НИЖЕ АКЦИЗЕ ЗА ПУНЕ РЕЗЕРВОАРЕ: Држава се одриче петине намета, а маржу ограничава на шест динара

бензин, бензинска пумпа, пумпаОдлука Владе којом се осигурава снабдевеност горивом без већег скока цене, припремљена је и требало би данас да буде усвојена. Како је најавио председник Србије Александар Вучић, држава ће се одрећи 20 одсто акцизе и укинути царину на увоз сирове нафте из трећих држава, а трговцима ће бити ограничена маржа на шест динара.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ

Како је рекао, наредних месец и по пољопривредницима је гарантовано снабдевање по цени од 179 динара по литру евродизела. Возачи, како стручњаци кажу, плаћаће сличну цену као до сада. Под условом да на берзи цене не оду до неба.

Тренутно је на снази Уредба којом су “замрзнуте” цене бензина на 171 динар, а дизела на 179 динара. Оваква рачуница, међутим, значила би пословање са губитком за пумпаџије, јер набавна цена већ премашује продајну за више од десет динара. Зато су данима апеловали на надлежне да “одмрзну” цене и смисле решење.

– Гледајући остале врсте горива и берзу, тржишна цена дизела тренутно би премашивала 200 динара – каже Љубинко Савић, саветник за енергетику Привредне коморе Србије. – Када се одузме око 12 динара, што је петина тренутне акцизе од скоро 60 динара коју плаћају увозници и дода максималних шест динара марже, добија се цена по којој можемо да очекујемо да ће се продавати гориво на пумпама. Оквирно, то је око 180 динара.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ

Небојша Атанацковић, почасни председник Уније послодаваца, сматра да је решење које је изнео Вучић плод преговора претходних дана са нафташима. Како каже, припремљена одлука је очигледан напор државе да цена горива у наредном периоду остане слична садашњој.

– Вероватно ће се овом мером у наредном периоду очувати слична ситуација на тотемима – рекао је Атанацковић. – Чињеница је да набавне цене горива свакодневно расту и да је пре месец дана она била за око 20 динара нижа од садашње од 193 динара, колико је последња истакнута на ценовнику НИС. У овом моменту неко ко жели да купи по овој цени, мора да прода за ограничених 179 динара. Вероватно ће многе пумпе морати да набављају гориво упркос овом губитку, јер имају сталне уговоре и аранжмане. Садашњу ситуацију најтеже подносе мале пумпе од укупно око 1.600, колико их послује у Србији.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је јуче да је држава донела меру која је у складу с постојећим законом, с намером ублажавања великог пораста цена на бензинским пумпама:

– Смањеним акцизама буџет ће имати смањен приход, али јавне финансије могу да издрже тај трошак. Губитак само на акцизама је 3,6 милијарди динара месечно, што је огроман новац, односно око 30 милиона евра које држава преузима на себе, као што смо преузели највећи терет кризе када је пандемија ковида 19 у питању и све остале кризе које су нас задесиле. Опет показујемо снагу својих јавних финансија и бригу за грађане.

(Новости)

Најновије информације читајте у категорији ВЕСТИ.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.