МАРИЈУПОЉ ПОД ВАТРОМ “ТУЛИПАНА”: После шест недеља рата у Украјини ближи се крај борби за лучки град на обали Азовског мора

ЈЕДИНИЦЕ руске армије и Доњецке народне републике мораће преко уличних борби да уђу у индустријску зону Маријупоља јер су украјински војници који се још налазе на простору челичане “Азовстаљ” одбили понуду да предају оружје и сигурним коридором крену ка Запорожју које је под контролом украјинских снага. Иако је град Маријупољ ослобођен и већ је формирана привремена администрација, и даље се чују пуцњава и повремени тенковски плотуни који одјекују на великом простору “Азовстаља”.

Бранко Влаховић – стални дописник из Москве

У среду је конвој аутобуса и аутомобила ипак изашао из Маријупоља. У њему је било око 500 људи и они су отишли у Запорожје.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ 

Руска војска је почела да користи у нападу на преостале украјинске снаге у Маријупољу минобацаче “тулипан” (“лале”) калибра 240 милиметара. То оружје многи зову “цар међу минобацачима”, а користи се кад је непријатељ добро утврђен.

Руски војни експерт Алексеј Леонков објашњава да је то опасно оружје направљено да би се разориле противничке фортификације и добро утврђени објекти којима мањи артиљеријски калибри не могу ништа. Пројектили не лете високо и могу да пробију бетонске зидове који одолевају и хаубицама. Сада се преостале украјинске снаге крију у подрумским просторијама и зградама са дебелим зидовима.

Ни трећи покушај да се хеликоптерима евакуишу из Маријупоља вође националистичког батаљона Азов, Украјинцима није успео. Два хеликоптера “Ми-8” који су летели над морем намеравали су да слете на договорено место на територији челичане “Азовстаљ” где су сконцентрисане преостале јединице украјинске војске. Али, пре слетања су погођени преносним системима ПВО.

Московски војни експерт Владислав Шуригин тврди да су борбе за дефинитивно ослобођење Маријупоља ушле у завршну фазу, а затим ће се део јединица пребацити да би се опколили Северодоњецк, Лисичанск и Краматорск.

Руска армија је и у среду наставила да ракетира складишта нафтних деривата из којих се снабдева украјинска војска која се налази у Харкову, Николајеву и Донбасу. Уништена су складишта горива у Волинској области у месту Радехов, затим Казатин у Виницкој области, Проснаја у Дњепропетровској области као и Николајев и Новопетровск у Дњепропетровској области.

ПРАТИТЕ НАС НА ВИБЕРУ

У току 24 сата руска авијација је погодила 24 украјинска војна објекта. И даље је велики број погинулих са обе стране. По подацима које има ОУН, у Украјини је до сада погинуло 1.480 цивила.

Мада се жестоко ратује, преговори се настављају.

– Русија је заинтересована да украјински председник Владимир Зеленски прихвати услове које је поставио председник Владимир Путин и да се тако заврши ратна операција – казао је Дмитриј Песков, портпарол Кремља. – Повлачење руских снага из Кијевске области лично је наредио председник Путин као гест добре воље са циљем да се подрже преговори.

Фото: АП

Песков је оповргао тврдње како Руси желе да убију Владимира Зеленског. Песков истиче да у Москви признају да је Зеленски легални председник Украјине.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров упозорио је на то да представници Украјине не разговарају о демилитаризацији и денацификацији своје земље, као и о повратку права грађана да користе руски језик.

– Украјинци траже да се после потписа договора, у року од само неколико дана зауставе све војне операције и да руска војска напусти Украјину. И тек тада би они организовали референдум и ратификовали договор у парламенту. Постоји велика вероватноћа да договор не буде ратификован и преговорни процес би онда морао да се обнови. Такве жмурке ми не желимо да играмо – казао је министар Лавров.

Песков је у среду поновио тврдње руских политичара да руски војници нису учествовали у крвопролићу у граду Буча у Кијевској области и да је то режирана провокација да би се окривили Руси.

Неочекивану подршку овом ставу Москва је добила од бившег америчког амбасадора у СССР Џека Метлока, који је збунио и водитељку Си-Ен-Ена када је у директном преносу рекао да нема никаквих доказа о кривици Русије за убиства у граду Буча у Кијевској области.

– Ми не знамо тачно шта се догодило у Бучи. Уз то, нема никаквих доказа да је крива Москва – објаснио је Метлок.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ   

Он је у даљем току разговора казао да украјинско руководство треба да призна да је Крим руски.

– Ради се о томе да Украјинци треба да закључе договор са Русијом да она може себи да остави Крим, где су Руси већинско становништво и где се налази њихова војна база – казао је Метлок, који није одустао од својих ставова иако је водитељка хтела да га прекине, али је он успео да до краја заврши своју мисао.

Фото: АП

Метлок је био амерички амбасадор од 1987. до 1991. године. По образовању је професор славистике и у совјетско време је контактирао са московском интелигенцијом и држао студентима предавања. Написао је три књиге о СССР-у.

Диверзантске групе украјинске армије које предводе Јевгениј Клименко познатији као Пионир и Јарослав Бараник чији је надимак Деда дошле су у село Александровка у Херсонској области са намером да поубијају цивиле и касније за то оптуже руску армију. То су у среду саопштили представници руске војске у Херсонској области.

ПРИТИСАК НА ЦРКВУ

Свештеници и верници у Херсонској области причају како су на њих правили притисак сарадници Украјинске службе безбедности. Циљ им је био да натерају свештенике и вернике да пређу на страну новоосноване расколничке Православне цркве Украјине којој је “крњи томос” тј. признање, дао у јануару 2019. цариградски патријарх Вартоломеј.

Украјински парламент ће ускоро имати на дневном реду предлог да се забрани рад Украјинске православне цркве московског патријархата, која има највише верника и храмова. Та црква је остала верна московском патријарху Кирилу и њу украјински националисти сматрају агентуром Русије.

Фото: АП

СЛОВЕНАЧКО “УСКЛАЂИВАЊЕ”

Руководство Словеније одлучило је да протера 33 руских дипломата и техничког особља тако што је то назвало “усклађивањем”. До сада је у руској амбасади у Љубљани радио 41 грађанин Русије, а убудуће ће моћи само осам. У Љубљани кажу да је по броју чланова, руска амбасада у Љубљани била најбројнија, много већа од америчке или кинеске.

Словенци тврде да се не ради о протеривању дипломата, дакле они нису проглашени персонама нон грата, већ се Љубљана позвала на члан 11 Бечке конвенције која даје могућност држави домаћину да број запослених у страном представништву лимитира на “разумни и уобичајени ниво”.

Неоспорно је да је то учињено због рата у Украјини јер је руском амбасадору изражен протест због убиства цивила у Бучи за шта се оптужује руска војска.

ПУТИНОВЕ ЋЕРКЕ ПОД САНКЦИЈАМА

СЈЕДИЊЕНЕ Државе увеле су у среду нови пакет санкција Москви, које ће укључити забрану било каквог америчког инвестирања у Русију, а новим пакетом санкција обухваћене су и Путинове ћерке, као и родбина Сергеја Лаврова. Овим пакетом обухваћене су и две банке у Русији, а високи званичник америчке администрације рекао је да уколико Путин буде променио курс према Украјини, санкције би могле постепено да се укидају.

РАЗМЕНА ЗАРОБЉЕНИКА

Русија и Украјина су размениле по 86 заробљених војника, потврдила је Татјана Москаљкова, опуномоћеник за људска права Русије. Интересантно је да је украјинско руководство одбило да ослободи четири сарадника “Росатома” који су легално дошли у Украјину 23. фебруара јер су на основу уговора донели Ровенској атомској централи атомско гориво. Кад је рат почео, њих су заробили и већ месец дана их држе у железничком вагону у којем је довезено атомско гориво. У Кијеву објашњавају да ће за њих тражити четири своја цивила. Руси траже такође да се ослободи 90 њихових возача теретних камиона који су се затекли у Украјини.

Што се тиче руских заробљених официра који су дошли са Крима, у Кијеву су казали да њих не желе да размењују јер они могу да буду осуђени на смрт.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *