УКРАЈИНЦИ ГРАНАТИРАЛИ ДОНБАС: Артиљеријском ватром засули цивилна насеља

 
Украјинске снаге безбедности у четвртак ујутро су два сата гранатирале девет насеља на територијама самопроглашене Доњецке и Луганске Народне Републике, саопштила су представништва република у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.
 
– Испаљено је око 160 граната калибра већег од 12,7 мм – преноси Доњецка новинска агенција.
 
 
Како је навео представник ЛНР, „оружане формације Украјине грубо су прекршиле режим прекида ватре, користећи оружје које, у складу са Минским споразумима, мора да буде повучено“.
 
Према његовим речима, од 3.30 по средњоевропском времену украјинска војска је из минобацача калибра 120 и 82 мм, бацача граната и тешких митраљеза гађала насеља Сокољники, Золото 5, Весјолењко, Нижње Лозово и Доњецки која су под контролом Луганска.
 
Представништво ЛНР је додало да територија републике у среду није гранатирана.
 
Касније је начелник управе Народне милиције ЛНР Јан Лешченко изјавио да се ситуација на контакт линији у Донбасу значајно погоршала у последња 24 часа.
 
– У протекла 24 сата ситуација на контакт линији значајно се погоршала. Непријатељ, по директном наређењу кијевског војно-политичког руководства, покушава да ескалира сукоб… Позивамо међународне посматраче да забележе агресивна дејства кијевских снага и предузму хитне мере за спречавање крвопролића у Донбасу – рекао је Лешченко у саопштењу објављеном на Телеграм каналу Народне милиције ЛНР.
 
Представник самопроглашене Доњецке Народне Републике навео је да су јединице Народне милиције ДНР узвратиле ватру на положаје украјинских снага које су гранатирале територију републике.
 
– У циљу заштите цивилног становништва, наши браниоци били су принуђени да узврате ватру како би сузбиле паљбу противника. У току је прецизирање информација о цивилним жртвама и оштећењима цивилних инфраструктурних објеката – објаснио је представник Народне милиције.
 
(Спутњик)
 
Најновије информације читајте у категорији ВЕСТИ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.