РАТОВИ У КУЛТУРИ: КАКО СЕ РЕГРУТУЈУ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ

РАЗГОВАРАО ВЛАДИМИР ДИМИТРИЈЕВИЋ
ФОТОГРАФИЈЕ МИЛАН ТИМОТИЋ

С Мишом Ђурковићем, у наставку интервјуа, разговарали смо о манипулацијама помоћу операција под лажном заставом, наметању културних образаца и злоупотреби културе, о улози хуманитарних организација и фондација у данашњем друштву.

Миша Ђурковић, доктор филозофије, директор Института за европске студије, мислилац је и јавни делатник кога не треба нарочито представљати. Повод за овај разговор је двотомник „Тамни коридори моћи“ и „Мрачни коридори моћи“, који се, у издању „Катене мунди“, бави оним што се, популарно, мада помало непрецизно, зове конспирологијом.

Кренимо на конкретизацију приче о деловању тајних сила. Рецимо, конспиролошки појмови не могу без термина „операција под лажном заставом“. Још је Кафка говорио: „Све плови под лажном заставом.“ И тиме сте се бавили, па вас молим да наше читаоце упознате са суштином ове појаве, нарочито кад видимо да укронацисти убијају цивиле и то приписују руској војсци.

То су насилни, разорни, агресивни чинови, обично војне или паравојне операције и акције које влада, војска, или служба неке земље предузимају да би оствариле одређене безбедносне и политичке циљеве, а подмећу их неком другом актеру или држави. Читава конструкција се изводи тако да се за тај чин оптужи неки други актер и да то изазове његову осуду, а да се прави кривац никада не открије. Новија историја је већ препуна догађаја за које је доказано да су такве операције, као што су потапање брода Лузитанија, паљење Рајхстага, извођење операције Ајакс у Ирану, инцидент у заливу Тонкин, покољ у Болоњи и убиство Алда Мора као део система Гладио итд. И на нашим просторима су познати случајеви улице Васе Мискина и Мaркала у Сарајеву, или убиство Зорана Ђинђића, а постоји већ бројна литература и мноштво контроверзи које указују да је 11. септембар 2001. нека врста такве акције. Последња дешавања у арапском свету многе ауторе подстичу на хипотезу да је цело Арапско пролеће у основи америчка фолс флег акција. О овом феномену планирам посебно истраживање.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

 


Један коментар

  1. Tоплица

    Ни о чему спорити. Једино се питамо откуд идеја том врху Америчке пирамиде све те идеје ? Да ли је могуће, да ли је реално да то што гурају прође макар и код њих ? Да се не испостави превише крви ни за шта ? Кад се присетимо основног закона акције и реакције у природи, онда се узалудно трудимо да сагледамо стање у Америчком друштву које гура поменути врх ка свему томе. Па нам делује да је константна несрећа покретач феномена живо, његове динамике.
    Књигу ”Тамни коридори моћи” за сада не налазимо, баш као што претходно беше са ”Духом самопорицања” професора Ломпара.
    На крају питање – да ли у једном времену може да пропадне народ који у истом том времену изроди људе попут групе наших врхунских интелектуалаца, као што је то са нама данас ?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.