ПУТИН МАКРОНУ ПОСТАВИО ДВА УСЛОВА: Упозорава да одуговлачење преговора доводи до додатних захтева према Кијеву

Циљ војне операције у Украјини јесу демилитаризација и неутрални статус Украјине, како с њене територије не би претила опасност за Русију, изјавио је руски председник Владимир Путин у телефонском разговору с француским колегом Емануелом Макроном.

Руски председник је нагласио да ће сви задаци специјалне војне операције бити испуњени у сваком случају, а да ће покушаји Кијева да купи време одуговлачењем преговора довести само до тога да се у преговарачкој позицији Москве појаве нови услови.

ЗАПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ

Путин је, како преноси Кремљ у саопштењу, нагласио да је Русија одлучна у борби против националистичких оружаних формација у Украјини, које врше ратне злочине, укључујући постављање борбене технике у стамбене четврти и користећи цивиле као живи штит.

Према његовим речима, током специјалне војне операције, која тече по плану, руска војска чини све што је могуће да се сачувају животи цивила.

Председник Русије је позвао Макрона да се придружи напорима да се омогући безбедна евакуација страних држављана из Украјине, споменувши и групу индијских студената у Харкову које украјински милитанти држе као таоце.

Прочитајте више:

“Србија нам неће увести санкције, не верујем у такав сценарио” – Боцан-Харченко у интервјуу за “Новости”

“РАТ У ЈУГОСЛАВИЈИ ЈЕ БИО УВОД У ОВАЈ РАТ” Вучелић у јутарњем програму: Украјина је нацификована

“НЕКА ЛЕТЕ У СВЕМИР НА СВОЈИМ МЕТЛАМА” Рогозин саопштио – Русија зауставља испоруке ракетних мотора у САД

Емануел Макрон је, како је наведено у саопштењу, обећао да ће о томе разговарати с украјинским руководством.

Путин је Макрону скренуо пажњу на то да западне земље, па и сама Француска, буквално ништа нису учиниле да би приморале Кијев да испуњава одредбе Минских споразума.

Руски лидер је нагласио да се ћути о вишегодишњем геноциду над цивилима у Донбасу, који је довео до бројних људских жртава и принудио стотине хиљада људи да траже уточиште у Русији.

Двојица председника су се договорила да Париз и Москва наставе контакте на разним нивоима.

Путин је, такође, детаљно коментарисао изјаву председника Француске током обраћања нацији поводом рата у Украјини да је лаж да Русија у Украјини води борбу против нацизма. Руски председник је, како саопштава Кремљ, аргументовано објаснио каква је суштинска улога неонациста у државној политици Кијева.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *