У РАЉАМА РЕЗОЛУЦИЈЕ

СРБИЈА И РАТ У УКРАЈИНИ

Шта значи то што је Србија на Генералној скупштини УН гласала за резолуцију коју су предложиле САД и 95 других држава о рату у Украјини?

Хитна специјална седница Генералне скупштине УН одржана од 28. фебруара до 2. марта ове године веома је редак догађај у животу светске организације и до сада је одржана само 11 пута. Према поглављу 5 Повеље УН, петнаесточлани Савет безбедности је тело које се у нормалним околностима бави питањима мира и безбедности у свету. У случају да Савет безбедности, услед неслагања, није у могућности да донесе одлуку, резолуцијом 377 од 3. новембра 1950. установљено је право Генералне скупштине да у року од 24 часа одржи хитну специјалну седницу на којој би разматрала то питање. Прва оваква седница одржана је због Суецке кризе од 1. до 10. новембра 1956, а десета, сазвана због израелско-палестинског сукоба, настављана је у чак 17 наврата и трајала је од 24. априла 1997. до 13. јуна 2018. године.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

 


Један коментар

  1. Tоплица

    Час нам се учинило да су Западњаци прескочили нашу маленкост и прешли на крупније карте, а онда се стресемо од страха видећи да они педантно чисте и иза себе.
    Реч је о свеу који је бар столеће галамио о демократији као вољи народа, а да се од тога није придржавао ничега. Био је то успешан економски, развојни пројекат, који је уз привилеговану позицију на тржишту обезбедио свом народу оно што је ”Велики инквизитор” на време непогрешиво уочио. То је омогућило да се онако самоуверено гура прича о демократским слободама и пропагандом плаве и плене континенти. Не бисмо се томе враћали да га није опет пред нашим вратима . Заиста шта нам преостаје ових дана кад ти Немци које наговештава проф. Чворовић бану на врата ?! Како опстати пред том врстом ”демократије”? Ко су те снаге које треба да осмисле други, достојни пут, и да са њиме изиђу пред нас ?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.