АМЕРИКАНЦИ НЕ ПОСУСТАЈУ: Вашингтон тежи да сукоб на истоку Европе пројектује на Косово и Метохију

Под плаштом сукоба на истоку Европе и “страху” да се он не прелије на Западни Балкан, Сједињене Америчке Државе предлажу убрзање решавања питања тзв. Косова.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ

Тако је заменик помоћника државног секретара Габријел Ескобар рекао да нас “ситуација у којој се Украјина нашла учи да би требало да удвостручимо напоре за постизање компромисног споразума између Косова и Србије и зауставимо активности које су претња стабилности и напретку у Босни и Херцеговини”.

Уз његову бригу, синхронизовано, данима, од политичара из Приштине стижу предлози да лажна држава што пре постане део НАТО, јер тзв. Косову “прети инвазија Србије попут оне коју Русија спроводи у Украјини”, као и да треба појачати присуство трупа Алијансе у јужној српској покрајини.

– Русији се не сме дозволити да искористи рат који је сама изабрала како би спречила напредак земаља Западног Балкана. Народима овог региона је исувише добро познато колико је разоран ратни сукоб. Ваше привреде су повезане са Европом. Ваши највећи трговински партнери и инвеститори су у Европској унији. И ваша будућност је да будете у Европи као пуноправне чланице ЕУ – поручио је Ескобар, не помињући да су у многе од сукоба управо САД умешале прсте, а да место у Бриселу обећавају већ две деценије.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ

Бивши министар спољних послова Живадин Јовановић поручио је за “Новости” да Балкану не требају тутори.

– Поштујемо изасланике и представнике САД, али не ваља им што себе стављају у улогу супервизора на Балкану који јесте уситњен и разбијен, али не својом кривицом, него баш кривицом политике доминације коју САД спроводи преко НАТО и директно. Нису лидери и владе балканских земаља мање обдарени да не разумеју шта се дешава у суседству, Европи и свету. Неке ствари, зато што смо имали сукобе и јер смо на ветрометини, боље познајемо и од Америке. Рецимо, искуство из борбе са тероризмом, против сепаратизма. Велика је мана САД што Балкан не цене као скуп независних земаља, него као поприште за надметање са другим силама – Русијом и Кином. Нека се САД мање брину, отпорни смо ми на утицаје и са запада и са других страна. Нека они ништа не убрзавају ни успоравају, већ препусте догађаје природном току.

Аналитичар Центра за друштвену стабилност Огњен Карановић рекао је за наш лист да нема сумње да у последњих 15 дана САД спроводе дипломатску и политичку офанзиву над свим земљама, да своју политику ускладе са њиховом која подразумева потпуну изолацију Русије:

– Бајден је од ЕУ направио своју колонију, где другачији наратив није дозвољен, чак и водеће земље ЕУ неселективно и некритички прихватају тај наратив чак и на штету сопствених интереса у економском погледу. Нема никакве сумње да се сличан став и реторика захтева од Западног Балкана. Тачно је да је Вашингтону стало да се не отвара нови фронт на трусном Балкану, па се надамо да због тог пројекта САД неће извршити притисак у пуном капацитету, али ће их по питању Косова и Метохије и Републике Српске сигурно бити.

(Новости)

Најновије информације читајте у категорији ВЕСТИ.

Један коментар

  1. To se zna da je američka politika konstantno agresivna u celom svetu – za ispunjavanje svojih geo-strateških interesa, a po pitanju Kosova (KiM) da se “ubrzano” reši, da se sukobi na istoku Evrope (Ukrajina), navodno ne preliju na KiM? Amerika ne radi to na pamet, nego zato što je planiran Briselski sporazum pred finalizaciju-svršen čin – samo da se medjunarodno-pravno legalizuje kroz kompromisnom sveobuhvatnom obavezujućom normalizacijom odnosa Srbije i Kosovo za punopravno članstvo u UN-a.
    ZA UBRZANO REŠENJE kosovskog pitanja, protiv zamrzavanja stanja intenzivno se zalaže i naš predsednik koji smatra da će to biti trajno održivo rešenje za mir na Balkanu. U tom kontekstu imao je i svoj predlog-poziv javnosti na “razgraničenje” neformulisano kakvo (može da se protumači), što nije prihvaćeno? Ako pročitamo tekst 15 odredbe Briselskog sporazuma vidimo da je Kosovo dobilo sve statusno-državne atribute, a da je Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom (ZSO) definosana u sastavu Kosova, da upravlja po zakonimai Ustavu Kosova, bez zakonske-izvršne nadležnosti, sa statusom kosovskih opštoina. Što znači da teritorijalno Srbija ništa nije dobila, celo KiM pripalo kosovskim albancima. To se vidi i po b. sporazumu: Tehnički sporazum: Jedna strana, Kosovo prepoznaje administrativne prelaze kao granicu (za Kosovo granica), kasnije postavkjena i carina), – a druga strana, Srbije prepoznaje kao administrativnu liniju(!?). Zato Srbi legalno ne mogu da prelaze administrativnu liniju (mogu ilegalno kroz alterntivne prelaze ili šumom). Gde to ima u svetu? Nastavak…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *