КУСТУРИЦА О РАТУ У УКРАЈИНИ: То је други чин НАТО бомбардовања Србије, свет пролази кроз деконструкцију моћи

Бомбардовање Србије је био први чин, сада Украјина други чин напада НАТО на Југославију, изјавио је данас за руску државну телевизију РТ српски режишер Емир Кустурица.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ

– Свет пролази кроз деконструкцију моћи која је себе сматрала врховном пре 23 године. Тренутни конфликт око Украјине је практично наставак НАТО бомбардовања из 1999. године, казао је Кустурица.

Према његовим речима, пошто је Русија била слаба у то време и њом је владала “западна олигархија” која је подржавала тадашњег председника Бориса Јељцина, Србија је била апсолутно сама у борби за своју слободу, границе и опстанак.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ

-Тада је међународно право промењено у оно што ја зовем “хуманитарно” право”, рекао је Кустурица, алудирајући на званичан НАТО разлог за бомбардовање, а то је заустављање хуманитарне катастрофе на Косову и Метохији, додаје РТ.

-То је касније постала доктрина звана “одговорност за заштиту”, коришћена као изговор за рат. Актуелни рат није дошао ниоткуда. Ово је наставак нечега што је посејано много раније. Види се континуитет русофобије на Западу, који је одбио руску понуду за партнерство након Хладног рата, додао је Кустурица.

Он је истакао да Срби нису за рат, већ да се само сећају 1999. године и да разумеју разлоге тренутног конфликта у Украјини.

Прочитајте и:

ПОЉСКИ ГЕНЕРАЛ ПРЕТИ РУСИЈИ: Показали су оружје које се не може обуздати, поменуо нуклеарно оружје и руске градове

ЛУКАШЕНКО: Пшеница је ново злато и нафта, могуће је да ће бити и скупља

ДИРЕКТАН ПРИТИСАК БРИСЕЛА: ЕУ тражи од Србије да уведе санкције Русији

-У једнополарном свету, нико не плаћа цену за њихове потезе. Сада се суочавамо са деконструкцијом моћи у свету и оно што је важно, мислим, на крају, оно што је важно је какво оружје имате, додао је он.

Кустрица је казао да 1999. године Србија није имала најмодерније оружје и да је Јељцин блокирао испоруку противваздушних система који су могли да направе већу разлику.

-Чак и тада, Срби су успели да оборе амерички “невидљиви” авион. Сећају се “хуманитарних” НАТО бомби чак и данас. НАТО није сишао на земљу, јер је знао да би се српски народ борио, додао је.

Кустурица је осудио забрану руских диригената, композитора и разних аутора, паљење књига на градским трговима, како су нацисти радили, додаје он.

-Чехов, Пушкин, Достојевски, Толстој су нераздвојиви део европске културе. Запад покушава да их избаци, али свет ће видети да ће се ти делови поново саставити, казао је режисер.

(Танјуг)

Најновије информације читајте у категорији ВЕСТИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *