Осигурање за миран сан

Друга по реду овогодишња радионица коју Компанија „Дунав осигурање“ организује у сарадњи са Агропресом одржана је у Нишавском округу у општини Сврљиг. Повод је био и те како важан – после 30 година пословања власник Подрума „Малча“ и Винарије „Статус“ одлучио је да своје винарије и винограде осигура.

Домаћин радионице Бора Јовић није крио задовољство одлуком да осигура своју производњу у присуству медија, представника Министарства пољопривреде и председника Општине Сврљиг, на дан који је посвећен виноградарима: -Хтели смо да смањимо наше страхове и да у нову сезону уђемо с мање ризика. Све претходне године с доста штета изнедриле су одлуку за осигурање, које нисмо имали. Компанија „Дунав“, проценили смо, има адекватну понуду што се тиче наше сигурности, нашег осигурања плантажа, тако да смо данас одлучили да полису осигурања закључимо у „Дунав осигурању“. Осигурали смо се да мирније спавамо.


Пољопривредни произвођач Бојан Павловић из села Радмиловца у општини Сврљиг има засаде вишње на 15 хектара и велику подршку породице која му помаже у производњи. Већ пет година осигурава своје засаде у Компанији „Дунав осигурање“. Своја искуства поделио је с учесницима радионице:
– Задовољан сам проценом и динамиком исплате штета од стране Компаније „Дунав“. Ове године осигураћу и површине под младим засадима воћа. Општина Сврљиг је пољопривредницима овог краја изашла у сусрет прикључивши се субвенцијама Министарства пољопривреде са додатних 40%. У почетку сам мислио да је осигурање инвестиција која не може да се врати. Након свих досадашњих искустава могу да кажем да сам се преварио. Осигурање пољопривредне производње заиста вреди и препоручујем га својим комшијама, пријатељима који следе мој пример и закључују полисе осигурања.


Овакве радионице и произвођаче Министарство жели да подржи, јер је, нажалост, још увек мали број пољопривредника осигуран у Србији – истакао је у свом излагању Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде, и додао: – Заједно радимо и са осигуравајућим кућама и са осталим министарствима која су надлежна да осмислимо модел да сви буду задовољни, и пољопривредни произвођачи и осигуравајуће куће, како би свако ту видео свој интерес. Располажемо са око милијарду динара за осигурање у пољопривреди. Мера коју је донело Министарство за осигурање су субвенције, које за
регионе у Србији износе 40 %, а за пет региона који су највише погођени временским неприликама чак 70% премије осигурања.


Општина Сврљиг је увидела значај осигурања пољопривредника на овој територији, иако је мала и сиромашна општина, рекао је у свом уводном излагању Мирослав Марковић, председник Општине Сврљиг.
–Ми смо пре пет-шест година схватили колико је битно осигурање пољопривредне производње јер када дође до неке елементарне непогоде, ми нисмо у могућности да на адекватан начин пољопривредницима надокнадимо штету. Због тога смо одлучили да са 40% учествујемо у субвенционисању осигурања пољопривредника, тако да пољопривредник са територије општине Сврљиг плаћа само 20 процената од укупне премије осигурања. То је и те како повољно. Имамо среће да су пољопривредни произвођачи препознали значај осигурања и сви су осигурали своје пољопривредне површине. Наше искуство са
Компанијом „Дунав осигурање“ је заиста било позитивно и због тога је општина Сврљиг одмах донела одлуку и да осигура сва газдинства на територији наше општине. У случају пожара, удара грома или неких других непогода газдинства на територији општине Сврљиг, као и сва домаћинства, осигурана су захваљујући „Дунаву“.

О културама које Компанија „Дунав“ осигурава и значају осигурања говорио је и Милан Јојић, шеф интерне продаје Главне филијале „Дунав осигурања“ у Нишу:


– Компанија осигурава целокупну биљну производњу, вишегодишње и једногодишње засаде. Основни ризици који се могу уговорити су: пожар, град и гром. Климатске промене, чији смо сведоци задње две-три године, донеле су Србији у пољопривредној производњи огромне штете, тако да је право време да се произвођачи определе да заштите своју имовину путем осигурања и тако се безбрижније посвете производњи и пољопривредној сезони.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *