ИЗЛОГ КЊИГЕ

Олга Токарчук

ПАМТИВЕК И ДРУГА ДОБА

Службени гласник, Београд

Објављен у Пољској још 1996, овај роман представљао је не само преломну тачку у књижевном развоју Олге Токарчук него и својеврсни заокрет у фабули пољског романа. Још тада, половином деведесетих година, критичари су прогласили Олгу Токарчук за нову наду пољске прозе и она је муњевито стекла наклоност читалаца како у земљи, тако и у свету. Ова књига је освојила велики број књижевних награда и признања, а уврштена је и у обавезну средњошколску лектиру. То је необичан роман, бајка о свету, породична сага у магичној атмосфери пољске провинције, роман-река необичне конструкције која одражава геометријску представу савршенства и пуноће.

 

Жељко Бралић

АНТИЧКА АТИНА КАО ДРУШТВО УЧЕЊА

Чигоја, Београд

Једина доступна научна монографија на нашем језику у потпуности посвећена античкој Атини. У контексту историјских, друштвених и културних кретања, аутор првенствено приказује развој и особености праксе и теорије васпитања и образовања у Атини класичног доба. Посебна поглавља посвећена су образовној делатности најзначајнијих атинских васпитача: путујућих учитеља – софиста; филозофа и васпитача Сократа; беседника и учитеља Исократа; Платона и његове Академије; научника-филозофа Аристотела и његове перипатетичке школе.
Сви су они допринели изградњи високо развијене атинске заједнице, специфичне и јединствене културе која се може сматрати друштвом учења Старог века.        

 

Мишел Колон

ЈА САМ ИЛИ ЈА НИСАМ ШАРЛИ

Прометеј, Нови Сад

Размишљања о рату, терору, исламу и слободи изражавања. У књизи аутор поставља 12 питања за расправу и коментарише проблеме у свом познатом маниру – Џихадисти: Француска недужна? Саудијска Арабија и Катар финансирају тероризам? Да ли су Сједињене Државе наоружавале те терористе? Рат у Сирији: Операција Бин Ладен бис? Антисемитизам се шири. Због Израела? Исламизам и исламофобија: сумњиви муслимани? Француска, то је слобода изражавања? Да ли је требало објавити те карикатуре? Ко је приближио Шарлија НАТО-у и Бернар-Анрију Левију? Теорија завере, клопка? Француски 11. септембар: претња за наше слободе? Шта чинити? У књизи Колон доказује да је Америка створила Ал Каиду и Бин Ладена, а Француска и Белгија евроџихадисте, јер млади Арапи у тим земљама немају будућност. Колонијалне силе желе да овладају Блиским истоком због нафте и других природних богатстава која експлоатишу компаније са Запада.

Дејан Мировић

РУСОФОБИЈА КОД СРБА

Катена мунди, Београд

Књига Дејана Мировића покрива широк историјски лук русофобских садржаја у јавном животу Србије. Он почиње од Берлинског конгреса и развоја вишестраначја у Србији, па до данашњих дана. Књига др Мировића наслања се на теоријска истраживања европских и руских аутора који су се већ бавили русофобијом, Дела Кјезе, Ханеса Хофбауера, Ги Метана и Шафаревича. Истовремено, она је и оригинална у увиђању на који начин се русофобска схватања преносе у деловање политичке и културне елите једне државе чији народ је традиционално русофилски. Стога, аутор осветљава и један од значајнијих друштвених процепа у српском друштву. Он показује на који начин дуготрајно деловање наслеђених предрасуда утиче на доношење одлука од којих зависи судбина једног народа. Мировић путеве русофобије прати готово од самих почетака. Почиње од времена када је она имала изразито антицаристичке елементе, и када се јавља први пут у Србији. Затим, он наставља преко совјетофобије, која је наследила негативне стереотипе и само привидно променила садржај. Анализом русофобских и совјетофобских садржаја титоистичке Југославије, аутор припрема читаоца за увиде у сложени однос савремене Србије према постсовјетској Русији.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *