РАТ У УКРАЈИНИ ПРАВИ ХАОС НА ТРЖИШТУ НАФТЕ: Могућ глобални шок због пада производње и санкција

ПОТЕНЦИЈАЛНИ прекид испорука руске нафте услед западних санкција према Москви због војног сукоба у Украјини може изазвати глобални шок на тржишту нафте, упозорава Међународна агенција за енергију (ИЕА).

У „Извештају о тржишту нафте” објављеном данас, ИЕА предвиђа пад производње сирове нафте у Русији за 3,0 милиона барела дневно од априла, због санкција и одбијања увозника да купују руску нафту, преноси агенција Тасс.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ  

Само Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати имају расположиве производне капацитете који могу да надокнаде пад руске производње нафте, напомињу експерти ИЕА.

 

Извоз руске нафте и нафтних деривата могао би да опадне за 2,5 милиона барела дневно, наводи агенција.

РАТ У УКРАЈИНИ ПРАВИ ХАОС НА ТРЖИШТУ НАФТЕ: Могућ глобални шок због пада производње и санкција

Санкције руском нафтном и гасном сектору, уведене због војне операције у Украјини која је почела 24. фебруара, не односе се директно на забрану испорука нафте и гаса из Русије. Ипак, и ЕУ и САД су током неколико фаза увођења санкција у потпуности забраниле улагања у руски енергетски сектор, као и испоруку технологија и компоненти за истраживање, производњу и прераду сирове нафте на територији Русије.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ

У међувремену, САД су забраниле и увоз руске нафте и нафтних деривата. ЕУ није увела директан ембарго на извоз руских угљоводоника због ризика по властиту енергетску безбедност, јер руска нафта учествује са једном трећином у подмиривању европске потрошње, а гас има удео од чак 40 процената.

Читав низ европских нафтних и гасних компанија најавио је планове о прекиду веза са руским партнерима, повлачење из заједничких пројеката или, у најмању руку, обуставу улагања у будуће пројекте. Медху њима су Шел, ТоталЕнержи, Еквинор, Ени, ОМВ, Винтершал Деа, британски БП и други. Европски партнери такође одбијају да купују руску нафту и нафтне деривате, наводи Тасс.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *