НИС добитник признања за друштвену одговорност „Доброчинитељ”

Београд, 7. април 2022. године

Компанија НИС један је од добитника признања „Доброчинитељ” за друштвену одговорност у 2020. и 2021. години. Свечана додела признања одржана је у Скупштини града Београда, а награде су додељене за претходне две године, будући да су ванредне околности изазване пандемијом довеле до тога да се прошле године додела одложи.

Додела признања „Доброчинитељ” се реализује у склопу кампање „Најбоље у Србији”, коју организује удружење “Моја Србија”, уз подршку Центра потрошача Србије и Града Београда. Циљ акције је подстицање организација и појединаца у Србији да улажу у развој заједнице у којој живе и раде, да чувају животну средину, као и да помажу грађанима којима је помоћ неопходна.

Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а, навео је овом приликом да му је драго да може да говори о теми која га највише инспирише, а то је друштвена одговорност. „НИС има јако сложене процесе за које користимо наше компетенције, искуства и знања, али за ове активности о којима говоримо, користимо и своју душу и срце и ово признање ми говори да је НИС у друштву компанија призната као таква. Поносан сам на нашу компанију, на своје колеге и на наш менаџмент, јер и у тешким годинама иза нас нисмо одустали од нашег стратешког опредељења. И у овој години смо сачували све наше пројекте, и „Заједници заједно“ и „Енергију знања“, тако да ћемо наставити са даљим активностима и улагањима“, изјавио је Вадим Смирнов.

Под слоганом „Будућност на делу“, компанија НИС више од деценије подржава бројне пројекте у области образовања, јавног здравља и социјалне заштите, културе, спорта и заштите животне средине. У ове области од националног значаја НИС је кроз различите друштвено одговорне пројекте само у протеклој години уложио 315 милиона динара, док је од 2009. године компанија уложила више од 4,1 милијарду динара.

Конкретно, кроз програм „Заједници заједно“ НИС је у 2020. години подржао рад 83 школе у 12 партнерских градова и општина у циљу унапређења дигитализације наставног процеса и повећања безбедности ученика и наставника, док је прошле године компанија подржала 29 пројеката у области екологије и заштите животне средине. У оквиру ова два циклуса уложено је 222 милиона динара, док је за протеклих 13 година колико програм траје реализовано преко 1000 пројеката у које је уложено 1,4 милијарде динара.

Такође, НИС је наставио и реализацију програма „Енергија знања“, кроз који сарађује са образовним институцијама у земљи и иностранству. НИС се прилагодио епидемиолошкој ситуацији и за две године је одржано близу 70 онлајн гостујућих предавања на факултетима. НИС је подржао и опремање кабинета за информатику у Математичкој гимназији у Београду и кабинета за руски језик у Шабачкој гимназији. На Електронском факултету у Нишу отворен је простор за реализацију заједничких пројеката у области дигитализације (coworking зона).

На самом почетку пандемије, НИС је обезбедио 270 тона авио горива националном авиопревознику „Air Serbia“, док је већински акционар НИС-а „Гаспром њефт“ донирао гориво за потребе наших државних служби. Поред тога, НИС је Клиничком Центру Србије и болници у Батајници донирао 500 комплета хируршких униформи, а за ковид болнице је, у сарадњи са УНИЦЕФ-ом, обезбеђено 56 кисеоничких протокомера. У ове две године, НИС је донирао више од 182 хиљаде литара воде „Јазак“ болницама широм Србије, 350 комплета постељине Ургентном центру у Београду, као и возило Дому здравља „Др Симо Милошевић“ из Београда. У сарадњи са својим запосленима НИС активно спроводи и волонтерске акције усмерене на подршку различитим иницијативама и осетљивим категоријама друштва. Клуб волонтера НИС- а основан је 2018. године и броји више од 1,650 чланова. Током 2020. и 2021. године чланови Клуба волонтера реализовали су 19 акција, у које су утрошили 2.946 волонтерских часова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *