НЕДОСТОЈНО ПРОФЕСИОНАЛЦА

НОВИНАР ТВ ХЕПИ ИЗВРЕЂАО ОФИЦИРЕ И ВОЈСКУ

Све што је Миломир Марић изрекао пред камерама личи на груб вербални обрачун с професијом која у нашој земљи има заслужено висок углед. Тај скаредни напад на браниоце отаџбине увредио је многе активне и пензионисане официре, међу грађанима изазвао бројне реакције

Медијску сцену Србије узбуркао је један догађај који је својеврсни покушај да се грубом (зло)употребом речи лансира неистина као наводно објективна слика стварности. Наиме, Миломир Марић, познат по бројним провокацијама које константно чини према људима током разговора у телевизијским емисијама, без икаквог повода, пред саговорником у емисији „Добро јутро Србијо“ вређао је официре, наводећи да су они „примитивни“, да само „најглупљи људи иду у војску“, цинично нагласивши да се за војску опредељују само „они који нису ни за шта друго“. На запомагање саговорника да тако не треба да говори, Марић се, подигавши глас, још жешће окомио на официре, што се јасно разазнаје када се одгледа, одслуша и анализира спорни део емисије.

[restrict]

БЛАЋЕЊЕ ОФИЦИРА Тим поводом се изјавом огласио министар одбране др Небојша Стефановић. Поручио је да „неће дозволити да се каља име оних који Србију воле више од свега и који се за њу боре сваког дана и ноћи, живећи за њу и њено сигурно небо и земљу“. Министар је навео: „Хоћу да подсетим Миломира Марића на хероје са Кошара, хоћу да га подсетим на Милана Тепића и Стојадина Мирковића, на Миленка Павловића, на хиљаде других војника, подофицира и официра, али и на њихове породице које је увредио оваквим гестом.“ „Ови људи су дали за Србију највредније што су имали – своје животе, а од Србије нису тражили ништа заузврат. Ово је земља великог Живојина Мишића, Радомира Путника, Степе Степановића, земља која слави име сваког палог војника за нашу слободу данас. Ово је земља чију слободу данас дугујемо сваком од њих, али и сваком човеку у униформи који данас стоји на снегу, достојан грба Војске Србије и своје заставе. Нико нема право да блати име и част српског војника јер су они понос своје земље и свих њених грађана“, истакао је Стефановић. Клуб генерала и адмирала Србије са гнушањем је одбацио Марићеве речи, сматрајући да је увредио све припаднике Војске Србије, пензионисане, активне и чланове њихових породица. „Војску као институцију и њене припаднике већина грађана Србије доживљава као институцију од посебног значаја и угледа у друштву“, стоји у саопштењу Клуба.

РЕЧ ВЕЛИКАНА ИСТОРИЈЕ „Част коју су српском војнику исказали француски маршал Франше д’Епере, немачки цар Виљем, фелдмаршал Макензен и многи други великани светске историје, на више него сраман начин, погазио је главни уредник телевизије са националном фреквенцијом – Хепи Миломир Марић, изјавивши у емисији ’Добро јутро Србијо’, да су официри војске примитивни људи, да у војску иду најглупљи, питавши се затим јавно пред српским аудиторијумом, ко нормалан иде у војску, и констатујући на крају свог циничног излагања да ко није ни за шта иде у војску“, стоји у саопштењу Војног синдиката Србије.

„Част коју су српском војнику исказали француски маршал Франше д’Епере, немачки цар Виљем, фелдмаршал Макензен и многи други великани светске историје, на више него сраман начин, погазио је главни уредник телевизије са националном фреквенцијом – Хепи Миломир Марић, изјавивши у емисији ’Добро јутро Србијо’, да су официри војске примитивни људи, да у војску иду најглупљи, питавши се затим јавно пред српским аудиторијумом, ко нормалан иде у војску, и констатујући на крају свог циничног излагања да ко није ни за шта иде у војску“, стоји у саопштењу Војног синдиката Србије

У наставку обраћања јавности Синдикат је још навео: „Захтевамо од Миломира Марића да се одмах извини за увреде које је изнео на рачун српских војника, у противном покренућемо низ појединачних тужби против њега и Хепи телевизије и организовати јавни протест на коме ћемо тражити његову смену и укидање дозволе за националну фреквенцију телевизији Хепи. Позивамо све српске војнике, активне и бивше, кaо и војне ветеране који се осећају увређеним изјавом Миломира Марића, да се обрате Војном синдикату Србије, који ће им обезбедити бесплатно правно заступање у тужбама против Миломира Марића и телевизије Хепи. Позивамо све јавне личности, политичаре и естрадне уметнике да до извињења Миломира Марића српским војницима бојкотују учешће у емисијама Хепи телевизије, а јавност да прекине праћење њеног програма. Огласио се пензионисани бригадни генерал Војске Србије и некадашњи начелних Управе за људске ресурсе Генералштаба Војске Србије Стојан Коњиковац: „Част и за понос је бити војник у Војсци Србије, а посебна част и обавеза је бити старешина у тој војсци коју су кроз историју сви ценили и истицали као узор и пример“, започео је генерал Коњиковац и наставио: „Због хуманог дела наше војске у холу зграде Црвеног крста у Женеви и данас стоји табла на којој пише ’Будимо хумани као што је била Србија’.“ „Имена свих јунака који су дали свој живот за отаџбину имају истакнуто место у нашој слободарској историји, они су прави узор младим генерацијама. Према њима се односи с поштовањем, а не тако како је речено на телевизији Хепи. Онај ко заборави борце или се тако односи према њима осудио се на пропаст и одлазак на ђубриште историје. Знамо да онај ко даје паре издаје задатке; разумео бих изјаву да је речена на непријатељској телевизији, а не на телевизији с националном фреквенцијом. Ништа се не дешава случајно. Ништа није јако као људско памћење; оно је неуништиво и после сваке недаће појављује се са свим накупљеним и наталоженим сећањима. Овог човека (М. Марића) народ ће се сећати по тим изјавама. Људи својим делима иза себе остављају траг по којим их поколења памте. Свако бира какав траг иза себе оставља“, нагласио је Коњиковац. После жестоких реакција јавног мњења, посебно садашњих и пензионисаних подофицира и официра, Марић је, схвативши да је претерао у нечасти и обмани, покушао да „извади кестење из ватре“ тако што је, два-три дана касније, у емисију позвао генерал-потпуковника у пензији Миломира Миладиновића, председника Скупштине Клуба генерала и адмирала Србије.

На почетку разговора Марић се преподобио и уозбиљио у вешто одиграном чину извињења свим јунацима из досадашњих ослободилачких ратова Србије и онима које су увредиле његове отровне речи. На први поглед изгледало је да се покајао због тешких квалификација војних старешина, али је одмах затим почео да релативизује спорни чин. Између осталог рекао је да се нашалио, мада га снимак демантује, потом да су у емисији коју води имали прилике да говоре многи официри, да је у студио доводио многе старешине којима је уступао простор да саопште оно што су хтели. Навео је и то да оно што није смело да се каже на другим телевизијама могло је само у емисијама које је он уређивао.
Марићево обраћање представљало је огољени лични маркетинг, новинарско самохвалисање и комични покушај да „прекрије“ сву жестину претешких квалификатива о официрима. Као врхунац бешчашћа великодушно је понудио генералу Миладиновићу трочасовни наступ старешина (активних и пензионисаних) у емисији „Ћирилица“. Да резимирамо: Марић је у том наступу практично рекао све о себи.

Ако је Марић хтео телевизијском аудиторијуму да саопшти неко своје негативно искуство, могао је да то учини на коректан и новинарски допустив начин. Уопштавање негативних особина појединаца, њихових интелектуалних способности и оцењивање друштвене делатности за коју новинар није квалификован, може код неуких и недовољно обавештених да уруши углед професије, али и да укаља образ „седме силе“

РАДО СРБИН ИДЕ У ВОЈНИКЕ Изречене мисли главног и одговорног уредника телевизије с националном фреквенцијом намећу многа питања и коментаре. То подразумева да слобода изражавања не сме да прерасте у примитивну интерпретацију чињеница, то јест у вређање људи. Новинарима не приличи да на „стуб срама“, грубим инсинуацијама и обманама, поставе било кога и било коју друштвену групу. Уосталом, то није у складу с новинарским кодексом и етиком. Ако је Марић хтео телевизијском аудиторијуму да саопшти неко своје негативно искуство, могао је да то учини на коректан и новинарски допустив начин. Уопштавање негативних особина појединаца, њихових интелектуалних способности и оцењивање друштвене делатности за коју новинар није квалификован, може код неуких и недовољно обавештених да уруши углед професије, али и да укаља образ „седме силе“. Марић не зна или неће да зна да су веома строги критеријуми за пријем на школовање младића за војни позив. Здравље као најважнији квалификатив кадета мора да је беспрекорно. Сваки кандидат се подвргава и вишечасовној психолошкој провери и оцени емотивних и интелектуалних особина, а на школовање се примају они младићи и девојке који су постигли висок успех на претходном нивоу школовања. Истина је да су официри међу најобразованијим друштвеним групама. Војну академију завршавају после 16 или 17 година проведених у школској клупи (зависно од смера). Када наврше отприлике десетак година рада и буду високо оцењени, упућују се на Командно-штабно усавршавање (раније је то била Командно-штабна академија) које траје две школске године. У међувремену, зависно од потреба службе, упућују се на једно до два шестомесечна специјалистичка курса за усавршавање. Најуспешнијима се указује могућност да заврше Генералштабно усавршавање које траје једну школску годину (раније је то била Ратна школа). У Војној академији се упоредо организују постдипломске и докторске студије. Није мало официра који су завршили и неки од цивилних факултета, многи су са академским звањем мастера (магистра) или доктора наука. Према нашим сазнањима, тренутно је у високошколски систем Републике Србије укључено више од 50 пензионисаних официра са звањем доктора наука. У јавности је мало познато да је један од председника Српске академије наука и уметности био генерал Јован Мишковић, начелник Генералштаба и министар војни. Међу академицима је у свим сазивима било знаменитих официра. Током историје многи технолошки искораци били су везани за војску и официре. Напокон, официри су најзаслужнији што грађани Србије имају слободу. Слободарски народ, показало се небројано пута, не воли окупаторе и туторе. У минуле три-четири деценије, приликом сондаже јавног мњења, показало се да се на врху лествице институција у које народ има највише поверења смењују Војска и Српска православна црква. Марић би требало да зна и ту чињеницу. И да је уважава у складу с тим.

[/restrict]

3 коментара

  1. Tоплица

    За случај сазнајемо овог часа јер никакву “Хепи” не гледамо годинама. Од када ? Негде давно одгледали смо једном тог Марића, па онда следећи пут наоштреном знатижељом и закључили да он није сам, да се ради о перфидној тактици. Тад је он звао у госте угледне интелектуалце и часне људе, покретао најактуелније теме, а онда бесрамном спрдњом затомљивао сваку племениту мисао и идеју. Шта га је наводило на толико бесрамну улогу – не знамо али слутимо ; и тад и сад у току је процес чупања наше душе из тела. Никакво Светосавље, ратничка традиција, правичност, част итд., има да нас испеглају, идиотизирају, направе послушне антиподе. Ако тај процес негде запне, подигне се притисак у лонцу, тад треба отворити сигурносни вентил да притисак спадне. И није нека волшебна досетка; ту на лицу места поспрдаш се са свиме што као традиционална вредност стоји као алтернатива и зглајзаш је у корену !
    А каква извињења било ко овде спомиње ?! Није ваљда да нам је недовољно спрдње са свиме што нам је свето, па би нам ова дошла као она вишћа на врх шлага на торти ?!

    6
    1
  2. U dugom vremenskom periodu vrhunski novinar i voditelj TV emisija Milomir Marić krši profesionalni i politički kodeks ponašanja, vrlo je pristrasan i provokatoran, stalno se ubacuje-prekida sagovornike i skreće na druge teme da se ne bi čulo drugačije mišljenje. Bira goste i sagovornike, kako to da nikad ne poziva u emisije patriotsku opoziciju ili narodnu srpsku opoziciju sa KiM da se čuje i njihov glas (na primer Milicu Djurdjević iz “Zavetnike” koja je politički aktivna za svoj narod na Kossovu), a ne samo Srpske liste. A posle se čudimo zašto Srbi beže sa Kosova u Srbiju, još gore lepe im se etikete. Marić može kako hoće, ima podršku i zaštitu od vlasti. Zato je toliko “hrabar” da omalovažava i ponižava kadar vojske i oficire!
    Posebno Marić ima veliki minus kao organizator i povremeni gost u vili rijaliti “Parovi” (TV Hepi) predvidjen kao zabavno-humoristični program, a suštinski je destruktivan, prikazuje nemoral, agresiju, uličnu nekulturu koja kvari našu decu i omladinu: Na sajtu parovi u donjem levom uglu postoi fotografija glavnog organizatora “Parova” M. Marića a pored njega dva pravoslavna sveštenika (koji su verovatno dali podršku-blagoslov Mariću za rijaliti program, da li je SPC dala odobrenje tim sveštenicama, da se kroz rijaliti moralno ponižavaju i kompromituju devojke i žene, čak ponekad i porodični članovi devojaka koji su tražili zaštitu za svoje devojke učesnice u rijalitiju bili su ignorisani. Sledeći primeri dosta govore:
    – U početnim rijalitiima voditelj bio najpopularniji romski pevač (da ga ne imenujem) koji je dao zadatak da svaki učesnik rijalitija izabere žensku-učesnicu sa kojom će spavati-deliti krevet. dve najlepše mlade učesnice-srpkinje pripale su dvoici ućesnika roma-ciganina, jedan je mogao otac da bude vrlo mladoj devojci koju je izabrao;
    – U drugom rijalitiju učestvuju mladji i stariji rom. Sve voditeljke programa su pristrasno navijale za rome, kao po zadatku. Mladjem romu su stalno nabacimale mlade devojke-srpkinje, nove učesnice, koje su ulazile u rijaliti, koji je uvek imao i menjao devojke. A oni, romi, češće su se agresivnije ponašali, mladji rom u okruženje devojaka češće je ponižavao učesniks-srbina (35), svirao gitaru, i nagovarao devojke da ne druže sa njim, on do kraja rijalitija nije imao devojku(!).
    – treći rijaliti “Parovi”, 6 godina, takodje sve voditeljke programa (7-8) su vrlo pristrasno navijale i veličale popularnost učesnika roma-ciganina (žigolo, da ga ne imenujem), specijalno privilegovan, sve devojke nove učesnice su njemu voditeljke nabacivali da ih dočeka na vratima, da im skuva kafu, da ih primi u krevet na spavanje (nakon toga su njegove devojke), a sutradan u programu voditeljke ga veličale u superlativu kako je on jedini kulturan i fin, dočekao devojke, skuvao im kafu, primio ih u krevet, za razliku od drugih učesnika. Čak su mu i nabacili mladu “nevinu” devojku srpkinju da joj stariji rom-ciganin skida nevinost, predlagali i posebno sobu sa krevetom za razdevičenje gde će kamera da snima(!). Baba i deda od te “nevine” devojke koji suje odgaili – oštro se protivile i zahtevale da se njihova unuka skloni od agresivnog pokvarenog roma. ali su je u Parove ubedili da ima punoletstvo da sama bira i da ne sluša nikoga(!). Čak je taj rom optušen od strane starijeg učesnika (bio poslanik) da je drogirao i silovao na babazenu jednu devojku učesnicu iz Slovenije (sa bazena je onesvešćenu, visila joj glava , rom odvukao iza zaklona i silovao. I tužba njenog supruga nije razotkrila istinu, sve je zataškano. Kome takve provokatorske budalaštine na etničkoj osnovi padaju na pamet koje ponižavaju moral i dostojanstvo srpskih devojaka i žena i srpskog naroda? Po čijem nalogu se to radi? Zašto u takve programe nisu uvedene recipročne mere: Ako su primili 2-3-5 učesnika roma – trebali su da prime isti broj i mladih devojaka romkinja-cigančica da se i one druže i zabavljaju sa mladim momcima Srbima, to je ramnopravnost, ramnoteža, da i Srbi na najlakši način nauče romski jezik i u rome imaju poverenje. Pripisivaju se Srbima “predrasude” prema romima, a nigde se ne vide mlade romkinje da se druže, zabavljaju, udaju za Srbe, dok na drugoj strani, više decenija možda ima deset hiljada srpkinja udato za rome. Takav disparitet proizvodi nepoverenje, da ne kažem mržnju;
    – Takodje u drugom rijalitiju na drugi kanal isti scenarijo, romski učesnik-ci vrte najlepše devojke srpkinje oko sebe, nema recipročnh mera;
    – Popularna serija “Vojna akademija” je isto u istom scenariju: Kao glavnu ulogu igra mladi rom-akademac, prikazan u superlativu kao u svemu “najbolji”. Saleću ga mlade devojke akademkinje koja će da ga osvoji, da se uda za njega. On kao nezna da se ljubu, podučavaju ga akademci Srbi kako da to uči sa devojkom koja mu se nabacila da je ženi. Njemu kao nezgodno što je rom, svi mu se dodvoravaju. Zašto nije primljena i 1-2 devojke-romkinje na toj vojnoj akademiji da se druže sa Srbima? Očigledno sličan scenario kao i sa rijalitiima – da se forsiraju i popularišu Romi, da se prikaže pozitivna “multikulturalnost” za Evropsku Uniju, zbog ulaska Srbije u EU.
    Rijaliti programi su destruktivni, kvare našu decu i omladinu, negativni, remete standardnu kulturu i porodične vredosti koje podstiču negativnu demografiju kod Srba. Kulturno-zabavne sadržaje treba da organizuje Ministarstvo za obrazovanje ikulturu.

    5
    1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *