ВЕЛИКО РЕСЕТОВАЊЕ СРБИЈЕ

Зашто нам није потребна теорија некакве завере да бисмо се озбиљно забринули због намере Владе Србије да Светском економском форуму из Давоса помогне да (и) у нашој земљи спроведе своју Четврту индустријску револуцију

Може бити да је покојни Питер Конвеј, инвестициони банкар и некадашњи амбасадор Сједињених Америчких Држава у Швајцарској, у својој опроштајној дипломатској депеши, под ознаком 08BERN612_а од 2. децембра 2008, класификованом као „поверљива“ (confidential), написао све што нам је потребно да знамо о делу, више него о лику Клауса Шваба, оснивача Светског економског форума (СЕФ) из Давоса: „Ни једна друга држава не сарађује толико блиско са Светским економским форумом у вези са темама и учесницима (као САД)… То је ефикасна платформа за Владу Сједињених Држава и лидере приватног сектора да подрже и унапреде мисију и вредности Америке.“

Сам лик пак Клауса Шваба остаје сумњив колико и његове намере; ништа из званичне биографије овог машинског инжењера и економисте, наиме, не објашњава како је ни из чега створио Светски економски форум који наједном постаје место окупљања стотина најбогатијих светских корпорација – по правилу, оних које имају годишњи приход од преко пет милијарди долара – и при томе производи неке од најмоћнијих светских лидера: од Ангеле Меркел или Тонија Блера – пронашли смо дефинитиван доказ да су и они прошли кроз Швабов курс – до, на пример, канадског тиранина Џастина Трудоа. А међу њима и Бил Гејтс. И Вук Јеремић, но, о том-потом.

[restrict]

ЧЕТВРТА РЕВОЛУЦИЈА Са Клаусом Швабом је одлазећа Влада Србије Ане Брнабић 7. фебруара у Женеви потписала Споразум о успостављању Центра СЕФ-а за Четврту индустријску револуцију.

И ето нама проблема. Не само што су преговори наше владе и његове организације протекли без пожељне количине транспарентности – што се јавности тиче, њој је само 2018. било речено да је са СЕФ-ом потписан некакав Меморандум о разумевању, нису нам тад дали да разумемо о чему је реч – него је поприлично нејасно и шта та Четврта индустријска револуција заправо доноси. Јер није реч само о, на пример, дигитализацији већ, речима Клауса Шваба, револуцију коју он заговара (и спроводи) „карактерише читав спектар нових технологија које спајају физичке, дигиталне и биолошке светове (…) и чак доводе у питање идеју о томе шта значи бити човек“. Хоћемо да кажемо, када смо то тачно пристали да на сопственој кожи доведемо у питање шта то значи бити човек? И када су нас Клаус Шваб или макар Ана Брнабић о томе уопште ишта питали…

Ова врста збиља неочекиване па и збуњујуће упитаности утолико је интригантнија што је у званичном обавештењу наведено и да ће око Центра СЕФ-а бити формиран екосистем који ће, поред осталог, „користити инфраструктуру (…) Центра за секвенцирање генома“ („док ће фокус рада бити на вештачкој интелигенцији и биоинжењерингу“). Планирано секвенцирање (наших?) генома привлачи пажњу из барем два разлога.

 Под један, тек смо из једног недавног твита америчког ЦДЦ-а (Центар за контролу заразе Владе САД) сазнали да се ПЦР тестови на ковид-19 заправо користе (и) за генетску анализу: „Ако је (брис из носа) обрађен кроз ПЦР тест, постоји шанса од 10 одсто да је завршио у лабораторији ради анализе геномске секвенце.“

И под два, у вези са један а поводом упитаности зашто ли се прикупља наш генетски материјал без експлицитног упозорења на то, треба подсетити и да је председник Русије Владимир Путин у октобру 2017. јавно скренуо пажњу да се Русима „на систематски и професионалан начин“ прикупљају узорци ДНК. Испоставиће се, штавише, да је реч о пројекту који је спроводила „највећа јединица за медицинска истраживања Ратног ваздухопловства САД“, 59. медицинско крило (59th Medical Wing). „Нека раде, а ми ћемо учинити оно што морамо“, рекао је тим поводом Путин, обраћајући се Председничкој комисији за људска права.

 

КОВИД ПРИЛИКА А питање шта нам то раде утолико се озбиљније мора схватити ако се само мало подробније удубимо у поједине аспекте споменуте пандемије ковида 19. Ово стога што ју је Клаус Шваб у својој књизи „Велики ресет“ прогласио за „кључни тренутак у историји“ из кога ће се „појавити нови свет“. „Наш капацитет за ресетовање могао би да буде већи него што смо се раније усуђивали и да се понадамо“, пише Шваб.

Бил Гејтс је његов партнер у Светском економском форуму. А Гејтсова улога у пандемији ковида 19, не будемо ли у међувремену потпуно ресетовани, у некој светлијој будућности ће морати да буде пажљиво анализирана.

До тада, да укажемо на неколико неспорних чињеница.

„Волстрит џорнал“ писао је пре 20 година (17. маја 2002) да је Гејтсова фондација почела да улаже новац у фармацеутске гиганте као што су „Фајзер“, „Џонсон и Џонсон“, „Мерк“ и још шест других компанија, а у том моменту „већ је била водећа сила у међународним здравственим питањима, донирајући 555 милиона долара само током 2000. у глобалне здравствене програме“.

А портал „Политико“ – држимо се искључиво мејнстрим извора – 4. маја 2017. доноси опширан текст под насловом „Упознајте најмоћнијег доктора на свету: Бил Гејтс“. Ту је описано како је, после САД, он постао други највећи финансијер Светске здравствене организације (преко 2,4 милијарде долара од 2000), испред Велике Британије, те је „Гејтсов утицај без преседана“: „Гејтсови приоритети постали су приоритети Светске здравствене организације… Малобројни су који се усуђују да отворено критикују оно што он ради. Већина од 16 људи интервјуисаних за овај текст пристали су на то под условом да остану анонимни… Због тога што новац ’Фондације Гејтс’ потиче из инвестиција у крупни капитал, многи се плаше да би могао да служи као тројански коњ за корпоративне интересе који ће поткопати улогу СЗО у обликовању здравствене политике.“ А неименовани француски дипломата открио је тада „Политику“ и да Гејтс подржава Тедроса Гебрејесуса на изборима за председника СЗО… Тедрос Гебрејесус је, као што знамо, актуелни председник Светске здравствене организације.

Најзад, пре него што се зараза ковидом 19 проширила светом, 19. децембра 2019, Бил Гејтс твитовао је да ће следећа година бити узбудљива због улагања у вакцине. Како је знао?

 

МЛАДИ ЛИДЕРИ И ГЛОБАЛНА АГЕНДА Јасно је само да постоји много више питања него одговора.

Поједини одговори, ипак, почињу да се помаљају из теорија завере. Па тако, на пример, можемо да потврдимо да је Бил Гејтс похађао програм „Глобалних лидера сутрашњице“ Светског економског форума. Потврду проналазимо у саопштењу за јавност професора с Оксфорда, Немца Рихарда Вернера, од 11. децембра 2002, у коме се похвалио да је изабран за једног од 100 таквих лидера сутрашњице за 2003, и успут навео да листа бивших лидера сутрашњице укључује и Била Гејтса и премијера Велике Британије Тонија Блера. А сам Светски економски форум – занимљиво, закопано дубоко у архиви сајта, у позиву од 22. јуна 2009. на конкурс за младе глобалне лидере – потврђује да се међу бившим Швабовим курсистима налазе и Блер и бивша немачка канцеларка Ангела Меркел, али и оснивачи „Гугла“ Лери Пејџ и Сергеј Брин и оснивач „Википедије“ Џими Велс.

Зашто се Швабов форум не хвали овим подацима, већ их такорећи крије, може само да се нагађа. Али зато не мора да се нагађа ко је све између 2016. и 2021. прошао кроз Форум младих глобалних лидера, како се сада назива овај расадник кадрова.

На списку су, поред осталих, председник Француске Емануел Макрон, премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн, министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок, премијер Белгије Александер де Кро, премијерка Финске Сана Марин, премијер Канаде Џастин Трудо за кога је на Харварду 2017. Клаус Шваб рекао да је нарочито поносан и истакао: „Продиремо у владе… Више од половине Трудоовог кабинета чине млади глобални лидери Светског економског форума.“

Из Србије само један: Вук Јеремић. Узгред буди речено, толико о (оваквој) алтернативи на предстојећим изборима…

„Створио сам најистакнутију платформу за младе лидере да се ангажују у глобалним пословима како би обликовали позитивније, мирније и просперитетније друштво“, похвалио се Шваб у брошури свог форума из 2014.

Намеру да обликује свет у складу са сопственом идејом Светски економски форум истиче и у опису своје мисије: „Форум ангажује најистакнутије политичке, бизнис, културне и остале друштвене лидере како би обликовао глобалне, регионалне и индустријске агенде.“ Треба ли уопште наглашавати колико је оваква идеја лишена било каквог демократског легитимитета и транспарентности?

Међу партнерима Светског економског форума су „Амазон“ Џефа Безоса, Фондација за отворено друштво Џорџа Сороша, „Фајзер“, „Блекрок“, Фондација Била и Мелинде Гејтс, Сити банка, „Голдман Сакс“, „Рио Тинто“, ККР, „Локид Мартин“…

Најновији подаци „Оксфама“, референтне британске организације која се бави питањем неједнакости у свету, објављени 17. јануара 2022, показују да је за две године пандемије 10 најбогатијих на свету своје богатство увећало са 700 на 1.500 милијарди долара; у исто време су опали приходи 99 одсто човечанства, и додатних 160 милиона људи је гурнуто испод линије сиромаштва. Израчунао је „Оксфам“: „Ако би ових 10 (најбогатијих) сутра изгубили 99,999 одсто свог богатства, и даље би били богатији од 99 одсто свих људи на овој планети. Они сад имају 6 пута више него 3,1 милијарда најсиромашнијих људи. Богатство милијардера порасло је од почетка пандемије више него у претходних 14 година заједно. Процењено на 5 билиона (хиљада милијарди) долара, ово је највећи пораст богатства милијардера откад је забележено.“

И поента: „Неједнакост која расте толиком брзином и у толиком обиму није производ случајности него намере“, оценила је Габријела Бухер, извршна директорка „Оксфама“.

Другим речима, ови бројеви представљају резултат агенде коју обликују Клаус Шваб и његови партнери из Светског економског форума. Можда нам још није јасно шта нам доносе својим великим ресетовањем и Четвртом индустријском револуцијом, али је јасно да нам досад нису донели ништа добро. И зато морамо да будемо на опрезу. И према тој револуцији, и према свима који би да је спроведу у нашој земљи…     

[/restrict]

2 коментара

  1. Tоплица

    Уз изванредан горњи оглед, као и онај Слободана Релића у претходном броју, имамо прилику да завиримо у једно од најважнијих гнезда новог светског поретка, па онда и да се озбиљно забринемо. Слаба је утеха да се све речено односи на читав Свет, и нада да ће се Планета некако ишчупати из тих клешта. Све речено дакле, тиче се и западног света у чију зрелост и свест се увек веровало. И шта видимо ? Те масе мирно спавају док им примитивним присталицама туђе цивилизације затрпавају домовину ! О пореклу ковида, само сваки милијардити понешто прозбори, тек да би потврдио исто правило ! Идеално легло са Клауса Шваба, његове највише инстанце, и нова поколења све дрскијих планера зла.
    Да ли је овај наш краткотрајни мир, предах док се овде “чеврта индустријска дисолуција” не запати ? Одакле нам оно стигоше Јеремић, Брнабићева . . . Ко иј и са чијим еланом доводи и где су крајњи домети свега тога ? О благи Боже !

    • Jeremić i Brnabić su “ Mladi lideri” svetskog ekonomskog foruma i to je lako proveriti na njihovom sajtu.

      https://www.weforum.org/people/ana-brnabic

      https://www.weforum.org/people/vuk-jeremic

      Na istom je moguce procitati koji su sve momentalni svetski lideri postavljeni preko Foruma, od Makrona, Trudoa, Klintonovih do australijanskog, Novozelandskog, cak i Orbana, i mozda najinteresantnije samog Putina ( sto su reci samog Klausa u nekoliko javnih istupa).
      https://vimeo.com/ondemand/theforumvod/510154188

      https://odysee.com/@alanthier001:7/PUTIN—ZELENSKY:6

      Spisak lidera

      https://www.younggloballeaders.org/community

      Poslednje informacije o Putinovom odnosu spram Plana 4. je njegova sveza poruka Klasu

      https://odysee.com/@ChangingTimes:4/PUTIN-SAY-NO-TO-KLAUS-SCHWABS-PLANS:4

      Za ovih tridesetak godina Forum je planski animirao ogromnu vojsku novih lidera, postavio ih je na najznačajnija mesta u svetu. Nadalje, forum je od starta u svoj rad ukljucio postojece svetske institucije ( poslednji primer svetskog upravljanja je onaj sa Svetskom zdravstvenom organizacijom ). Tu su naravno momentalni fond, banke, ili npr. Jedna od dve najutjecajnije svetske firme – Black Rock itd.

      Kada se tome dodaju Univerziteti ( kao nor. Hopkins ) koji su npr. bili organizatori 4 os pet simulacija ekstremnih situacija – pandemija izazvanih biološkim oruzjem ( male boginje, korona virusi ) od kojih su neke postale plan za delovanje ( po kom su jedinstveno delovale sve svetske vlade i instirucije pod upravom SZO) onda je jasno da je Forum sistematično pripremio mrezu svetske vlasti preuzimajući postojece raspoložive institucije i organizacije pod svoje okrilje. Pandemija korone je gotovo 100% protekla kao i 3 simulacija . U objavljenom radu je naknadno napisano da su sva podudaranja slucajna.

      Posto iza oandemije sledi akcija sa klimatskim promenama u junu prosle godine je Flink ( Black R. ) uoutio pismo svim ministrima finansija drzava sveta da mu se nrzo dostave podaci o napretku ka ….. Ako se zna sta i kako radi B.R. Onda je jasno da je jedino on ima kapacitete da upravlja ekonomski, projektima svetskog tipa.

      Ova mreza je zapravo birokratski aparat nazovimo to svetske vlade. To nije niti bi mogao biti SAMO skup odredjenih uticajnih ljudi vec, kao sto vidimo, dobro razrađuje sistem upravljanja globalnim svetom u svim podrucjima od ekonomskog, finansijskog, politickog ( obrazovanje mladih lidera ) pa sve do zdravstvene organizacije, obrazovnih institucija itd. Mreza je potpuna i vec funkcionise.
      Najzanimljivije od svega je ne samo učestvovanje Rusije ( Ruska kuca u Davosu) vec mnogo pre, od samog pocetka ucesce Kine.
      To je vec temq koja zahteva jednu ozbiljnu studiju. Globalni svet je u ovom momentu koliko dobro organizovan toliko i neizvestan jer se istovremeno desavaju jaka suverenistička kretanja te se nikada ne zna gde ce i kada puci kao sada sa Putinom i Ukrajinom. Postoje neke crvene linije preko kojih se nece tako lako preci ili ako se predje onda ce svet zaista krenuti u jednom, ni malo lepom smeru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *