ЈУРИШАЛИ СУ НА НАС ГОЛОРУКЕ: Ни после готово две деценије Срби на северу Космета не заборављају дивљање Албанаца

Само што сам се 16. марта 2004. вратио у Чаглавицу из Грачанице са протеста због рањавања нашег суграђанина Јована Ивића (18), дан раније, већ је руља Албанаца почела да пристиже са брда Ветерник.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ

Испред њих је било врло мало полиције која није могла да их обузда, па су почели да пале српске куће, јуришали су на нас голоруке, а нас стотинак Срба покушавали смо да заштитимо животе и наше домове. Иако ненаоружани, одупирали смо се како смо могли неколико сати, све док нису стигли припадници Кфора који су их једва обуздали.

Овако се Златко Стојановић из Чаглавице сећа 17. марта 2004. и супротстављања Срба из Грачанице и околине нападима Албанаца. Уследила је, каже, одбрана Лапљег Села, где су хорде Албанаца из Липљана јуришале на српске куће. И ту су малобројни војници Кфора били немоћни, али су на инсистирање голоруких Срба који су се одупирали неколико сати, послали појачање.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ

Подједнако трауматично и страшно било је тог дана и Србима у Косову Пољу. Њих су у поподневним сатима, из правца Ветерника и Приштине напали углавном млађи Албанци.

– Нагрнули су око пет по подне. Дивљали су, викали… Моја мајка је, не знајући шта се дешава, претходно изашла у башту где су је напали бејзбол палицама.

Тешко су јој повредили главу, руке и тело, а пребили су и мене док сам покушавала да је заштитим – прича нам Невенка Рикало, чији је малолетни син тада успео да позове полицију која их је избавила и одвела у зграду Општине, као и још тридесетак њихових углавном старијих и немоћних суграђана.

Кобни хици из снајпера

У свеопштем нападу Албанаца на Србе и све српско, Драган Спасојевић из Косовске Митровице изгубио је оца Боривоја:

– Снајпер га је погодио директно у срце. Није му било помоћи иако су у болници учинили све што су могли… Комешање је почело око 11 и зачула се сирена. Тада је стотинак Албанаца прешло из јужног у северни део града и почели су да нападају Србе. Наш народ је у паници почео да се окупља али су уследили рафали и пуцњи снајпера из тзв. три солитера. На тераси свог стана убијена је Јана Тучеп, потом мој отац… Десетине суграђана су тешко повређене.

Најновије информације читајте у категорији ВЕСТИ.

Један коментар

  1. MARTOVSKI POGROM nad Srbima 2004 godine: Albanski separatistički šovinisti i teroristi zapalili i porušili ogroman broj srpskih crkava i manastira (preko četrdeset), zaplili i opljčkalipreko 1500 srpskih kuća, ubili izvestan broj Srba i ranili-isprebijali preko hiljadu, proterali preko četiri hilhada Srba, koji do danas nisu se vratili? Kao što nisu se vratili na KiM 250.000 prognanih Srba nakon Nato bombardovanja 2000-te god.

    POSTAVLJA SE PITANJE – Zašto Srbija nije postavila pitanje i zahtevala povratak na Kosovu 250.000 hiljada proteranih Srba i preko 4.000 (četiri hiljada) Srba nakon martovskog pogroma 2004-te godine, kao i 1000 pripadnika srpske vojske na granici sa Albanijom, po Rezoluciji 1244 SB UN-a, …

    – kada su EU parlamentarci-zvaničnici na čelu sa Lajčakom za svaki Briselski sporazum-dijalog gpvptili-podsećali – da se na agendi briselskog dijloga nalaze “sva otvorena pitanja” izmedju Srbije i Kosova, čak i ona koja do sada nisu bila na dnevnom redu?! Zašto ta pitanja Vučić i Dačić nikada nisu postavila u briselskom dijalogu???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.