“Србија нам неће увести санкције, не верујем у такав сценарио” – Боцан-Харченко у интервјуу за “Новости”

У ПОГЛЕДУ увођења санкција Русији од Србије ми смо мирни, знајући доследност Београда, председника Александра Вучића, Владе, када је реч о заштити и чувању националних интереса ваше земље.

А однос са Русијом утемељен је на националном интересу Србије, па и жеље и очекивања народа. За разлику од Запада, који и сада притиска и наставља да тражи од Србије нешто, ми нисмо, а ни сада не тражимо да заузмете овај или онај став. То је, уосталом, општи приступ Русије, да свака земља треба да одлучује на основу својих националних ставова.

Ово у интервјуу за “Новости” поручује амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко поводом све јачих притисака из ЕУ да се Србија прикључи санкцијама Москви због кризе у Украјини. Он нема дилему када је реч о евентуалном сценарију по којем би Београд био приморан да уведе рестриктивне мере против Москве:

– Не, лично не верујем у такав сценарио. И тај закључак извлачим на основу разговора које сам имао са руководством Србије о дугорочним визијама ваше државе. Сада су на Западу нервозни јер је Србија заузела свој национални, државни став. Надам се да ће и следећа фаза развоја међународних односа ићи у правцу тога да ће свака земља водити више рачуна о свом националном интересу. Јер, ситуација у којој само неколико земаља жели да одлучује, по својим правилима, без обзира на Повељу УН и међународно право у целини, а да мале државе само то подржавају – дугорочно је немогућа и не доприноси стабилности.

Можемо ли и након што је Русија признала суверенитет Доњецка и Луганска да рачунамо на очување позиција Москве када је реч о Косову?

– Наравно. Као и по другим питањима, и по питању Косова став Русије је принципијелан, трајан, не мења се зависно од промене ситуације у региону Балкана или ван њега. Тај став се ослања на међународно право. Наставићемо сарадњу у вези са решавањем косовског питања.

Има тумачења да је Русија признавањем Доњецке и Луганске републике и војном акцијом у Украјини изгубила легитимитет и морално право да брани међународне норме, па и да нам помаже у одбрани КиМ, јер их је овим потезима и сама прекршила?

– Ми нисмо прекршили међународно право. Признали смо Доњецк и Луганск, који су имали право, по међународном праву, да прогласе независност. Они су као независне државе од Русије затражили помоћ и на основу уговора и члана 51 поглавља VII Повеље УН ми смо је пружили. Не правимо никакве паралеле између Косова и онога што се сада дешава. Не могу се упоређивати сасвим различите ситуације. Београд, борећи се против терориста тзв. ОВК, никад није користио тешко наоружање против цивила. А управо то су радиле и даље раде кијевске снаге у Донбасу.

 Србија не може да призна суверенитет Доњецка и Луганска, јер би се тиме практично одрекла и дела своје територије, односно признала би лажну косовску државу. Да ли ће Москва, ипак, тражити од Београда да то учини?

– Наравно да не. То су већ независне државе. Поновићу, не тражимо ништа од Србије.

Фото: Драган Миловановић

 

ПОДРШКА ПРЕДСЕДНИКУ

КОЛИКО изопштавање из света и неминовне економске последице могу да угрозе руски народ и Путинов рејтинг?

– Не могу да се сложим са тезом изолације Русије од стране међународне заједнице, јер међународна заједница није само Запад. Имамо одличне односе са Кином и другим земљама, са државама из комшилука и широм света. Сигурно је да ће због санкција бити потешкоћа, али наша влада има вишегодишње искуство како да сузбије и смањи њихове последице. Нико не очекује катастрофу. Расположење већине грађана Русије је такво да је важније достојанство, очување националних интереса, суверенитета, заштита Руса, залагање за оно што је правично. Председник је показао одлучност у заштити и безбедности Русије и ставова наше земље у оквиру међународне заједнице. Зато нема разлога за било какав закључак о смањивању подршке Путину. Нисам видео никакве назнаке тога, управо супротно, има већинску подршку.

Како гледате на поређења Путинових аргумената и војне стратегије у Украјини са оном коју је НАТО користио током напада на СРЈ 1999?

– По мом мишљењу, ту никакве сличности нема. Ако неки мисле да сличност постоји, ту бих указао на важну разлику: све што су они изговарали и представљали као разлог за акцију на терену, било је утемељено на лажима. Сетите се режираног догађаја у Рачку. Њихови аргументи су били измишљотине, наши стварни. Па сетите се само њихових најава “рата уживо” уочи агресије против Београда 1999, перформанса у којима су уживали дајући непоуздане информације, само да се прави неки “шоу”. Наше информације су поуздане, праве, даје их Министарство одбране.

И какве су вам последње информације о ситуацији на терену?

– Наставља се војна операција, министар одбране Шојгу је рекао да ће се наставити све до испуњавања циља, а он је већ познат, нагласио га је председник Путин: заштита Доњецка и Луганска, денацификација и демилитаризација Украјине. Овде је реч о безбедности не само Руса који тамо живе, већ и Украјине и украјинског народа. Од тзв. Мајдана, односно државног удара 2014. године, који су извеле неонацистичке снаге у Украјини и, како се сад то назива “заједнички Запад”, ако то уопште постоји, јасно је да њима уопште није стало до украјинског народа. Мислим да се то добро схвата и види и у Србији. Украјина се годинама користи као терен за поткопавање и удар на безбедност Русије. Све је то велика трагедија, и страдања руског и украјинског народа. Сад Русија води битку да се заврши тај рат, укључујући и то да заштити Европу од повратка нацизма.

Кад кажете да ће Русија завршити рат, шта то подразумева? Да ли ће се руске снаге ограничити на Донбас или…

– Циљ Русије није окупација Украјине, то је уосталом управо рекао и министар Шојгу. Циљ је заштита Доњецка и Луганска, Руса који тамо живе, безбедност Русије, денацификација и демилитаризација Украјине, и да она напокон добије нормалну власт. Задатак за наше снаге је изузетно тежак и више пута је потврђено и то нико не оспорава, чак ни они најзлонамернији према нама – а то је да руска војска и народна милиција Луганска и Доњецка не ударају на цивиле и цивилне објекте. То је потпуно забрањено, како не би били угрожени недужни људи, инфраструктура. За нас је то најважније, да се ова операција заврши без цивилних жртава. С друге стране, украјинске снаге, пре свега националистичке јединице, али и њихова војска, све се то сад измешало, и даље бомбардују школе, вртиће, убијају недужне цивиле сваког дана у Доњецку и Луганску. И не само то, све више и више украјинске снаге користе тзв. људски штит, намештају тешко наоружање у насељена места, између зграда, и за то сада има много доказа. Да не говорим о употреби наоружања које је забрањено међународним конвенцијама и споразумима.

НЕЋЕ БИТИ ТРЕЋЕГ СВЕТСКОГ РАТА Боцан-Харченко у интервјуу за Новости: Србија нам неће увести санкције, не верујем у такав сценарио

Фото: Драган Миловановић 

 

Многи су пак Путинову одлуку да подигне ниво борбене готовости снага за одвраћање протумачили као претњу нуклеарним наоружањем?

– То није исправно тумачење. Овде је пре свега реч о стављању у приправност стручног, људског фактора. Али, у сваком случају, наша земља располаже таквим наоружањем. Ово је, пре свега, одговор на претње Запада које се настављају. Па Зеленски је на безбедносној конференцији у Минхену пре неколико дана рекао да Украјина жели да јој се врати статус нуклеарне државе, који иначе никад није имала. И за то је добио аплауз присутних!

Неће бити Трећег светског рата

Колико је реална опасност да сукоб у Украјини прерасте у трећи светски рат?

– По мени није. Председник Путин је одлучан, он је већ рекао немојте да се мешате у ове ствари, он је доста озбиљан. И мислим да су те поруке примљене доста озбиљно. Нажалост, нису хтели да разумеју пре 24. фебруара, да црвене линије постоје и да је наше стрпљење истрошено. Сада се нешто замера Русији, а они су дошли до нашег дворишта, у Европи је распоређено нуклеарно наоружање САД. Циљ Русије је да се заврши специјална операција и криза у Украјини, али ми мислимо и на глобалну стабилност.

ИЗВОР: ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

 

НАЈНОВИЈЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О РАТУ У УКРАЈИНИ ПРАТИТЕ НА НАШОЈ:

ФЕЈСБУК СТРАНИЦИ

ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ И

ВИБЕР ГРУПИ 

 

Један коментар

  1. Rusija u kratkom vremenskom periodu ponovo vodi rat protiv nacista i ponovo ce ga dobiti i to trijunfalno. Mnoge poslusnicke drzave ce moliti za oprost i bice ih sramota sta su radile protiv Ruske federacije. Sto se nas tice ni pod kojim uslovima uraditi nista lose protiv te drzave, vec biti po strani, kada im vec nemozemo pomoci, jer smo i sami bili u istoj situaciji plus osiromaseni uranijum. Ovi koji ponovo kidisu raspasce se kao EU, tako i ono zlo preko bare.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *