ИЗЛОГ КЊИГЕ

Петар Жебељан
САБОР СРПСКИХ ВЕЛИКАНА
Лагуна, Београд

Књига на популаран начин представља градитеље модерног српског идентитета од 1848. до 1918. године. Заступљени су многи интересантни и мање познате податке о знаменитим личностима које су делале од 1848. до окончања Великог рата 1918. године. Како истиче у рецензији ове књиге проф. др Дејан Микавица, уз Србе, у овом изузетно важном периоду наше историје истакли су се и припадници других народа који су уграђивали своје знање, емоције и енергију у преображај српског друштва и помогли му да изгради свој национални и културни идентитет.
Према речима проф. Микавице, „Сабор српских великана“ представља дело којим се надокнађују многобројни пропусти наше новије лексикографије, историје књижевности и савремене српске историографије и у 463 одреднице подсећа на стваралаштво, културна, политичка и научна прегнућа оних Срба без којих је немогуће замислити развој српске нововековне државности и истрајну, узвишену и изнад свега, пожртвовану борбу српског народа за очување националног идентитета: од стварања независне државе, преко учвршћења и одбране њене аутономије до стицања међународног признања државне независности и свих победа у ратовима које је Србија водила за остварење националног ослобођења и државног уједињења. Сабор српских великана Петра Жебељана даје вишеструко драгоцен допринос обнови и учвршћењу нашег историјског сећања на личности које су својим делима трајно задужиле нашу историју.

 

ИЗГУБЉЕНИ ГРАДОВИ – трагом древних цивилизација
Младинска књига, Београд

У овој монографији описани су најлепши древни градови који су, према избору реномираних стручњака, обележили развој урбаних целина старог света. Изванредне фотографије и детаљне реконструкције помоћи ће читаоцу да разуме значај тих градова за цивилизације које су их изградиле, али и за оне које су их смениле на позорници историје.
Неисцрпан извор знања и инспирације за све заљубљенике у архитектуру, историју, уметност, археологију, као и за страствене читаоце жељне сваковрсних знања.
Цивилизација је сложена култура у којој велики број људи дели низ заједничких елемената. Повезивање и разумевање древних цивилизација са хуманистичким и друштвеним наукама, помажу нам да боље разумемо економске и политичке заједничке разлике и разлике међу културама, људима и животном средином. Древне цивилизације пружају увид у то зашто и како се историја одвијала и постала таква каква јесте.
Избор од 29 древних историјских монументалних градова из свих крајева света направљен је према очуваности и чињеници да та насеља рефлектују суштину културе и идеологије цивилизација које су их подигле: Чиченица, водећи град на америчком континенту (7–10. века); Теотивакан, урбани феномен широм света, познат по пирамиди Сунца и пирамиди Месеца; Персеполис, блискоисточна метропола из 500. године п.н.е.; Рим, вечни град; Атина, грчка престоница коју су градили Перикле, Август, Трајан, Хадријан; Тикал, дивовски град у џунгли који се протезао на петнаест квадратних километара, и још 23 града који су одолели зубу времена и забораву народа.

 

Тихомир Р. Ђорђевић
ПРИРОДА У ПРЕДАЊУ И ВЕРОВАЊУ НАШЕГ НАРОДА
Српска књижевна задруга, Београд

Кукавица, ластавица, голуб, орао, ждрал, рода, гавран, кокош, змија, гуштер, жаба, пуж, пчела, паук – шарени и разуђени животињски свет и укупна природа нашли су своје место у народним веровањима и предањима. Њих је помно изучавао и прегледно тумачио академик Тихомир Р. Ђорђевић, етнолог, аутор ове велике енциклопедије живота, и мишљења – на просторима српског народа и Југославије, уз познавање светских извора, литературе, периодике и памћења уопште. Наука као прича – с референцама, регистрима и речницима. Избор и предговор овој књизи дао је Бранко Златковић.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *