ЗОНА ЗАБРАЊЕНОГ ЛЕТЕЊА

Како је пропао „генијални“ план Зеленског и Јанше да покрену Трећи светски рат

Одмах после почетка руске „специјалне војне операције“ у Украјини председник те државе се, након тврдоглавог одбијања свих договора с Русијом, присетио „спасоносне идеје“: затражио је увођење „зоне забране лета“ (No-Flight Zone, НФЗ) на небу изнад Украјине. Идеја је да НАТО прогласи поменуту зону, а затим да својим ловцима и ракетама гађа руске авионе, све како би припадници украјинске војске и десничарских паравојски добили предност у окршајима на земљи.

„ОБРАМБОСЛОВЕЦ“ ЈАНША План Володимира Зеленског је одмах пригрлио Јанез Јанша, премијер Словеније, па је на дан почетка руске операције, 24. фебруара, покушао путем твитера да га „прода“ америчком државном секретару Ентонију Блинкену и председнику САД Џоу Бајдену.

Тај „генијални“ план Зеленски–Јанша има, међутим, три мане: прво, ниједна НАТО држава у близини Украјине нема довољно авиона и ракета да би се супротставила ваздушним снагама Русије; друга мана скрива се у чињеници да би такав потез НАТО-а био увод у Трећи светски рат; и трећа, ништа мање важна – испоставило се да ни Америка ни Брисел не желе да пригрле замисао о блокади неба изнад Украјине за руске бомбардере из страха од ширења рата на Европу и Америку. Куда би све то одвело нашу цивилизацију, описао је руски председник Владимир Путин, али су његове речи цензурисани медији у земљама Запада готово у целини игнорисали.

[restrict]

„Покушај да било која земља успостави забрану лета изнад Украјине значио би да је та земља део сукоба и да угрожава руске чете. Не занима нас у чијем сте савезу у том тренутку (НАТО или неком другом). Последице ће бити катастрофалне, не само за Европу већ и за читав свет“, упозорио је Путин.

Те чињенице су, несумњиво, свесне и вође НАТО-а, због чега су у петак одбациле захтев Зеленског и Јанше, рекавши да не намеравају да се мешају у сукоб који би могао да увуче свих 30 држава Северноатлантске алијансе у рат с једном од три суперсиле света, Русијом.

Што није омело Јаншу да, као једини председник неке од европских влада, настави да протежира НФЗ, иако је то по будућност човечанства очигледно погубна идеја. Занимљиво је да је Јанша по струци „обрамбословец“, стручњак за војна и безбедносна питања, коме би првом морало да буде јасно колико је тај предлог сулуд, ако то није Зеленском, који је каријеру уочи уласка у председничку палату у Кијеву градио као комедијант и забављач.

МАРШАЛ ТВИТО Тврдоглавост у истрајавању при захтеву који би могао да доведе до нуклеарног рата Јанша правда својим искуством „ратника“ из десетодневног рата 1991. када је победио, како се радо хвали, у оно доба трећу најснажнију армију у Европи и десету најјачу војску на свету – ЈНА. На шта је толико поносан да је на Тик-Ток поставио видео-спот у коме су Зеленски и он одевени у маскирне униформе. Ратници. Уписане су и године: уз Јаншу 1991, уз Зеленског 2022, а на крају филма пише: „Хероји не беже. Хероји се боре.“

Протекле две године исмеван у ЕУ и светским медијима као „Маршал Твито“ (алузија на комбинацију некадашњег југословенског маршала и Јаншино незасито твитовање), Јанша је уверен да је сада наступило његових пет минута, када ће бирачима код куће (избори су 24. априла) и критичарима широм кугле земаљске доказати своју стратешку виспреност произашлу из „рата“.

Зато унутар ЕУ и НАТО-а заједно са Зеленским предњачи по суманутим радикалним „решењима“ за украјинску кризу, зајахавши талас русофобије (Русима ионако никада није био склон) у напору да профитира митинзима подршке Украјинцима, које преко украјинске телевизије и директно бодри да устрају, непрестано дајући подршку увођењу НФЗ.

БЛАГОДЕТИ АТОМСКОГ РАТА Јаншин притисак на Белу кућу и Јенса Столтенберга да НАТО уведе у „зону забране летова“ за сада није уродио плодом, јер је НАТО идеју оценио неизводљивом, штавише, опасном. Али Јанша, упркос упозорењима да би НФЗ довео до употребе нуклеарног оружја и чак уништења Земље, не одустаје. Разлог за тврдоглавост словеначког премијера, коју критичари описују суицидалном по будућност човечанства, аналитичари налазе у Јаншином есеју, објављеном 1988. у Часопису за критику знаности, у коме је, преузевши неки амерички текст и ругајући се југословенској доктрини одбрамбеног рата, објаснио благодети атомског рата.

Под насловом „Зашто је рат користан?“ Јанша тврди да, ако занемаримо сентиментални пацифизам и ослонимо се на објективне критеријуме, можемо да утврдимо следеће: „Трајан мир није пожељан. Непожељан је, јер је штетан. Рат и све што носи са собом, а пре свега припреме за рат, имају незаменљив значај за напредак човечанства.“ Тако је три године пре него што је преузео улогу словеначког министра одбране, Јанша закључио да су ратови одлични за напредак људске врсте, а нарочито му се допала идеја нуклеарног рата јер би значила „крај несразмерног убијања најјачих припадника људског рода“. Следи мисао да би „постнуклеарна радиоактивност изазвала бројне мутације“ које би резултирале „генетичким напретком људске врсте“, па би се уз „изабране“ (оне који би преживели нуклеарни напад сакривени у атомским склоништима) појавили „подљуди – мутанати“, згодни за јефтину радну снагу…

ИЗБЕГАВАЊЕ КАТАСТРОФЕ На страну је ли Јанша пре 34 године све то срочио као критику рата с тачке гледишта „стручњака за војна питања“ или је посреди глоса (како то данас правда), важно је да је генерални секретар НАТО-а Столтенберг потврдио да неће удовољити Зеленском ни Јанши.

Након ванредног састанка министара спољних послова чланица НАТО-а, изјавио је да су савезници сагласни да неће бити НАТО авиона изнад Украјине, нити НАТО снага на украјинском тлу. Према Столтенберговим речима, одговорност 30 држава НАТО-а је да спрече да се рат прошири ван граница Украјине, јер би био „још опаснији, разорнији и изазвао још више људских патњи“.

Москва се одазвала речима да у НАТО-у, срећом, „још има људи који размишљају рационално“. То се, јасно, не односи на премијера Словеније. Он је на одлуку савезника у НАТО-у који су одбацили његов захтев узвратио кивним твитом. Прво је тражио да НАТО уведе зону забране летова чим је рат почео, а када је тај захтев одбијен, оптужио је НАТО да је то требало да уради још пре почетка рата, јер се онда „Русија не би усудила да ишта уради, као што се ни Хитлер не би усудио 1939. године“. Занемаримо што је поређење неумесно, јер и врхунски амерички геополитичари исмевају тако јефтина пропагандистичка поређења руског председника с вођом Трећег рајха, кључно је да је и НАТО дилему, хоће ли Украјина бити неутрална или део пакта, оценио као безвредну, јер би дошла главе човечанству.

 „Стручност“ словеначког премијера и осталих ратних хушкача пада на испиту и због руске војне доктрине према којој Русија може да користи нуклеарно оружје чак и у конвенционалном сукобу, уколико би био угрожен опстанак државе. У САД су идеју о НФЗ подржали само највећи „јастребови“ у Конгресу, попут републиканца Адама Кинзингера, који је уверен да би зона забране летова омогућила „херојским Украјинцима поштену борбу“. Демантован је на домаћем тлу.

Медијски портал „Вокс“ је Кинзингерову подршку НФЗ оценио као катастрофалну. „Ако САД прогласе зону забране летова у Украјини, то би значило америчку објаву рата Русији и први велики сукоб између две нације које заједно контролишу 90 одсто светског нуклеарног наоружања“, упозорио је „Вокс“. „Зона забране летења није магични кишобран који спречава авионе да лете у одређеном подручју. То би значило пуцати на авионе који лете на одређеном подручју“, објаснила је Олга Оликер, директорка Међународне кризне групе за Европу и централну Азију. „Проглашење зоне забране летења значи улазак у рат“, упозорила је Оликерова.

Све то су разлози због којих је и амерички председник Џо Бајден категорички одбацио директну америчку интервенцију у Украјини. „Наше снаге нису – и неће бити – укључене у сукоб с Русијом у Украјини“, рекао је Бајден новинарима прошле седмице у Белој кући.

Одмах потом се огласио председник Украјине Зеленски и заједно са својим министром спољних послова Дмитром Кулебом осуо вербалну паљбу по Западу и Северноатлантској алијанси због њеног „смушеног става“. Оптужио је НАТО за кукавичлук, па чак и да је дао „зелено светло за бомбардовање цивила“. Тај исти НАТО, у чије редове је уочи руске интервенције желео да на сваки начин увуче Украјину, сада за Зеленског има „слабашно, збуњено вођство које не разуме да је борба за слободну Европу циљ број 1“. На крају је самит НАТО-а Зеленски пропратио претњом да, „ако падне Украјина, пашћете и ви“.

КРАЈ ЈЕДНОГ ПЕРИОДА На погубност захтева Зеленског и Јанше указују и амерички стручњаци. „Русија не може да се третира као Ирак Садама Хусеина“ или „земља Трећег света“, упозоравају амерички стратези. „Људи који позивају на интервенцију у Украјини остали су заглављени у времену америчке хипермоћи 1990-их, када се чинило да Америка својим оружјем готово свуда може да наметне своју визију светског поретка. Украјински рат је један од најјаснијих доказа да је тај период завршен – а америчка политика одбијања да призна ту реалност могла би се показати катастрофалном“, оцењује „Вокс“.

Зоне забране лета јесу биле уведене у Ираку, Босни и Либији, али против много слабијих противника. НАТО је већ 1999. године имао проблема у рату против Србије и Црне Горе. Изгубио је неколико авиона, укључујући невидљиве Ф117-А (један уништен, други непоправљиво оштећен) и један Ф-16. Стога НАТО никада није остварио „ваздушну надмоћ“ у Србији.

НФЗ се не може само „увести“, већ се мора спровести, а то у случају Украјине значи да би државе НАТО-а морале да се обавежу да ће ракетирати руске авионе. При чему руско ваздухопловство превазилази украјинско; руска ратна авијација је друга по величини, после америчке. Уз то, Русија има модерне, вероватно најбоље системе противваздушне одбране, ракетне системе С-400 и С-500, а приде и многе друге. Покушај увођења НФЗ у Украјини не би био ништа у поређењу с претходним НАТО „ангажманима“, а није јасно ни да ли би то уопште било могуће.

Према речима потпуковника УСАФ-а Тајсона Вецела, ваздухопловство снага НАТО-а у близини Украјине нема одговарајући број авиона за извођење такве мисије, нити ће имати у блиској будућности. Вецел упозорава да би сваки покушај успостављања НФЗ над Украјином водио у директно укључење НАТО-а у сукоб и „безмало стопроцентну шансу директног оружаног сукоба између Америке и Русије“.

„НФЗ се не може само прогласити, то треба и реализовати“, пише Рејчел Рицо, виши научни сарадник Европског центра за Атлантски савет. „То значи обавезу држава-чланица НАТО-а да ће обарати руске авионе.“

Подсећања ради, застарела руска Нева погодила је невидљиве америчке бомбардере 1999. године над Србијом. Шта би тек било ако би се Американци срели с најбољим руским противваздушним ракетним системима на свету? Одговор на то питање је изостао. Надајмо се да ће тако и остати. У супротном, опасни захтеви Зеленског и Јанше гурнули би свет у пропаст.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *