норме које дозвољавају рад у области биолошког оружја.

Ратификација Женевског протокола из 1925. од стране Сједињених Држава била је праћена бројним резервама, од којих једна дозвољава узвратну употребу хемијског и токсичног оружја.

Према Федералном закону Сједињених Држава, истраживање биолошког оружја је дозвољено уз одобрење владе САД. Учесници у таквим истраживањима не подлежу кривичној одговорности за развој таквог оружја. Тако америчка администрација у овој области спроводи принцип приоритета домаћег законодавства над оним међународним. Етички најконтроверзније студије се спроводе ван домета националних јурисдикција.

Тако је током специјалне операције у Украјини утврђено да су у периоду од 2019. до 2021. амерички научници из лабораторије у граду Мерефа (Харковска област) тестирали потенцијално опасне биолошке лекове на пацијентима регионалне клиничке психијатријске болница број 3 у Харкову. Особе с менталним поремећајима су одабране за експерименте на основу старости, националности и имунолошког статуса. На посебним обрасцима узет је у обзир резултат даноноћног праћења стања пацијената. Информације нису унете у базу података болнице, особље медицинске установе је потписало уговор о тајности података.

У јануару 2022. године обустављена је активност лабораторије у Мерефи, сва опрема и препарати су одвезени на запад Украјине. Постоје искази бројних сведока ових нехуманих експеримената чија имена не можемо да откривамо у интересу њихове безбедности. У закључку, на једном од претходних брифинга описали смо технички уређај за испоруку и примену биолошких формулација, који је патентиран у Сједињеним Државама.

Истовремено је примећено да је Украјина послала захтев производној компанији о могућности опремања беспилотне летелице Бајрактар ​​приложеном аеросолном опремом. Забрињава чињеница да су 9. марта на територији Херсонске области извиђачке јединице руских трупа откриле три беспилотне летелице опремљене контејнерима од 30 литара и опремом за распршивање формулација.

Према доступним подацима, у јануару 2022. Украјина је преко посредничких организација купила више од 50 таквих уређаја који се могу користити за примену биолошких формулација и токсичних хемикалија. Настављамо да анализирамо документарне доказе о злочинима америчке администрације и кијевског режима на територији Украјине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *