ПУТИН ПРИЗНАО ДОЊЕЦК И ЛУГАНСК: Председник Русије потписао указ, наложио хитну ратификацију документа

Руски председник Владимир Путин потписао је указ о признању самопроглашених Луганске и Доњецке Народне Републике и наложио извршним властима да што пре ратификују тај документ. Истовремено, Путин је са лидерима ЛНР и ДНР потписао и споразуме о сарадњи.

ЗАПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ

– Молим Федералну скупштину Руске Федерације да подржи ову одлуку и да ратификује указ о признању као и споразуме са ДНР и ЛНР – казао је руски председник.

Путин је изразио уверење да ће народ Руске Федерације подржати одлуку о признању ЛНР и ДНР.

Такође је рекао и да ће у случају наставка крвопролића на Донбасу целокупну одговорност сносити кијевски режим.

„Од оних који су узурпирали власт у Кијеву тражимо моменталну обуставу борбених дејстава. У противном, целокупну одговорност за потенцијални наставак крвопролића сносиће у потпуности кијевски режим“, нагласио је.

Руски председник Владимир Путин је у обраћању грађанима поручио и да Русија у садашњој ситуацији има пуно право да доноси узвратне мере за осигурање своје безбедности и да ће управо тако и поступати.

„Желим јасно и отворено да кажем да у насталој ситуацији, када су наши предлози о равноправном дијалогу о принципијелним питањима остали фактички без одговора од стране САД и НАТО, када ниво претњи за нашу земљу значајно расте, Русија има пуно право да доноси узвратне мере за осигурање сопствене безбедности. Управо тако ћемо и поступати“, рекао је Путин.

Образлажући одлуку о признању ЛНР и ДНР Путин је рекао да је ситуација на југоистоку Украјине постала веома критична у последње време.

„Они који су кренули путем крвопролића, насиља, безакоња – нису признавали ниједно другачије решење за Донбас осим војног. Управо је стога и настала потреба да се истог часа признају независност ЛНР и ДНР“, истакао је Путин.

„Ситуација у Донбасу је постала критична и обраћам вам се директно, не само како бих оценио ситуацију, већ како бих информисао јавност о одлукама које смо донели и о могућим даљим корацима“, истакао је.

Учинили смо све да сачувамо територијални интегритет Украјине

Путин је рекао да је „Русија учинила све да сачува територијални интегритет Украјине“.

„Свих ових година (Русија) се упорно и стрпљиво борила за спровођење резолуције СБ УН 2202 од 17. фебруара 2015. године, којом је консолидован Мински пакет мера од 12. фебруара 2015. за решавање ситуације у Донбасу. Све узалуд“, констатовао је он.

„Мењају се председници и посланици Раде, али се не мења суштина, агресивна националистичка природа самог режима, који је преузео власт у Кијеву. Он је у потпуности производ државног преврата 2014. године. Они који су тада устали против насиља, крвопролића, безакоња, нису признали ниједно друго решење за питање Донбаса осим војног“, додао је Путин.

Према речима председника, „владајућа елита у Кијеву стално изјављује да није спремна да реализује Мински пакет мера за решавање сукоба“ и није заинтересована за мирно решење ситуације.

„Напротив, (она) поново покушава да у Донбасу организује блицкриг, као што се то већ дешавало 2014-2015. Сећамо се како су се те авантуре тада завршиле“, закључио је Путин.

Нема дана без гранатирања у Донбасу, блокаде не престају

Руски председник рекао је да у Донбасу не прође ни један дан без гранатирања, убијања цивила, да блокада не престаје – не назире се крај.

„Сада не прође скоро ниједан дан без гранатирања насеља у Донбасу. Формирана велика војна група стално користи јуришне дронове, тешку технику, ракете, артиљерију и вишецевне бацаче. Убијање цивила, блокада, малтретирање људи, укључујући и децу, жене, старце, не престају. Не назире се крај“, констатовао је он.

Путин је приметио да „такозвани цивилизовани свет, за чије су се једине представнике самопрогласиле наше западне колеге, радије то не примећују, као и да не постоји… сав тај ужас, геноцид, коме је подвргнуто скоро четири милиона људи“.

„И само зато што се ови људи нису сложили са превратом у Украјини који је подржао Запад 2014. године, супротставили су се покрету ка национализму подигнутом на ниво државног, пећинском и агресивном национализму и неонацизму. И боре се за своја елементарна права да живе на својој земљи, да говоре својим матерњим језиком, да чувају своју културу и традицију. Колико дуго ова трагедија може да траје? Колико још треба трпети?“, рекао је Путин.

Украјина је под спољном управом

Украјина је данас под спољном управом која се спроводи по налогу Запада, преко страних саветника, невладиних организација и других институција, рекао је руски председник.

„Поставља се питање: сиромаштво, безнађе, губитак индустријског и технолошког потенцијала – да ли је баш то тај прозападни цивилизацијски избор којим већ дуги низ година замајавају и заваравају милионе људи, обећавајући им рај? Заправо се све свело на чињеницу да је распад украјинске привреде праћен директном пљачком грађана земље. А сама Украјина је једноставно стављена под спољну управу. То се спроводи не само по налогу западних престоница, већ и директно на лицу места преко читаве мреже страних саветника, невладиних организација и других институција распоређених у Украјини“, објаснио је Путин.

Према његовим речима, они директно утичу на све најважније кадровске одлуке, све гране и нивое власти, од централне до општинске, на главне државне компаније и корпорације, укључујући „Нафтогас“, „Укренерго“, „Украјинске железнице“, „Укроборонпром“, „Укрпошту“, Управа морских лука Украјине.

„У Украјини једноставно нема независног суда; на захтев Запада, кијевске власти су дале представницима међународних организација право прече куповине да бирају чланове највиших правосудних органа“, додао је Путин.

Осим тога, преко своје амбасаде САД директно контролишу Националну агенцију за превенцију корупције, Национални биро за борбу против корупције, Специјализовано антикорупцијско тужилаштво и Врховни антикорупцијски суд.

„Све се то ради под уверљивим изговором да се повећа ефикасност борбе против корупције. Па, добро. Али где су резултати? Корупција је цветала и цвета. Више него икад“, закључио је Путин.

Корупција уништила украјинску државност

Корупција у Украјини је уништила украјинску државност, што су и искористили националисти 2014. године уз помоћ подршке Запада, рекао је Путин. Додао је и да је Украјина растурена и да је због тога погођена веома опасном економском кризом.

“Украјина никада није имала своју истиниту државност, она је само копирала туђе моделе”, навео је.

„Украјинске власти, хоћу ово да нагласим, од првих корака кренули су са негирањем свега, што је постало основ њене државности. Негирањем свега што нас је спајало. Покушавали су да мењају свест грађана, историјско сећање милиона људи, целих генерација које живе у Украјини“, казао је.

Приступање Украјине НАТО – директна претња за Русију

Приступање Украјине НАТО-у је директна претња безбедности Русије, рекао је Путин. Он је додао да улазак Украјине у НАТО не одмах, већ нешто касније, не мења ништа за Русију.

„Знамо став Сједињених Америчких Држава – да борбе на истоку Украјине не искључују улазак у НАТО. Изнова покушавају да нас убеде да је НАТО чисто одбрамбени савез. Поново нам предлажу да им верујемо на реч, али ми добро знамо колика је права цена таквих речи“, рекао је Путин.
Контролни системи украјинских Оружаних снага већ су директно интегрисани у НАТО, Алијанса је почела да осваја територију Украјине, додао је Путин.

„То значи да се командовање украјинским Оружаним снагама, чак и појединачним одредима и јединицама, може директно вршити из седишта НАТО-а. САД и НАТО почели су бесрамно да развијају територију Украјине као потенцијално ратиште“, истакао је он.

Криза европске безбедности догодила се због ширења НАТО-а, сматра председник. Путин је такође закључио да НАТО сматра Русију главним противником и „главном претњом“, расте могућност изненадног удара на земљу, а од Украјине се може направити одскочна даска за напад.

Сви имају право на склапање војних савеза, али не науштрб других држава

Руски председник је истакао да свака земља има право да склапа војне савезе, али не може да јача своју безбедност науштрб безбедности других држава.

„Нема сумње да свака земља има право да бира властити систем осигурања безбедности, да склапа војне савезе, и све је наизглед тако да није једне ствари: у међународним документима јасно је утврђен принцип једнаке и недељиве безбедности која, као што је познато, обухвата и обавезу да се своја безбедност не јача науштрб безбедности других држава“, рекао је Путин.

Он се посебно осврнуо на могућност чланства Украјине у НАТО. Улазак Украјине у Алијансу и распоређивање наоружања на тој територији је решено питање, сматра он.
Говорећи о НАТО, Путин је рекао да је Русија добила пет таласа ширења НАТО и да су је једноставно обманули. Подсетио је и да је 2000.године приликом посете Била Клинтона упитао америчког председника како би се САД поставиле према пријему Русије у НАТО. Раакција је била уздржана, рекао је Путин.

Оценио је и да САД праве од Русије непријатеља само зато што им није потребна тако велика земља.

О нуклеарном оружју

Говорећи о плановима по питању нуклеарног оружја у Украјини, Путин је рекао да би то кардинално променило ситуацију у свету, самим тим Русија би била принуђена да одреагује.

акође је рекао и да би Кијев могао далеко лакше да направи нуклеарно оружје него неке друге земље, а посебно због технолошке подршке из иностранства.

“Изјаве Кијева о стварању нуклеарног оружја нису само лакомислена хвалисања. Кијев то може лакше да уради него неке друге земље посебно захваљујући технолошкој подршци Запада. Такву могућност не смемо да искључимо. Уколико Украјина добије оружје за масовно уништење целокупна ситуација у свету и у Европи ће се променити, а за нас у кардиналном смислу. Ми не можемо да не одреагујемо на ту реалну опасност“, нагласио је.

Украјина није само сусед Русији

Иначе, Путин је свој говор почео од историјских чињеница рекавши да је савремена Украјина у потпуности створена од стране Русије и то на рачун отцепљења дела руских историјских територија без питања руских грађана.

Такође је рекао и да је Украјина за Русију не само „суседна земља“, већ део њене историје у којој живе њени пријатељи, колеге, родбина и блиски људи.

Казао је и да је Владимир Иљич Лењин практично аутор и архитекта Украјине будући да је она настала као резултат политике бољшевизма.

„Украјину и даље можемо да зовемо Украјином Владимира Иљича Лењина. Русија је спремна да покаже Украјини шта значи права декомунизација“, навео је руски председник.

Говорећи о дугу који је имао Совјетски Савез, Путин је рекао да је Русија цео дуг самостално отплатила, укључујући и украјински, иако је било договорено да све републике допринесу отплати дуга пропорционално њиховим економским потенцијалом.

Путин разговарао са Макроном и Шолцом: Потписаћу декрет о Донбасу

Претходно је руски председник Владимир Путин саопштио председнику Француске Емануелу Макрону и немачком канцелару Олафу Шолцу да има у виду да ускоро потпише декрет о Донбасу, саопштио је Кремљ.

Како се наводи, с тим у вези лидери Француске и Немачке су изразили разочарање.

У међувремену огласио се и шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ који је позвао Русију да не признаје ЛНР и ДНР и запретио „уједињеном реакцијом Запада“.

Претходно је портпарол Кремља Дмитриј Песков најавио да ће се Путин ускоро обратити грађанима земље.
Путин је раније на ванредном заседању Савета безбедности саопштио да ће одлука о признању независности ДНР и ЛНР бити донета до краја дана.

Ситуација на контакт линији у Донбасу ескалирала је ујутру 17. фебруара. У самопроглашеној Доњецкој и Луганској Народној Републици саопштили су о најинтензивнијем гранатирању из Украјине последњих месеци. У петак 18. фебруара су лидери ЛНР и ДНР, Леонид Пасечник и Денис Пушилин, најавили евакуацију становника република у Русију због растуће претње од борбених дејстава. У суботу је у републикама почела општа мобилизација. Лидери ДНР и ЛНР раније данас су апеловали на председника Русије да призна независност самопроглашених република.

(Спутњик)

Најновије информације читајте у категорији ВЕСТИ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *