“РАЗОЧАРАНИ СМО СТАВОМ ПРИШТИНЕ”: Огласиле се земље Квинте поводом срамне одлуке тзв. Косова

Француска, Немачка, Италија, Велика Британија и Сједињене Државе навеле су у заједничком саопштењу да су разочарани одлуком Приштине да одбије конструктиван предлог који је изнела Квинта поводом гласања на територији КиМ на предстојећим изборима 3. априла.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ

– Француска, Немачка, Италија, Уједињено Краљевство и Сједињене државе су се интензивно ангажовале претходних месеци са владама (тзв.) Косова и Србије како би се пронашло прагматично решење да се омогући грађанима (тзв.) Косова да остваре своје бирачко право на изборима у Србији 3. априла 2022. године. Прихватамо да је право Владе (тзв.) Косова да одлучи да ли ће или не омогућити гласање на изборима друге државе. Док ценимо доступност Србије у тражењу решења, са великим разочарањем дочекујемо одлуку владе Косова да одбаци конструктиван предлог који је презентовала Квинта – истиче се у саопштењу.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ

Како даље наводе, са овом одлуком, влада (тзв.) Косова није демонстрирала приврженост принципу заштите грађанских и политичких права свих својих грађана, укључујући припаднике мањинских група.

Такав став владе (тзв.) Косова, како кажу, није на линији са  “нашим вредностима и принципима, и неће ићи у користи њиховим европским аспирацијама”.

Прочитајте и:

ПОЉСКИ ГЕНЕРАЛ ПРЕТИ РУСИЈИ: Показали су оружје које се не може обуздати, поменуо нуклеарно оружје и руске градове

ЛУКАШЕНКО: Пшеница је ново злато и нафта, могуће је да ће бити и скупља

ДИРЕКТАН ПРИТИСАК БРИСЕЛА: ЕУ тражи од Србије да уведе санкције Русији

– После руске инвазије на Украјину, са одобравањем смо дочекали слагање (тзв.) Косова са изјавама и декларацијама које су ЕУ и чланице Квинте усвојили. Међутим, од (тзв.) Косова се такође очекује да се држи кључних вредности и одговорности према регионалној стабилности и да поштује демократске процесе, као и да се посвети заштити права чланова мањинских група. Очекујемо од владе (тзв.) Косова да делује у интересу свих својих грађана, да ради на смањивању тензија и да се констукривно посвети дијалогу о нормализацији односа са Србијом у којима посредује ЕУ – указује се у саопштењу.

– Ово је кључно како би се постигао напредак према свеобухватном споразуму о нормализацији који ће на крају отворити перспективу ЕУ за (тзв.) Косово. Понављамо наш снажан позив за (тзв.) Косово и Србију да се уздрже од било каквих акција и реторике које повећавају тензије и могу довести до инцидената – саопштиле су чланице Квинте.

Најновије информације читајте у категорији ВЕСТИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.