НОВО ДЕЉЕЊЕ КАРАТА?

БЕОГРАД ПОСЛЕ ИЗБОРА

У најави могућих нових избора на нивоу града Београда многи виде страни утицај. Власт то негира, опозиција је већим делом затечена, а јавност збуњена

Чудан загрљај се десио одмах после избора, а да резултати фактички нису још ни сабрани –  изборни процес још није коначан, на неким местима се избори понављају, а неки предмети су стигли до Управног суда. Актуелни председник државе усрдно је пораженом противнику изашао у сусрет и обећао нове (ванредне) изборе на београдском нивоу. Могао је то да учини само неко ко се осећа и превише сигурним у својој победи и понуди сламку спаса пораженом противнику, мада је таква галантност неуобичајена у политици. Стога и питање – зашто?

Ненадано је уприличен састанак председника државе Александра Вучића и Драгана Ђиласа, лидера Странке слободе и правде (ССП) која предводи најјачу опозициону групацију, на којем је званична тема разговора било превазилажење политичке кризе у главном граду Србије, мада се у остатку опозиције, али и шире, тврди да то свакако није и једини разлог. Такав потез рађа и низ спекулација, од којих се у јавности највише намеће она о притиску Запада да Вучић, односно Србија усклади спољну политику са Европском унијом и земљама НАТО-а, нарочито према Русији, те да му је стога неопходно да пацификује опозицију и наводно се ослободи „проруских елемената“ и у власти, и у опозицији. А како су проевропске странке на изборима прошле као „бос по трњу“ да им се да још једна шанса.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.