ПРЕСУДНИ ЗНАЧАЈ МАСОНЕРИЈЕ У ЈУГОСЛОВЕНСКОЈ ПОЛИТИЦИ

РАЗГОВАРАО ВЛАДИМИР ДИМИТРИЈЕВИЋ
ФОТОГРАФИЈЕ МИЛАН ТИМОТИЋ

С Мишом Ђурковићем разговарали смо о утицају тајних друштава на свет политике у иностранству, али и код нас, посебно се осврћући на везе масонерије и дешавања у Краљевини Југославији, те повезаност с Католичком црквом

Миша Ђурковић, доктор филозофије, директор Института за европске студије, мислилац је и јавни делатник кога не треба нарочито представљати. Повод за овај разговор је двотомник „Тамни коридори моћи“ и „Мрачни коридори моћи“, који се, у издању „Катене мунди“, бави оним што се, популарно, мада помало непрецизно, зове конспирологијом.

Прво и суштински важно питање: да ли сте се икад плашили да, бавећи се конспирологијом, не будете оптужени да се окрећете ненаучним темама, оним што не постоји и нема сазнајну вредност?

Почнимо од почетака савремене друштвене науке. На почетку стварања модерне политичке теорије стоји име Жана Бодена који је са „Шест књига о републици“ поставио основе савремене перцепције државе с појмом суверенитета. Исти аутор је, између осталог, написао и тада веома запажено дело „De la démonomanie des sorciers“ (1580) – „О демономанији чаробњака“. Ово дело, које је имало десет издања у следећих двадесетак година, бави се историјом чаробњаштва и вештичарења, описује савремене случајеве и залаже се за радикално кажњавање вештица које би заобишло законску процедуру као превише неефикасну у тим случајевима. Овај случај помињемо јер је Боден – покушавајући да у свом систему политичке теорије обухвати приказ и нормативно захватање стварности – осећао потребу да осим о политичким институцијама, економији, историји и природној теологији, пише и о свету демона, вештица и паранормалних феномена.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

 

 

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.