Државе треба да се укључе у решавање ризика пандемије

„Пандемија корона вируса до сада је коштала светске осигураваче и реосигураваче око 45 милијарди долара, а прогнозира се да ће укупни губици достићи 100 милијарди долара. Овај податак, ризик короне чини трећим најскупљим катастрофалним догађајем за индустрију осигурања, иза урагана Катрина и терористичког напада 11. септембра. Цео терет оваквих системских ризика индустрија осигурања не може сама да поднесе, већ је неопходно да се укључе државе и институције“, рекао је Бојан Мијаиловић, председник Извршног одбора Сава осигурања на Копаоник Бизнис Форуму 2022, говорећи на панелу посвећеном осигурању „Пандемија: да ли смо спремни за нове изазове“.

Указујући на то да се у свету све више предлажу посебни закони који би регулисали ову област, он је навео пример Закона о осигурању од пандемијског ризика који је у САД донет 2021. године, ради успостављања транспарентног система накнаде за губитке услед прекида пословања због пандемије или избијања заразне болести.


„Слично овоме, Европска федерација за управљање ризицима предложила је јавно-приватно партнерство за осигуравајуц́а друштва у Европској унији, примењујући програм који би био успостављен за решавање прекида пословања у вези са пандемијом, када долази до губитка прихода услед непружања услуге“, рекао је Бојан Мијаиловић и додао да се и у Кини организују конзорцијуми осигуравача који продају сличне полисе, при чему локална влада субвенционише 50 до 70 одсто премије.

Пандемија је открила и нова поља која нису довољно, или уопште нису покривена осигурањем: повећани кредитни ризици, ризици од инфлације и ризици који се односе на тржиште некретнина, али и сајбер ризици који су доживели скок управо са јачањем дигиталне трансформације која је убрзана током пандемије.
„За разлику од тржишних ризика, сајбер је нова територија на којој су модели за процену ризика и доступни подаци још прилично оскудни, али се та област може сматрати приликом за осигураваче – глобално тржиште сајбер осигурања већ има годишњи раст од око 20-25 одсто, првенствено због високих казни компанијама које трпе повреде података.

Очекује се да ће почетни фокус сајбер осигурања бити на дигиталној имовини, а да ће се затим проширити и на низ нових производа који покривају друге класе имовине, те да ће достићи развој производа осигурања од крађе интелектуалне својине“, рекао је Бојан Мијаиловић.

Као један од значајних нових ризика које је донела пандемија, он је навео и ризике који се односе на ментално здравље, што је узроковало да су осигуравајућа друштва у свету почела да нуде пакете добровољног здравственог осигурања који укључују као допунски ризик и консултације о менталном здрављу – кроз услуге психотерапије, консултације са психијатром, неуропсхијатром, психологом, дефектологом, као и лекарима других специјалности у вези са менталним здрављем.

Бојан Мијаиловић,
председник Извршног одбора Сава осигурања на Копаоник Бизнис Форуму 2022

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *