ТОПОВСКА ПАЉБА У ЧАСТ ДАНА ДРЖАВНОСТИ: Плотуни са Калемегдана најавиће Сретење

Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Владе Србије најавио је да ће сутра у 16 часова, поводом обележавања Дана државности Србије, бити извршена почасна артиљеријска паљба са Савске терасе Калемегданске тврђаве.

Како је саопштило Министарство за рад, запшљавање, борачка и социјална питања, почасна артиљеријска паљба традиционално “најављује” национални празник Сретење – Дан државности Србије и биће извршена уз највише државне и војне почасти Гарде Војске Србије, подизање заставе и интонирање химне.

ЗАПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ

Устанички скуп, одржан у Орашцу, представља почетак обнове српске државности после вишевековне отоманске власти.

На збору старешина у Орашцу, 14. фебруара 1804. године за вођу устанка изабран је Ђорђе Петровић.

У наредних неколико година устаничка војска, под вођством Карађорђа, у чувеним биткама код Иванковца, Делиграда, Мишара, у Београду и другим местима, поразила је отоманске снаге и ослободила готово целу територију Београдског пашалука.

Зиме су Срби отпочели ослободилачку борбу против отоманске власти и процес стварања своје нововековне државе.

Сретење – Дан државности Србије обележава се у спомен на почетак Првог српског устанка (15. фебруар 1804. године) и чин проглашења (Сретењског) Устава Књажевине Србије (15. фебруар 1835. године), а на основу одредаба Закона о државним и другим празницима у Републици Србији („Службени гласник РС” бр. 43/01, 1/07 и 92/11) обележава се нерадно два дана 15. и 16. фебруара), наведено је у саопштењу.

Најновије информације читајте у категорији ВЕСТИ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *