Објављен Извештај о одрживом развоју компаније НИС за 2021. годину

Пословни успеси, уз поштовање животне средине и одговорност према заједници

НИС је у еколошке пројекте у 2021. години уложио 355,6 милиона динара

Настављено је са континуираним професионалним усавршавањем запослених – одржано је 2.870 обука са више од 5.220 учесника

У развој заједнице и подршку професионалном спорту инвестирано је више од 315 милиона динара

 

Београд, 13. април 2022. године

У жељи да настави да буде пример одговорног и транспарентног пословања, као и поштовања принципа одрживог развоја, компанија НИС објавила је на корпоративном сајту 12. узастопни верификовани Извештај о одрживом развоју у ком се наводе кључне активности компаније у 2021. години (https://www.nis.rs/wp-content/uploads/2022/04/NIS-IOR-2021.pdf). У овом периоду, који је и даље био под снажним утицајем пандемије корона вируса, НИС је наставио са улагањима и модернизацијом компаније, као и са напорима да се допринесе заштити животне средине и бољем животу заједнице. 

У Извештају се, између осталог, наводи да је НИС у развојне пројекте у 2021. години уложио 20,2 милијарде динара. Остварена је нето добит од 21 милијарде динара, док је показатељ EBITDA износио 53,2 милијарде динара. НИС група је наставила да значајно доприноси стабилности буџета – обавезе по основу пореза и других јавних прихода износиле су 217,8 милијарди динара у прошлој години. Акционарима је на име дивиденде за 2020. годину исплаћено нешто више од једне милијарде динара. Такође су остварени рекордни резултати у области прераде и промета. У Рафинерији нафте Панчево у 2021. години је прерађено 3,945 милиона тона сирове нафте и полупроизвода, док је укупан обим промета износио 4,031 милионa тона.

У области људских ресурса НИС је наставио са континуираним професионалним усавршавањем запослених и креирањем подстицајног радног окружења за све генерације запослених. Током 2021. године организовано је 2.870 обука на којима је учествовало више од 5.220 полазника. Поред тога, НИС је наставио са стипендирањем талентованих студената и до сада подржао школовање више од 130 академаца од којих је готово 60 запослено у компанији након завршетка студија. Такође, настављена је и реализација корпоративних програма „NIS Energy“ и „NIS Calling“ путем којих млади таленти добијају прилику да стекну прва радна искуства у НИС-у.

Када је реч о заштити животне средине, у еколошке пројекте је у 2021. години инвестирано 355,6 милиона динара. НИС брине о заштити животне средине кроз различите пројекте усмерене на строго поштовање највиших еколошких стандарда, ефикасно и одговорно коришћење расположивих ресурса, повећање енергетске ефикасности и употребу обновљивих извора енергије. Активности и резултати НИС-а у домену заштите животне средине стално се унапређују, са циљем развоја еколошке свести појединаца и читаве заједнице. Поред тога, НИС је у изазовној години остварио напредак и у области безбедности на раду – индикатор повреда са изгубљеним данима (LTIF) је смањен 10 одсто у односу на 2020. годину.

Имајући у виду да је успех компаније потпун само уколико доприноси развоју заједнице, НИС је у 2021. години у друштвено одговорне пројекте и подршку професионалном спорту уложио више од 315 милиона динара. Од тога је 107,5 милиона инвестирано у реализацију еколошких пројеката у 12 општина и градова широм Србије које учествују у корпоративном програму „Заједници заједно“. Циљ подршке је унапређење енергетске и еколошке инфраструктуре образовних, здравствених, спортских и установа културе које су на услузи и од значаја свим грађанима локалних заједница. Компанија је и у 2021. години наставила да подржава здравствене установе у борби против епидемије корона вируса. Између осталог, ковид болницама широм Србије, као и Институту за онкологију и радиологију Србије и Општој болници Чачак, компанија је донирала више од 120 хиљаде литара „Јазак“ воде. За Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” обезбеђена су финансијска средства с циљем испитивања карактеристика имунског одговора међу особама вакцинисаним против болести COVID-19. Подршку заједници пружили су и запослени НИС-а, чланови Клуба волонтера, реализујући бројне хуманитарне и филантропске активности.

Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, навео је у Уводној речи Извештаја за 2021. годину да компанија својим пословањем доприноси остварењу циљева одрживог развоја Уједињених нација и да даљи рад у складу са овим принципима може бити „важан савезник у суочавању са актуелним изазовима“.

„Желим да истакнем да за НИС нису важни само добри финансијски и оперативни резултати, већ и начин како до њих долазимо. О томе сведочи и чињеница да смо од 2009. године у еколошке пројекте и пројекте који значајно утичу на унапређење заштите животне средине уложили 900 милиона евра. У том правцу наставићемо и током даљег развоја компаније“, навео је Тјурдењев.

У области одрживог развоја НИС се руководи глобалним циљевима Уједињених нација и у Извештају препознаје 12 од 17 ових циљева чијем остварењу доприноси својим пословањем. Извештај о одрживом развоју НИС-а за 2021. годину у складу је са стандардима водеће организације у свету у области одрживог пословања Global Reporting Initiative (GRI), а верификовала га је независна ревизорска кућа „Ernst&Young“. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *