ПОСЛЕДЊИ ИЗВЕШТАЈ СА ФРОНТА: Жестоке борбе у Мариупољу, пук Азов нема где сем у море; Припреме терена за нови котао код Павлограда

СПЕЦИЈАЛНА војна операција Русије у Украјини почела је 24. фебруара. У току су жестоке борбе у Мариупољу и Донбасу.

Руски војни аналитичар Владислав Угољни дао је резиме свих дејстава на ратишту у Украјини за 2. април 2022.

ДЕСНА ОБАЛА КИЈЕВА – Извршено је повлачење руских трупа из овог правца. Руска војска се организовано повлачила под окриљем артиљерије.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ 

ЧЕРНИГОВСКИ ПРАВАЦ – На левој обали Кијевске области, руске трупе су се повукле источно од линије Нижин-Прилуки. Тренутно нема информација о повлачењу у Черниговској области. Не зна се да ли ће Руси задржати присуство у Черниговској области или ће бити потпуно пребачени у Сумску област. Блокада Новгорода Северског се наставља.

СЛОБОЖАНСКИ ПРАВАЦ – Снаге се пребацују у регион, руска војска јача контролу у централном делу региона (подручје блокираног Конотопа), наставља се покривање Сума. На северу су блокирани региони Шостка и Глухов. На југу Сумске области постоје непотврђене информације о напредовању Оружаних снага Украјине ка северу од Тростјанца. У области Харкова и Чугујева фронт је остао непромењен, активирана је артиљерија. У области Змијева – без промене.

ПРАТИТЕ НАС НА ВИБЕРУ

ПАВЛОГРАДСКИ ЛУК

СЕВЕРНИ БОК ЛУКА (од Балаклеје до Попасне) – јужно и југозападно од Изјума, борбе се настављају, Руси настављају да контролишу прелаз преко Северског Донца. Предња конфигурација непромењена. Борбе се настављају у агломерацији Северодоњецк, тренутно нема информација о ослобађању Метелкина и Кремене. У Рубижну је успостављен рад са локалном градском управом. На југу агломерације НМ ЛНР се приближила Боровском. Настављају се борбе у рејону Попасне, као и разбијање украјинске одбране код Бахмутке.

ЦЕНТРАЛНИ ФРОНТ (од Попасне до Маринке) – настављају се борбе за Маринку (и Новомихајловку на југу) и у области Авдејевке (Новоселовка и Новобахмутка). Најављује се заузимање већег дела Новобахмутке.

Важан моменат борби у области Новобахмутовке. Наше напредовање тамо је елиминисало потенцијал за железничку везу између северног Донбаса (северно од Авдијевке, Горловке и Стаханова) и западног (спој у Красноармејску)

Тако је северни Донбас сада железницом повезан са Украјином само преко Славјанск-Барвенково-Дубово. А до ове линије – око 30 км. Ускоро ће на овој линији бити успостављена контрола ватре, а затим и физичка контрола. После тога, Украјинци ће имати само друмски коридор.

Фото: Танјуг

 

ЈУЖНИ БОК ЛУКА (од реке Дњепар до Маринке) – линија фронта од Дњепра до Велике Новоселке је непромењена. Тренутно нема информација о кретању у области Велике Новоселке (село Благодатноје), као ни о кретању ка северу од реке Кашлагач у правцу аутопута Запорожје-Доњецк.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ  

МАРИУПОЉСКИ КОТАО – Борбе се настављају, најжешћи отпор Украјинци су пружили у области око луке, око Азовстала и фабрике Иљич. Преко 50% града чврсто контролише НМ ДНР.

ПРАВАЦ ХЕРСОН-НИКОЛАЈЕВ – Без промена идите на административне границе Херсонске области насупрот Николајева и Кривог Рога. Акције обе стране су чисто тактичке природе.

 

2 коментара

  1. andreja vuckovic

    Kao slobodni gradjanin slobodne Srbije trazim da se Karla del ponte proglasi ratnim zlocincem ,nad srpskim narodom .

  2. Мирослав

    Када будеш извела пред суд правде за геноцид над Србијом Клинтона, Блера, Соларну, Кларка и остали болументу моћи ћеш да причаш о ватру Путин!🇷🇺🇷🇺🇷🇺❤️❤️❤️

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *