РУСКИ ГЕНЕРАЛ О ОДЛУЦИ КИЈЕВА: “То ни на Кавказу нису радили”

 

Руска армија у сарадњи са јединицама република Донбаса наставља специјалну операцију са циљем, како је рекао председник Владимир Путин, демилитаризације денацификације Украјине, пише Раша Тудеј.

Због великих губитака које су претрпеле Оружане снаге Украјине и националистичке јединице, кијевски режим је одлучио да искористи последњу шансу – формирање територијалне одбране.

ЗАПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ

Какву улогу могу имати такви одреди, који су на брзину формирани и чини их наоружано, али необучено цивилно становништво? За РТ је о томе говорио генерал-пуковник Владимир Шаманов, херој Русије и посланик Државне думе.

Како оцењујете стварање формација тзв. територијалне одбране у Украјини?

– То видим као злочиначку, и искрено нехуману одлуку. Председник Русије је сасвим оправдано назвао режим Зеленског “бандом наркомана и бандита”. Неки од ових привремених владара Украјине не схватају шта раде. Други су, напротив, прорачунати, и спремни су да се сакрију иза људи који не знају да се боре, топовског меса. Овај, по њиховом мишљењу, потрошни материјал је потребан само да би се на неко минимално време одложило напредовање наших трупа у урбаним срединама. Али борци руских специјалаца ће неизбежно заузети градове. Вероватно је смрт цивила потребна криминалцима у украјинској влади само да би сами имали времена да побегну од одмазде.

Ко је, по вашем мишљењу, сада окосница одбране у Кијеву, Харкову и другим украјинским градовима?

Знам тачно ко је на челу ових одреда: националисти и фашисти који су стекли борбено искуство у Донбасу. А кадрове, сигуран сам у то са великим степеном вероватноће, чине људи потпуно дрогирани русофобичном пропагандом и беспослено становништво. То је експлозивна мешавина хетерогених елемената, коју је нереално ставити у једну борбену формацију. Они једноставно неће моћи да прате команде.

Али ови људи сада имају оружје у рукама.

Да, и неки од њих то већ активно користе. Неко брзо поправља своју финансијску ситуацију, бавећи се пљачкама. Други пуцају на аутомобиле у пролазу, на случајне пролазнике, сумњајући да је свако кога сретну руски саботер. Колико је људи у Украјини већ убијено због таквих глупости? Други већ продају аутомате преко друштвених мрежа…

Генерално, ја сам као војник огорчен због такве поделе наоружања у Украјини. Како су јавили пропагандисти кијевског режима, само у украјинској престоници су непознатим људима дали 25.000 аутомата и огромне количине муниције. Зеленски нема саосећања према људима којима и даље влада. Или се нада да ће се они поубијати, па ће онда све свалити на “окупаторе”? Не, он ће морати да одговара за овај злочин.

Да ли сте и сами током контратерористичких операција на Северном Кавказу суочавали са сличним оружаним формацијама у борби?

Не, тамо је ситуација била другачија. Али терористи су се често скривали иза цивила. То нису били локалци, мештани овог или оног насеља, већ разбојници који су дошли из иностранства. Озлоглашени Хатаб, страно смеће које је немилосрдно покушавало да жене, децу и старце изложи мецима мојих војника. Али нисмо пуцали на њих, а многи цивили су се касније захвалили руским војницима и официрима што су им спасили животе.

Бандити Кијева и националистички батаљони се на исти начин односе према украјинском становништву – као да су странци. Њима није жао ових људи, не пуштају их да се евакуишу кроз хуманитарне коридоре које је отворила руска војска, а на одређеним местима, као у Донбасу, у Волновахи и Маријупољу, чак су их узели као таоце. Шта онда рећи о страним плаћеницима који су дошли да ратују у Украјини?

Рекли сте да руски војници не пуцају на цивиле. Хоће ли бити попустљивости према борцима територијалне одбране?

Ако човек на бојном пољу држи оружје у рукама, ко је он?

Разумљиво. А ако борац буде заробљен?

Притвор, биће разоружан, нахрањен – па на суђење. Казна – у складу са законом, у зависности од утврђене кривице. Али сигуран сам да ће међу овим људима бити мало мртвих и затвореника.

Зашто?

Када на њих крену наши специјалци или оклопна возила, сва борбеност тих “бранилаца” у трену испари. Борбена ефикасност украјинске територијалне одбране је близу нуле. Опет, они су топовско месо. Такве формације се боре док не претрпе губитке, а затим се расипају.

Шта бисте ви, као човек са великим борбеним искуством, пожелели грађанима Украјине, који су сада ступили у јединице територијалне одбране?

Ако не због себе, онда због својих мајки, жена и деце. Баците оружје, идите кући. Руска војска се не бори против цивила.

4 коментара

  1. Бранислав

    Жао ми је украјинских људи,али и разумем руског председника и људе око њега. Буде ли Русија пала свет је у оковима.

    88
    3
    • Ne zaboravi da su kroz istoriju mnoge moćne sile i osvajači upravo u Rusiji završavali svoje “krstarenje” svetom!Tu je i Kina koja mora da bude u savezništvu sa Rusijom jer ako padne Rusija Kinezi su sledeći!
      Dok postoje Rusija i Kina ovakve kakve su danas Srbija ne treba da se brine!

  2. Rusija nece pasti, ali jeste zalosno sve sto se desava, a najveci krivac stoji po strani i broji mrtve!!!

    39
    1
    • Tomislav Jovanovic

      Borba za pravdu i istinu iza buducnost sveta bez nato okova je ispravna i ona ce pobediti!!! Bog je malo spor ali je dostizan!!! Zivela Rusija i ruski i beloruski narod koji se bori za sebe i ceo svet koji zeli da zivi u miru ali bez okova nato predvodjenog sa amerikancima cija vlada je usmrtila najvise ljudi na Zemlji i nanela najvise zla!!!

      39
      1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *