НЕ ЖЕЛЕ ДА ЧУЈУ МОЛИТВЕ ПАТРИЈАРХА ЗА УКРАЈИНУ: Резолуцијом којом удара на СПЦ и наш народ Брисел по ко зна који пут показао своје лицемерје

Агресивно растућа русофобија, која је у највећем делу Европске уније букнула након избијања украјинске кризе, добила је још једну скандалозну и потенцијално опасну димензију: на мети Брисела сада су се нашли и православље и Српска православна црква. И то све са циљем да се на Београд, на свим фронтовима, изврши притисак да окрене леђа Москви.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ

Овако саговорници “Новости” укратко тумаче сулуду конструкцију, уграђену у управо усвојену резолуцију Европског парламента о спољном уплитању у све демократске процесе на тлу ЕУ, да православне цркве у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, а посебно у Републици Српској помажу Русији и Русима да остваре “малигни утицај” и дестабилизују Балкан.

У шокантном тексту, “грех” СПЦ је у томе што “промовише Русију као заштитницу традиционалних породичних вредности”, залаже се за “антиевропске програме” и прави поделе у региону. Колико је лицемеран потез европосланика, предвођених подносиоцем резолуције Летонком Сандре Калниете, можда најбоље показује и то што у тексту документа, на пример, нема ни речи о порукама које су из СПЦ слате у вези са дешавањима на истоку Европе. А оне су биле искључиво у духу братске љубави према украјинском народу, позивања на мир и уздржаност. Наиме, патријарх Порфирије до сада се два пута огласио. Први пут да саопшти да је СПЦ одлучила да Украјини упути материјалну помоћ, а други да позове на молитву за све оне који страдају у овој земљи.

У црквеним круговима незванично поручују да квалификације из резолуције ЕП нису новост за СПЦ, јер се сличне тезе већ годинама потурају. У овом конкретном случају реч је о још прљавијој игри јер је на делу злоупотреба сложене ситуације на истоку Европе да би се отворио нови круг квазиоптужби на рачун Цркве и српског народа са циљем да се он додатно ослаби и подели у тренутку када му је јединство потребније него икад.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ

За политичког аналитичара Драгомира Анђелковића нема дилеме да се иза последњег потеза Брисела крије “стара фобија према православљу, која је јака у многим западним земљама, поготово рубним католичким, где је та мржња слична оној из средњег века”:

– Они у Србима и Русима виде народе привржене православној традицији и зато су максимално против нас. Према неким другим православним народима су мање агресивни, јер виде да ту постоји простор да се ти народи одрекну своје историје и традиције. А Срби и Руси су ипак, уз све мане, чврсти у одбрани националних и верских интереса и зато нападају оно што је центар нашег идентитета – нашу цркву. Ипак, мислим да ова резолуција не може да буде опасна јер је сувише екстремистичка. Чак и на Западу многи одбацују таква схватања. По мени, много су опасније оне одмереније њихове мере против нас него ове екстремне, које и на Западу стварају негативан утисак јер подсећају на атмосферу линча из времена верских прогона.

Прочитајте и:

ПОСТОЈИ САМО ЈЕДНА КИНА: Пекинг послао јасну поруку

НОВИ СВЕТСКИ РАТ ЈЕ ВЕЋ ПОЧЕО: Мадуро о тренутној геополитичкој ситуацији

МЕДВЕДЕВ О ОДЛАСКУ МЕКДОНАЛДСА ИЗ РУСИЈЕ: “Можемо и сами да правимо пљескавице”

По Анђелковићу, резолуција Европског парламента је још једна опомена онима који мисле да би требало да се сада договоримо са неким центрима на Западу и дистанцирамо од Русије, како бисмо заштитили своје интересе:

– Ова резолуција доказује да би нас, када бисмо се одвојили од Русије, потпуно сломили. Као што је све оно што су овде радили деведесетих на неки начин била припрема за ово што се сад дешава у Украјини.

ПАРАНОЈА БАЛТИЧКИХ ЗЕМАЉА

БАЛТИЧКЕ земље, Литванија, Естонија и Летонија, годинама подгревају наратив у оквиру европских институција где се доносе одлуке да Србију треба успорити у интеграцијама, јер нашу земљу виде као “тројанског коња” Русије у ЕУ. Ове земље су и најснажнији кочничари да Србија отвори важно поглавље о спољној и безбедносној политици, стално инсистирајући да се у потпуности ускладимо са курсом Брисела у санкцијама Москви.

ВУЧИЋ: ВАЖНО ЈЕ ДА НЕ УЧЕСТВУЈЕМО НИ У КАКВИМ РАТОВИМА

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић још једном је у четвртак истакао да је за нашу земљу важно да не учествује ни у каквим ратовима и да сачува мир и стабилност.

– То ће Србија и да ради – поручио је Вучић, коментаришући изјаву шефа аустријске дипломатије Александера Шаленберга да није оптимиста да је могуће постићи решење путем преговора у украјинској кризи, и који је упозорио на опасност од трећег светског рата.

Вучић је казао да је Шаленберг паметан човек, али да се нада, када је реч о светском рату, да овај аустријски званичник није у праву. Шеф српске државе такође је изразио жаљење што преговори у Турској шефова руске и украјинске дипломатије, Сергеја Лаврова и Дмитра Кулебе, нису били посебно позитивни.

Он је најавио да у петак следе и важни разговори са немачком министарком спољних послова Аналеном Бербок, која долази у Београд:

– Даћемо све од себе да чувамо и добре билатералне односе са Немачком, сматрамо да је пут у Европску унију веома важан за нас, а какви ће разговори бити, о томе могу да говорим кад се заврше.

Бербокова је пре доласка у Београд била у Приштини и Сарајеву, где је поручила да је европска будућност Западног Балкана – немачки приоритет.

(Новости)

Најновије информације читајте у категорији ВЕСТИ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *