КУРАН У ПЛАМЕНУ

ПИСМА ИЗ ТАМНОГ ВИЛАЈЕТА

Како се у бази нацистичког пука Азов завијорила и застава мало познатог места надомак Тузле?

Када се на украјинском фронту, у бази нацистичког пука Азов, завијорила застава нацистичког цвијећа из Живиница у Босни, мало ко је очекивао да ће ово спектакуларно братимљење босанских исламиста, потомака ратника 13. СС Дивизије и идеолошких следбеника Бандериних нациста, наићи на реакцију Москве.

Недуго затим, Министарство одбране Русије посредством војног аташеа у Москви уручило је властима у БиХ допис у којем стоји да је у Украјину стигло 167 држављана БиХ те да се 17 њих вратило,  док су 24 лица погинула.

[restrict]

Како су се млади Бошњаци нашли у истом строју са нордијском браћом које су из својих редова регрутовали виновници недавног нацистичког дивљања у Норвешкој?

НОРДИЈСКА БРАЋА У бурним дешавањима која су крајем априла запљуснула Норвешку, чланови екстремно десничарске организације Стоп исламизацији Норвешке (СИАН) поцијепали су примјерак Kур’ана пружајући, речима лидер СИАН-а Ларс Торсена, подршку Расмусу Палудану, лидеру данске десничарске Странке који је у Данској и Шведској организовао сличне акције.

Готово истовремено АП америчка новинска агенција објавила је да Исламска држава – ИСИЛ, позива борце на освету због убиства њихових лажних халифа, уз поруку, да треба користити руску  инвазију на Украјину за напад на Европу. У аудио поруци портпарол ИСИЛ-а Абу Омар ал-Мухаџир  позива на освету- за смрт Абу Ибрахима ал-Хашимија ал-Kурајшија и Шеика ал-Мухаџира Абу Хамзе ал-Kурашјија. Мета је Европа а сукоб, изражава наду Мухаџир, неће стати док не „изгоре крсташи и распадну се њихови територији“. Сам Јерусалим, уверено поручује, може ослободити од Јевреја „само повратком калифата, а не палестинским устанком“.

Треба приметити да је на аудио снимку који је напрасно нестао са интернет платформи и друштвених мрежа уочљиво да се ал-Мухаџир обраћа вјерницима и припадницима Исламске државе стандардним, модерним дијалектом арапског језика који се користи углавном на Западу. У ранијим обраћањима и писаним саопштењима ИСИЛ-а, Ал-каиде, Ал-Нусре, ХТС-а, Хамаса па и других терористичких организација насталих на арапском простору, увијек и искључиво је кориштен класични арапски дијалект заснован на језику објаве, Kурана, јер је само он разумљив већини муслимана Перзијског залива, Магреба те Јеменског и Левантинског дијалекта.

ДЈЕЦА ЏИХАДА Да би дјеци џихада из Босне постала прихватиљива уверења фанатика ИД и нордијске нацистичке групе да треба ићи „убијати Русе у Украјини“ – морао је претходно Алија Изетбеговић, уз подршку Муслиманског братства, СДА и радикалних исламиста, наметнути увјерење да Ислам на Балкану не треба бити вјерски центар, већ центар политичке моћи и да се као политичка моћ и исламска држава треба прелити по читавој Европи.

У том кључу треба разумети и ширење милитантног исламизма из Авганистана, Ирака, Сирије и Саудијске Арабије у друге дјелове света какав је Балкан. Ријеч је о комплексном пројекту, добро организованом и издашно финансираном са НАТО запада који има своје геополитичко оправдање а у којем посебно место заузимају екстремне идеологије исламизма и фанатизам џихада. Томе у прилог говори чињеница да су само у Босни Американци, Британци и Французи између 1992. и 1998. уложили неколико милијарди америчких долара у различите исламистичке организације и њихове активности.

За ширење милитантног ислама од пресудног значаја била је обука нарастајућег броја локалних исламских хоџа са Балкана који су расути широм блискоисточних универзитетских центара и медреса у којима се проповедају најекстремније интерпретације ислама.

ПРЕСУДНИ ЕЛЕМЕНТ Лидери балканских милитантних исламистичких покрета – међу којима су и- Нусрет Имамовић, хфз. Мухамед Порча, Неџад Балкан, Билал Боснић, Незим Халиловић-Мудерис, Мирсад Омеровић али и косовски имами Идриз Биљбани, Зекерија Ћазими и Љуљзим Kабаши, који су хапшени због регрутовања младих џихадиста за сиријски и ирачки џихад – прошли су школовање у земљама Блиског Истока, гдје су учили идеологију милитантног исламизма и остварили везе са припадницима покрета глобалног џихада.

Ипак, вјероватно најважнији елемент без кога је појава милитантног исламистичког покрета тешко замислива јесте постојање бар једне самоникле екстремистичке групе, политичке странке и идеологије спремне да пригрли идеолошка правила фанатика са Блиског истока како би их даље наметала друштву у цјелини, непримјетно га трујући и одвајајући од европске цивилизације и идентитета. Западне, НАТО земље су подржавале овакав редослед дешавања уочивши спремност муслимана на Балкану и у Босни да се конфронтирају са комшијама Србима, из чега је следило да би са истом страшћу били спремни да се сукобе са руским интересом на Балкану.

ЗАБОРАВЉЕНА ЛЕКЦИЈА На примјеру Босне и Бошњака јасно је да када се поменути елементи међусобно измјешају – резултат је прави геополитички-обавештајни и безбједносни дебакл „наручиоца посла“ о чему су посведочиле босанске везе и директно учешће у организовању и извршењу напада на куле Свјетског трговинског центра, и оног из 1993. те посебно оног из 2001.

Без научене лекције Запад је наставио да помаже исламистима који су у случају Босне, под командом Алије и СДА, а заједно са „Младим муслиманима“, користили моћ народне већине унутар власти и наметали идеје и погледе на заједницу, на идентитет и историју.

У новој констелацији не би требало да чуди да поменута врхушка покуша да објасни везе старог постосманоког народа са нормадијским племенима па тако понуди какво такво објашњење за одлазак џихадиста из Босне у Азов. Ни мање ни више него у ред са борцима из Норвешке који су колико јуче демонстративно палили странице Курана.

[/restrict]

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *