НЕДОУМИЦЕ

У ком свету данас живи Карла дел Понте? Које логичке, политичке и етичке поставке уважава некадашња главна тужитељка Хашког трибунала када јавно иступа, захтева, процењује? Ове су недоумице актуелне од када је Дел Понтеова прошле недеље дословно изјавила: „Путин је ратни злочинац“, а потом и предложила меру за његово обуздавање. Буди ли се Дел Понтеова у стварном свету или у окружењу реалистички моделованих кулиса које имитирају стварност? Агенције су пренеле да је бивша главна и одговорна у Међународном кривичном суду у Хагу, у интервјуу за швајцарски Темп прошле суботе „позвала на издавање међународног налога за хапшење руског председника Владимира Путина“.

Заштићена остацима ауторитета поменуте високе функције коју је обнашала од 1999. до 2007, с искуством експерта задуженог за истраге ратних злочина у бившој Југославији, Руанди и Сирији, позната швајцарска правница поручила је „да је јасно да су ратни злочини почињени у Украјини“. Категоричке тврдње и адвокатска распричаност упутиле су је на закључак : кровни ратни злочинац управо је руски председник.

Тако је један од новијих наратива о ратним злочинцима постао део „истине“ коју је бодро прихватио и умножио медијски мејнстрим Запада. Сценаристи, асистенти, камермани и професионални душебрижници су брже-боље уприличили велику представу – наводни снимак масакра у градићу Буча на ободу Кијева. Већ назван „украјинским Рачком“, овај контроверзни догађај (помиње се и реч геноцид) тек ће бити тема. Бивша тужитељка је прозборила у прави час, конструкт је постављен, све је драматичнији, а шта може више омекшати срце грађанину Запада који из властите удобности гледа „руску агресију“ од режираног ратног документарца о страдању цивила? У наставку Дел Понтеова поручује да ју је посебно шокирала употреба масовних гробница, јер је, како рече, то подсетило „на најгоре из ратова у бившој Југославији“. „Надала сам се да више никада нећу видети масовне гробнице.“

Крхка је овде нада, а и штошта друго, па је упутно питати игра ли и Карла игру чија је правила протеклих дана прецизно одредио и јавности пренео премијер Пољске Матеуш Моравјецки: „Оно што се раније звало русофобија данас је већ мејнстрим, данас је већ прихваћено као реалност у којој ми функционишемо.“

Недоумице заправо нема, реч је стварносном поретку у којем свој политички активизам живи и исказује не само Карла већ и велики део политичке, друштвене, културно-уметничке елите Запада. Поменуто „функционисање“ подразумева правила, поступке, механизам испробан и делатан. Када се практиковано умеће обмањивања удружи с насиљем одговарајућих снага које лажни концепт спроводе у живот, небо је граница искусној армији политичара, идеолога, аналитичара, јавних ликова, тзв. селебритија… Сада ово друштво маршира с химном коју је компоновао пољски премијер: русофобија је наш мејнстрим!

Истовремено кад је најављено могуће хапшење Путина, догађа се нешто што је судбина послала у ову Дел Понте згоду за одбрану нејачи: појавио се архивски снимак из 1998. на којем садашњи амерички председник објашњава своје учешће у агресији на нашу земљу, односно похваљује себе за допринос бомбардовању Београда!

„Ја сам предложио бомбардовање Београда. Ја сам предложио да амерички пилоти оду тамо и да униште све мостове на Дрини“, саопштио је тадашњи сенатор Бајден. Лист Политика открива да су на својим налозима на Телеграму јавности овај архивски документ сада представили портпаролка МСП Русије Марија Захарова и директор руске свемирске агенције Роскосмос Дмитриј Рогозин. Појашњава се да је реч о састанку Комитета за спољне послове америчког Сената годину дана пре него што је НАТО марта 1999. почео бомбардовање Савезне Републике Југославије.

Ратни злочини не застаревају, ако тужитељка верује у правду, требало би да зна шта јој је чинити. Срамни догађај у америчком Сенату вероватно јој је познат. Управо у то време именована је на високу функцију главне тужитељка трибунала Уједињених нација за бившу Југославију и Руанду. Да ли се ћутање овим поводом – а све друго није реална опција – може убројати у мале парадоксе или у велики неморал?

У биографији Дел Понтеове (DW) читамо: „Подигла је 91 оптужницу против особа с подручја бивше Југославије, између осталог и ону против бившег председника Србије Слободана Милошевића. Од тога су, током њеног мандата, на затворске казне правоснажно осуђене 63 особе, од чега су две трећине били Срби.“

„Кривица“ Владимира Путина, међутим, није мала. Документује се и у посебној стварносној равни, пре свега у његовим говорима у којима шаље епохалне поруке „које сви треба да чују“. Садржај и дух Путинових порука чини се да има огроман утицај на јавну свест и дух епохе не само на руском простору. Обликује мејнстрим који прети да надвлада онај у који се заклињу Моравјецки и политичка елита Запада. У једном недавном обраћању руског председника препознајемо и овде поменуте јунаке измилеле из неолибералног бајденовског шињела.

„Истина је да су садашњи проблеми са којима се суочавају милиони људи на Западу резултат вишегодишњег деловања владајућих елита њихових држава, њихових грешака, кратковидости и амбиција. Ове елите не размишљају о томе како да побољшају живот својих грађана у западним земљама. Они су опседнути сопственим интересима и суперпрофитом. (…) Понављам, данас цела планета мора да плаћа цену управо за амбиције Запада, за покушаје да се на сваки начин сачува своја неухватљива доминација.“

Поредак у којем се Дел Понтеова и западни естаблишмент ментално и емотивно оријентишу и делују – не признаје чињенице које набраја Путин, а поготово није спреман да промисли његову жестоку поруку: „Оно што свима мора бити јасно је доказ да су ови посљедњи догађаји окончали глобалну доминацију западних земаља у политици и светској привреди.“ Док угледни кинески Глобал тајмс без устручавања процењује да би „војна операција Русије у Украјини могла да буде катализатор за ’сахрану’ америчке хегемоније и крај доминације долара у свету“, тужитељка и западне грађанске елите Путинов „доказ“ тумаче као подстицај позиву за издавање међународне потернице!

Главни преговарач Москве с Американцима, заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Рјабков то разуме овако: „Запад сада скида све своје маске. Почео је против Русије економски рат великих размера. Посебно се усправила Америка у пуној висини. У својој одвратној, неприхватљивој антируској суштини.“ О моменту „одвратне антируске суштине“, уз дозу сете али и разума, политичког такта и смисла за препознавање историјске перспективе, говори амерички државни секретар Ентони Блинкен, признајући да је „завршена постхладноратовска ера међународних односа, да се поново налазимо у вртлогу историје“, и закључујући: „Све навалентнија Кина оспорава светски поредак заснован на правилима који је дуго био основа безбедности и просперитета Американаца и народа широм света.“

Док Блинкен прихвата да „одлази светски поредак који је био основа просперитета Америке“, висока службеница просперитетног друштва, сурови тумач и деценијски актер његовог система и хегемонске воље тешко успева да светски прелом промисли и изрази целисходније од позива за хапшење председника руске државе!

Карла дел Понте око важних епохалних питања недоумице нема. Имамо их ми и оне се, наравно, тичу залеђене „реалности“ којој њена класа припада и, продубљујући зло, „функционише“ у њој.    

 

2 коментара

  1. Tako I treba, kad Putin ima motku u rukama a nezna da udara mjome. Neka ga optuzuju. Da je udarao kako treba niko ga ne bi osuzio I posao bi zavrsio do sada .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *